Четвер, 09.05.2024, 15:37Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Травень » 25 » ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА
09:30
ЗАПИСКИ НАТУРАЛІСТА

БУДНІ НАУКОВЦЯ

(продовження)

Вигодовування гніздових пташенят лучною очеретянкою відбувалось більш успішно, ніж насиджування, – загалом успішність цієї фази розмноження склала 77,1% з річними коливаннями від 51,5 (1991 р.) до 93,5% (1989 р.). Відповідно більш низьким був і показник відходу на стадії вигодовування. Перевищення рівня відходу яєць над рівнем загибелі пташенят досить часто спостерігається в самих різних систематичних групах птахів, проте не завжди знаходяться переконливі пояснення таким обставинам. Здавалося б, хижакам набагато легше виявити гніздо з пташенятами які своїми голосовими сигналами часто демаскують його під час отримання їжі. Крім того, частота прильотів до гнізда з кормом у більшості горобиних птахів досить висока, що також повинно привертати увагу хижаків. І тим не менше у багатьох видів птахів, як і в лучної очеретянки, гнізда з пташенятами руйнуються порівняно рідше, ніж з яйцями. Спробував пояснити це явище Р. Ріклефс (Ricklefs, 1969). За його гіпотезою пташенята можуть представляти собою здобич для меншої кількості хижаків, ніж яйця. Крім того, активність одних і тих же хижаків, їх потреби та набір здобичі, якій вони надають перевагу, вірогідно, змінюються протягом весняно-літнього періоду у зв’язку з особливостями власного періоду розмноження. Можливо, що для птахів, які гніздяться відкрито з чашоподібними гніздами, самий вразливий момент – відсутність особини яка насиджує кладку. Остання обставина небезпечна для видів у яких насиджує тільки самка, оскільки зверху більш помітні яйця, ніж пташенята.

Основним фактором зниження успішності вигодовування у лучної очеретянки у Приладожжі було хижацтво (50,7% від загального числа пташенят які загинули). Частіше гнізда руйнувались птахами (34,2%). Відхід за рахунок ссавців складав 16,5 %, але цей показник може бути заниженим. Руйнування ними гнізд (переважно кунячими – норко та горностаєм) рідко визначалось достовірно, і, напевно суттєву частину випадків загибелі від невстановлених причин (43,3%) можна віднести на рахунок хижацтва норки, чисельність якої в окремі роки на узбережжі Ладозького озера була дуже високо. Так, у 1991 році на 1 км берегової лінії були відомі 2 житла цих хижаків з виводками. Напевно саме тому  в цей рік були такі високі показники смертності на стадії висиджування (41,8%) та вигодовування пташенят (44,7%), (без урахування пташенят, що були знайдені мертвими у гнізді). Тому у цей рік успішність розмноження склала всього 29,9% і була самою низькою за всі роки досліджень. Порівняно рідко (3% від загального числа пташенят які загинули) на гніздових пташенят лучної очеретянки нападала гадюка звичайна, яка надає перевагу низько розташованим гніздам (як  і в лучної очеретянки). Одного разу мені довелось спостерігати як гадюка намагалась атакувати пташенят дрозда чорного, гніздо якого розташовувалось на висоті майже 2 метри на сосні. Але спроба виявилась не успішною, оскільки і об’єкти були дуже крупними для неї та й моя присутність злякала її.

Ще однією причиною зниження успішності вигодовування пташенят, яка майже не впливала на загальний рівень відтворення, була їх загибель від голоду (3%). Потрібно відмітити, що смертність з цієї причини відмічена лише у гніздах з пізніми термінами початку розмноження, коли найчастіше траплялись несприятливі погодні умови.

Таким чином, мінливість упливу різних факторів на загальну успішність розмноження очеретянки лучної призводить до суттєвих щорічних коливань цього показника – від 29,9 % у 1991 р. до 68,1% у 1988 році.

 

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 301 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 annamereida899  
У даній статті можна наглядно простежити процес природнього відбору який проходить незважаючи ні на що. Яскравий приклад росту,розвитку,розмноженню,вигодовуванню,захисту нащадків,голоду і хижацтва.Але чому пташенята не є такими привабливими для хижаків.Адже вони набагато менш захищені. Можливо яйця є цінним білком і поживними речовинами для тварин А вже пташенята не несуть такої цінності у їх раціоні,а слугують лише для втамування голоду.Або можливо якусь роль відіграє вік самого хижака.
У природі дуже багато загадок,і можливо відповіді на них будуть теж несподівані.

6 natalialiakhman99  
Вигодовування - клопіткий процес, адже стільки сил, терпіння і хоробрості прикладають батьки,щоб їхні пташенята дожили до періоду вильоту у своє власне доросле життя. Хижацтво на них, голод, погодні умови - усе це ускладнює чи призводить до загибелі малечі...Шкода їх, але шкода і інших тварин,вони також хочуть їсти. Дика природа живе за страшними законами : або ти,або тебе.

5 karinkasviatobog  
Так, через хижаків гине багато пташенят,але таке життя, втамувати голод хочеться всім без виключень.

4 samsonenkoviktorija  
Основним фактором зниження успішності вигодовування у лучної очеретянки є хижацтво, чесно кажучи я дуже здивована, адже останнім часом, головним руйнівним фактором всього живого є людина, навіть трішки приємно усвідомлювати, що ми не до всього встигли добратися. Але можливо до 2020 щось уже змінилось.

3 aulko99  
Все більше і більше починаю захоплюватись цими пташками. Незважаючи на всі негаразди вони все таки виходять із будь-якої ситуації. Порівнюючи всі дані, дійсно, різні екологічні( і не тільки) фактори суттєво впливають на лучних очеретянок. Хочеться побачити цифри, які будуть в 2019-2020 році!!! Чекаємо!!!

2 polebkakhomenko1  
Як бачимо жага втомити голод є дуже сильною в хижаків. Можливо скоро в очеретянок з'являться ще інші представники які бажають ними поживитись. 
Цікавим є те, що кладку яєць більш інтенсивно споживають ніж пташенят. І факти які про це говорять, також було цікаво почитати. Було б цікаво дізнатись які фактори впливають на знищення кладок яєць та безпосередньо пташенят в інших областях України а також в інших країнах.

1 alkabilyk737  
Цікаво, як гадюка незважаючи на таку висоту, хотіла атакувати гніздо і спроба виявилась не успішною, лише через те, що були крупні об'єкти. В природі можна зустріти багато цікавого та незвичного.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz