Субота, 20.04.2024, 14:28Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Лютий » 19 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
11:28
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

«НІЧНИЙ ЛІТАЮЧИЙ САЧОК»

Серед української орнітофауни складно знайти загадковішого птаха, ніж дрімлюга (Caprimulgus europaeus L.). Вона настільки своєрідна та не схожа на інших видів нашої фауни, що є єдиним представником Родини Дрімлюгові в Україні. Чим же вона унікальна та специфічна? Всим. По-перше – веде присмерковий та нічний спосіб життя (не просто активна вночі, а навіть полює, але на відміну від сов використовує іншу свою морфологічну особливість); по-друге – не будує гнізда (два яйця відкладає прямо на хвою, переважно у неглибоку ямку без додаткової підстилки); по-третє – вдень, коли відпочиває, сідає на гілку не поперек неї, як інші птахи, а вздовж (фото, авторське), зливаючись з фоном завдяки камуфляжному оперенню, нагадуючи скоріше якийсь сучок, а ніж птаха; по-четверте – літає безшумно, в польоті може «зависати» на одному місці (як колібрі); по-п’яте – під час полювання використовує широчезний (не широкий, а саме широчезний) рот, яким ніби сачком ловить комах у польоті. Він настільки великий, що може помістити кулак дитини, тоді як сам птах менший за голуба. Додаткову площу «сачку» додають щетинки, які розміщуються вздовж рота.

назва птаха – козодой. Чому так? Ще з давніх-давен помічали його серед кіз та овець які паслись. Птах літав повз, під та серед них, що й переросло в легенду ніби він їх доїть. Насправді птах полював на комах, яких тварини витоптували з трави (так полюють й інші види, але цю назву чомусь дали саме йому). Українська назва точніша, адже вдень, коли птах відпочиває притаївшись на гілці, прикриває свої непомірно великі чорні очі і немов дрімає. Напевно так і є, а можливо прикриває їх, щоб не було відблисків («зайчиків») від променів сонця. У дрімлюг є ще одна дуже цікава особливість. Дуже часто ці птахи «супроводжують» автомобілі, які рухаються лісовою дорогою в сумерковий чи нічний час, використовуючи дану ситуацію для полювання (як альтернативу козам). Мені завжди доводилось спостерігати таку поведінку дрімлюг у Карелії, коли працював у природному заповіднику. Цей спосіб полювання був досить дивним. Замість того, щоб постійно перебувати у світлі фар, птах впритул підпускав транспортний засіб, потім різко зривався з-під самих коліс і летів, ловлячи комах вздовж освітленої дороги, виписуючи неймовірні віражі та кульбіти, згодом зникаючи у темряві. Потім все повторювалось. Це нагадувало якісь доганялки, які могли тривати упродовж багатьох кілометрів безлюдної, довгої, небезпечної, проте такої вражаючої нічної тайги з неочікуваними зустрічами (але то зовсім інша історія).

У Полтавській області є звичайним гніздовим видом на заліснених територіях з домінуванням сосняків. І не слід засмучуватись з того, що можливо вам ніколи так і не вдасться побачити дрімлюгу, головне пам’ятати про такого незвичайного та загадкового мешканця наших лісів.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 820 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
8 annakraft1997  
Хоч пташка і менша за голуба, а яка безстрашна. При зустрічі з ворогом непомітний козодой підводиться на лапки, розпускає своє оперення, і поступово збільшується в розмірах. Потім видає своєрідний рокіт і різко розправляє крила, такі ж смугасті, як і у яструба. І це вже не беззахисна пташка, а маленький грізний «хижак». Як тільки противник наближається, козодой стрімко кидається на нього.

7 uriypyschyta  
А я дізналася,що відчувши наближення хижака або людини, птах намагається злитися з навколишнім ландшафтом, зачаївшись та притиснувшись до землі або суку. Якщо небезпека занадто близька, птах легко злітає, голосно ляскаючи крилами, і віддаляється на невелику відстань. Це досить дивовижний птах,було цікаво дізнатися про його особливості.

6 mrs_siryachenko  
На жаль, не доводилось мені зустрічатись з цим представником пернатих. Із статті вразило те, що цей птах є єдиним представником Родини Дрімлюгові в Україні. А якщо додати ще й специфічність полювання та кладку яєць! Так, досить цікавий птах зі своїми особливостями.

5 potapovaasya1810  
І справді досить чудернацький птах. Особливо цікавим з цієї інформації про козодоя для мене стало те, що птахи відкладають лише 2 яйця безпосередньо на землю, а гніздо, як таке, відсутнє. Тому в мене виникло питання, як вони захищають кладку та, в майбутньому, своїх пташенят від хижаків та людини? Можливо саме це стало причиною зменшення їхньої чисельностю в наш час?

4 aulko99  
Дійсно, надзвичайна пташка. У нашій місцевості я не бачила її, але дуже хотілося. Особливим є те, що вона відчувши наближення, може зливатися з навколішнім ландшафтом.  Чисельність дрімлюг надзвичайна в Україні. Дізнавшись про неї більше, відшукала дані, що на нашій території налічується близько 16-23 тисяч пар. Було б цікаво дізнатися їхнє розмноження та міграції!!!

3 margarita24081997  
Незвичайна пташка,тому цікаво було ознайомитися з її способом життя та взагалі дізнатись про неї.До цього часу не доводилось її зустріти,на жаль,але все можливо,особливо під час проходження практики в лісовій місцевості.

2 karinagrischenko1999  
Дякуючи Вашим статтям я маю можливість знайомитися з різноманіттям орнітофауни. Мене вражає кількість незвичайних птахів. Це  дає поштовх дізнаватися про них більше. А так як ідеться про дрімлюгу, то  я дізналася. що це й птах трохи більший за шпака. Голос у нього дуже характерний - крім пронизливих голосних звуків "уїк-уїк", самці видають довгі монотонні переливи, схожі на віддалене торохтння трактора.

1 lili_zaporozhets  
Дісно дивовижна пташка яка вражає своїми здібностями, особливо тим як вона полює вночі на комах при світлі фар від машин маючи дивовижну реакцію та швидкість польоту

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz