Четвер, 25.04.2024, 15:43Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Липень » 16 » Липневі зоологічні дослідження
09:29
Липневі зоологічні дослідження

Початок липня – відповідальний період у житті багатьох видів тварин. Для водно-болотних птахів це пора підростання пташенят, що потребує більшої уваги з боку батьків, особливо захисту від хижаків. Каченята крижнів та норців великих зараз досягли половини розмірів дорослих птахів, а більшість пташенят мартинів звичайних та крячків білощоких вже стали на крило. Самостійними виявились і пташенята бакланів великих, які все більше часу проводять за межами гніздової колонії. Дрібні співочі лісові птахи майже не співають – увесь їхній час присвячений вигодовуванню пташенят, що підростають. Багато цікавого відбувається й у житті інших груп тварин.

Для липневого обстеження були обрані такі цінні ділянки парку, як урочище Високе та прибережні водно-болотні ділянки біля села Погребняки.

Острів Високе порадував нас присутністю двох орланів-білохвостів, що відпочивали, а також наявністю пернатого хижака, якого ми тут раніше не спостерігали – осоїда. Пара цих птахів трималась у північній частині острова. На деревах по краю острова скупчились баклани великі та чаплі білі. У прибережних очеретах активно співали очеретянки великі. У них, на відміну від інших птахів, гніздовий період у розпалі. На залісненій частині острова постійно трапляються виводки синиць великих, дроздів чорних, дроздів співочих, солов’їв східних, зябликів.

Із інших хребетних тварин на острові численні лисиця звичайна та козуля європейська. Слід відзначити, що висока чисельність лисиць на острові негативно впливає на успішність розмноження черепахи болотяної, більшість кладок якої були розкопані цим хижаком.

Значне зниження кількості комах цього літа, що відбулось через високі температури червня, відмічено і на острові. Літають лише поодинокі метелики: білан ріповий, кутокрилка С-біле, адмірал, пасмовець Сапфо (вперше зафіксований на території парку), сонцевик будяковий, деякі синявці. Порівняно з іншими представниками ентомофауни, імаго бабок цього року на острові доволі численні й різноманітні. Відмічені лютка зелена, тонкохвіст елегантний, рівночеревці білохвостий і решітчастий та інші.

Дещо більше комах на квітах зонтичних та чебрецю, що зростають на піщаних підвищеннях, порослих соснами. Тут на зонтичних живляться жуки-горбатки та жуки м'якотілки зонтичної, клоп італійський, а на різних квітах, траві, стовбурах дерев вирізняється своїм яскравим забарвленням клоп червоноклоп безкрилий. На чебреці збирають нектар робочі особини джмеля земляного великого та дрібні дикі бджолині. Мухи-повисюхи, личинки яких живляться попелицями, не тільки споживають нектар на квітах зонтичних, але й відкладають яйця біля досить великих колоній попелиць. Також відмічена тут оса сколія степова, а на квітах цмину піскового та молочаю — вусач стенурелла двосмугова. У трав'яному ярусі розвиваються личинки прямокрилих, з них треба відмітити хижого коника зеленого. Залітають сюди в пошуках поживи й різні бабки.

Із неприємних моментів: є дерева клену американського повністю об'їдені американським білим метеликом, зафіксовані міни верхньосторонньої акацієвої молі. Ці породи дерев не притаманні нашій флорі, тож цілком природно, що вони потерпають від шкідників зі своєї батьківщини, яких не контролюють місцеві ентомофаги.

Погрібняківська ділянка зустріла нас криками мартинів звичайних та крячків білощоких, які були незадоволені нашим вторгненням на території їх гніздових колоній. Значна кількість молодих мартинів та крячків вже літали, хоча в окремих гніздах траплялись маленькі пташенята і навіть кладки. Численними тут були і лиски. Часто траплялись чаплі – великі білі та сірі, а поодиноко - руді, бугайчики та кваки.

У цілому польовий виїзд видався успішним і дозволив виявити основні тенденції в липневому житті найбільш масових груп тварин на обстежених ділянках парку.

Начальник науково-дослідного відділу, к. б. н. М.Л. Клестов,

ентомолог парку, к. б. н. З.Л. Берест

Переглядів: 614 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 karinkasviatobog  
Доречі, бачила  велику білу чаплю своїми очима,адже  вони гніздяться невеликими колоніями в гирлах Дніпра,а також Дністра і Дунаю. Доречі обирають максимально важкодоступні місця.

4 pirokhoksana  
Матеріали даної статті, безперечно, приємно дивують. Прекрасним є те, що ділянки парку наділені різноманітною і багатою флорою та фауною. Надзвичайно цікаво читати такого роду публікації. Кожного разу дізнаєшся все більше й більше нового про світ, що нас оточує. Я навіть не уявляла, що фауна парку може бути настільки різноманітною та багатою. Це просто не може не вразити. Сподіваюся, що цей неймовірний світ чудових створінь буде лише поповнюватися.

3 dianastr2014  
Чисельність видів тварин на острові просто вражає! Особливо приємно здивувала присутність осоїда. А липневе життя птахів і справді досить насичене, тому за ними завжди цікаво спостерігати. Особливо за маленькими пташенятами, що вже вчаться дорослому життю. Доволі прикро щодо кладок черепахи болотяної та кількості комах. Будемо сподіватись, що наступного літа температури все ж таки будуть дещо нижчими, і тварини та рослини перестануть страждати через спеку!

2 tatianabratkevich  
В статті повідомляється про негативний вплив високої чисельності лисиць на успішність розмноження черепахи болотяної, більшість кладок якої були розкопані цим хижаком. Про збереження черепахи болотної також на даному сайті є стаття (https://nppns.at.ua/news/zberezhennja_cherepakhi_bolotnoji/2015-05-20-215). Оскільки європейська черепаха приносить велику користь, відіграючи роль санітара водойм, хотілося б загострити увагу на проблемі охорони даного виду, адже він є рідкісним, і до того ж страждає через нелегальне полювання. А цей фактор може стати причиною повного винищення черепах.

1 anzhelkasklyar  
Осоїд - ентомофаг, який харчується личинками земляних ос і джмелів, дендрофіл, який заселяє виключно лісову зону. В лісостепу гніздиться тільки в достатньо великих острівних або заплавних лісах. 
Напевне, доводилось бачити сірі шарики з тонкого паперу з діркою внизу. Всередині цих шариків сховані пластинки сот з личинками і лялечками. Розорюючи осине гніздо, він не звертає жодної уваги на його розлючених власників. Не тому, що не відчуває болю, а просто від усвідомлення своєї невразливості. Зрідка осам вдається відігнати хижака від розорюваного гнізда, але це лише дещо затягує його остаточний розгром. От і доводиться осам ховати свої житла (розмірами від невеликого грецького горіха до значного ананасу) в найпотаємніших і недоступних місцях: листі дерев, густій траві, сплетенні кущів, під землею. І все ж осоїд їх розшукує і розоряє.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz