Четвер, 25.04.2024, 13:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Лютий » 5 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
10:11
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

ВИКЛЮЧЕННЯ З ПРАВИЛ

Звісно ж більшість переконана в тому, що сови – виключно господарі ночі. Але це не зовсім так. Саме тому доцільно даній групі птахів приділити більше уваги, оскільки є певні закономірності у їх морфологічних особливостях та способі життя про що йшлося в попередній публікації, яка стосувалася сови вухатої. В Україні Ряд Совоподібні (Stringiformes) представлений тринадцятьма видами, які об’єднані у дві Родини – Сипухові (Tytonidae) та Совові (Strigidae). Єдиний представник Tytonidae – сипуха настільки своєрідна, що їй буде присвячена окрема публікація. Звісно ж найкрупнішою совою в Україні є пугач, який вражає своїми розмірами: маса тіла цього птаха становить – 1,5-4,2 кг, довжина тіла – 60-75 см, а розмах крил – 160-188 см. Натомість його антипод – сичик-горобець з масою тіла лише 55-80 г, довжиною тіла – 16-18 см, а розмах крил – 34-36 см (такий собі карлик серед велетнів). Але не про це сьогодні піде мова. В даній публікації хочу зупинитись лише на одній особливості їх морфології, яка визначає спосіб життя сов. У попередній публікації про сову вухату йшлося про те, що так званий «лицевий диск» відіграє надзвичайно важливу роль у добуванні їжі, особливо в умовах недостатньої видимості. Проте, слід відмітити, що не в усіх сов він чітко виражений, так би мовити має класичний вигляд. Спостерігається певна закономірність (у переважній більшості випадків) – птахи у яких він виражений чітко – переважно нічні мисливці, у яких не зовсім чітко (не круглолиці) – мають змішаний тип полювання (нічний, сумерковий та денний), а є й такі, що полюють переважно вдень (наприклад сова яструбина, яка представлена на авторському фото, зробленому в Карелії). До першої групи (з чітко вираженим лицевим диском, нічних мисливців) можна віднести сов – вухату, пугача, сіру, совку, сича волохатого, сипуху; до другої (зі змішаним типом полювання) – болотну, білу (полярну), сіру, довгохвосту, бородату, сичика-горобця, сича хатнього, і, нарешті до типових денних мисливців – сову яструбину (вона не тільки зовні схожа на яструба, а й поведінкою також, тобто, як і яструб нападає на здобич зненацька, швидко та з великим азартом, вдало пікіруючи з-поміж дерев як віртуозний літун, що не так характерно для інших сов). З фотографії видно, що денний спосіб життя наклав відбиток і на будові «лицевого диска» цієї сови, який виражений слабо у порівнянні з типовими нічними мисливцями. Так що з будь якого правила, завжди знайдеться виключення. За статусом в Україні ця сова відноситься до рідкісних залітних видів (як між іншим і біла), ареали гніздування яких знаходяться далеко на півночі.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 674 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 annakraft1997  
Яструбина сова - єдина з сов, яка веде не нічний, а денний спосіб життя. Саме тому зовні вона нагадує більше денних хижих птахів. А ще сови ніколи не збираються в зграї.

6 karinasonnik  
Як говориться в третьому неписаному законі екології: "Природа знає краще". Так і будова "лицевого диска" сови має своє призначення для птахів з нічним та денним способом життя.

5 mrs_siryachenko  
Змістовна та цікава стаття, з якої дізнаєшся багато нового. Дивлячись на знімок, можна побачити, що сова яструбина отримала свою назву за схожість з яструбом, що виражається не тільки в поведінці і звичках, але і зовні. В неї зовсім немає пір'ячка у вигляді вушок на голові. А в додаткових джерелах дізналася, що цей вид ще називають березовою совою, бо на тілі наявні світлі і темні смужки і крапки, які маскують сову під кору берези.

4 margarita24081997  
Дякуючи цій публікації я маю деякі відомості про цих птахів,адже вони були на мізерному рівні.Знала тільки що це нічні птахи,але це не повні відомості виявилися.Орнітологія взагалі цікава наука,скільки ще птахів ми не знаємо і зустрічаючи важко розпізнавати.

3 karinagrischenko1999  
Європейська популяція цих сов налічує 110–220 тис. пар. В Україні чисельність дуже низька і, далі знижується. Орієнтовно гніздиться до 30 пар. У більшості країн відзначено тенденцію до зменшення чисельності, що обумовлено зменшенням кількості придатних для гніздування місць, загибеллю птахів у суворі багатосніжні зими, збідненням кормової бази, застосуванням отрутохімікатів у сільському господарстві, загибеллю на дорогах.

2 aulko99  
Стаття цікава і з глибоким змістом. В ній сформована класифікація ряду Совоподібних, наведені представники, зокрема, і герой роботи. Сова яструбина яскравий приклад ламання стереотипів, навряд пересічний українець бачив сову вдень. У неї специфічна зовнішність, але це і не дивно. Матінка природа вкотре демонструє свої здібності, наділяє свої творіння різними фізіологічними особливостями, формує їхні тіла залежно від способу життя, полювання.

1 samsonenkoviktorija12  
Отже, на прикладі Совоподібних можна розглядати явище дивергенції, яке має надзвичайно велике значення в еволюції. Коли за відносно короткий час, за мірками філогенезу, вони набули таких разючих змін.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz