Середа, 17.04.2024, 00:12Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Лютий » 26 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
10:52
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

СУПЕРМОДЕЛІ СЕРЕД УКРАЇНСЬКОЇ ОРНІТОФАУНИ

(продовження)

Започатковуючи конкурс «Супермоделі серед української орнітофауни», який супроводжується серією публікацій на нашому сайті з минулого року, ми навмисно не розділяли птахів на місцевих (осілих та перелітних), залітних та зимуючих. Визначальною для нас була присутність певного виду в списку птахів України. Тому, в цю номінацію потрапляють як типові представники нашої орнітофауни, так і ті, які з’являються на території країни в певні пори року. Одним з таких представників, якого можна спостерігати лише взимку, є омелюх (Bombicilla garrulus L.). Він – типовий кочівник, місцями гніздування якого є північні регіони, що включають тайгу та тундру Росії, Європи та Америки. Перших птахів у нашій місцевості можна спостерігати вже перед самою зимою. До слуху відразу доноситься досить мелодійний голос «свір-свір», а вже потім помічаєш зграйку, яка накинулась на горобину, і вправними рухами дзьоба птахи методично закидають собі в рот зірвані ягоди. Але живляться вони не лише горобиною, полюбляють також барбарис, глід, і навіть омелу, яка в останні десятиліття все більше «захоплює» зелені насадження, виснажуючи, та згодом «вбиваючи» їх. А чи не з цією рослиною пов’язана назва цього птаха? Дійсно, поїдаючи ягоди омели птах з послідом розносить насіння, яке не перетравлюється, тим самим сприяє поширенню та зараженню рослиною-паразитом дерев. Проте, звинувачувати в цьому омелюха не варто. Він є лише посередником у цій справі. Причина криється в омелі, яка пристосувалася розповсюджуватись за допомогою тварин, які поїдають її плоди.

Відомі деякі цікаві факти з життя омелюхів. Так неодноразово спостерігали птахів, у яких була не зовсім адекватна поведінка в результаті поїдання ягід, що забродили. Можливо як і народи півночі вони не мають імунітету проти алкоголю? Напевно що так.

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 916 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 9
9 annakraft1997  
Хоч омелюхи і полюбляють ягоди, та пташенят годують виключно комахами і самі в цю пору ними харчуються. За пару тижнів вигодовування омелюхи знищують стільки шкідників, скільки часом не знищать навіть чисто комахоїдні птахи.

8 yulia99loziuk  
У народі завжди цю птицю вважали лише тільки красивою, але от співати вона не вміла. Звідси і з'явилося таке цікаве назву у цього птаха. У староруською мовою її ім'я мало значення «свистіти, кричати». Але якщо все-таки послухати спів цього птаха, то із стародавньою назвою, звичайно ж, можна посперечатися: адже цей птах вміє співати і добре, і звучно, і мелодійно. Є і друге тлумачення імені цього птаха, і воно вже пов'язано зі звучанням омелюх. Дуже приваблює людське око.

7 h1839837  
Представники роду — деревні птахи північних лісів. Вони полюють на комах влітку, зимою харчуються ягодами. Омелюхи не є справжніми міграційними птахами, проте кочують на невеликі відстані за межами шлюбного сезону та узимку переміщаються дещо південніше свого літнього ареалу.

6 karinagrischenko1999  
Омелюхи - це суспільні птахи. Зграї птахів,що ласують горобиною, можна спостерігати навіть біля доріг з пожвавленим рухом транспорту. Омелюхи неквапно поїдають ягоди, потім відпочивають або летять на водопій. Птахи ненажерні, тож інколи ледве піднімаються у повітря. Короткими крилами та прямим польотом, що переривається ширянням по зігнутій лінії, омелюх нагадує шпака. Зграя омелюхів, що вподобала собі всипане плодами дерево, для того, щоб позначити за собою право на джерело їжі, пронизливо щебече. Сівши на деревах, птахи щебечуть тихенько, потім видають різкі крики. Чому ж назвали їх омелюхи? Та тому, що люблять вони іноді голосно свистіти, а з старих часів слово «свиристеть» означало голосно свистіти. З нетерпінням буду чекати слідкуючої публікації.


5 aulko99  
Робота цікава як і самий птах. Зовнішність виразлива і яскрава. Це добре, що рубрика "супермоделі" продовжуэться, бо ми можемо зустріти наших героїв щодня на звичайній прогулянкі. Раціон птахи королівський, звісно окрім омели. Не думаю, що таку чудову пташку назвали на честь рослини-паразита. Кумедною є  розповідь про алкогольне сп'яніння пернатої, спів у неї в такому стані певно надмелодійний!

4 mrs_siryachenko  
Гарний представник пернатих ця пташка!Дійсно "модель" з яскравим оперенням. Сплутати дану пташку з іншою важко, адже у неї красивий чубок на голові. У нашому шкільному саду взимку постійно розвішують багато годівничок. А поряд росте горобина та великі кущі шипшини. Окрім горобців, синиць та снігурів,  можна спостерігати і омелюхів, які прилітають посмакувати.

3 uriypyschyta  
Дійсно було цікаво прочитати про птаха та дізнатися звідки пішла його назва. Пройти повз цих  галасливих та яскравих птахів просто неможливо.  Люди нерідко називають цих пернатих півниками. Птах давно звик до людей. Він дозволяє підійти їм зовсім близько і помилуватися його красою.

2 margarita24081997  
Птах дуже гарний,приваблює своєю зовнішністю.Він не боїться людей,тому можна близько підійти і розглянути оперення.Омелюхи приносять також користь,вони поїдають комах.

1 potapovaasya1810  
Справді дуже чекала продовження цієї рубрики. Мені подобається читати саме про назви птахів, адже вони найрізноманітніші. Самого омелюха у різних країнах називають по різному. От ,наприклад,  німці дали цьому птаху назву шовкохвіст, а англійці – воскокрил. І якщо ці назви пов’язані з морфологічними особливостями, то в Росії ім’я цьому птаху, взагалі, дали за його здатність швидко і дзвінко свистіти –
„свиристель". Чекаю продовження рубрики з ще більш яскравим представником, що матиме не менш цікавішу назву.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz