П`ятниця, 19.04.2024, 04:35Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Травень » 29 » «В ПОШУКАХ ОРХІДЕЙ, АБО НАСЛІДКИ ВЕСНЯНИХ ПАЛІВ»
08:49
«В ПОШУКАХ ОРХІДЕЙ, АБО НАСЛІДКИ ВЕСНЯНИХ ПАЛІВ»

Кожного року, працівники науково-дослідного відділу національного природного парку «Нижньосульський» (далі-Парк) проводять обліки видів флори та фауни які перебувають під різними категоріями охорони як на державному так і на міжнародних рівнях. Не виключенням став і цей рік. З початку поточного року працівниками проводились обліки видів флори занесених до Червоної книги України, а з середини травня приділялась увага на підрахунок особин та чисельності видів родини Орхідні.

Видовий та кількісний моніторинг представників родини Орхідні, на території Парку, проводяться з 2012 року, щоб встановити  тенденцію на збільшення або зменшення кількості рослин.

Під час обстеження території в період з 15 по 27 травня, на одній із ділянок в межах території Парку (Черкаська обл..), було встановлено що в поточному році представники родини Орхідні, а саме пальчатокорінник м’ясочервоний та зозулинець болотний зазнали негативного впливу антропогенного походження, та зменшились в чисельності. В період з 2012 по 2017 р. р.  пальчатокорінник м’ясочервоний збільшувався в кількості від 3 до 12 особин, а в 2019 році жодна особина даного виду не була відмічена, натомість зозулинець болотний  збільшувався від 23 до 100 особин, а в 2019 році за підрахунками – 24 особини, 22 з яких мали стебло 15-20 см. ( в нормі 30-70 см.), з рідким невиразним суцвіттям, та пошкодженими листками (кінчики листків були засушеними).

Основною причиною щодо зменшення чисельності особин вищезгаданих видів, на цій дослідній ділянці, слугує пізньо-весняне випалювання очерету та сухої трави. Адже в результаті випалювання збіднюється видовий склад рослинного світу, випалювання призводять до помітного зниження родючості ґрунту. Через те, що в 2019 році спостерігались квітневі підпали, які супроводжувались значними поривами вітру вогонь швидко розповсюджувався  територією знищуючи все на своєму шляху, та випалюючи разом з очеретом та сухою травою поверхневі шари ґрунту, цим самим вогонь міг пошкодити рослини.

Хочеться звернутися до тих хто навмисно, або можливо ненавмисно здійснює такі необдумані вчинки: «Задумайтесь, яку Ви шкоду наносите рослинному і тваринному світу, це наведений лише один приклад із тисячі, якщо не припинити цього то окрім інвазійних видів та бур’янів, а також оновлених публікації Червоної книги України з тисячами видів, ми після себе нічого не залишимо!!!»

 

Укладач: м.н.с. Ю. Галушка

Переглядів: 450 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 121 2 »
12 samsonenkoviktorija  
Зозулинець болотний - дуже красива рослина, з яскравими фіолетовими квітами. Вид зникаючий, тому побачивши її неподалік річки Псел у моїй місцевості, була дуже здивована, раніше не спостерігала тут. Сподіваюсь цим літом теж помилуватись тією красою, маю надію, що в минулому році, люди не "дійшли" до цієї квітки!

11 dianastr2014  
Справді орхідеї надзвичайно гарні рослини! Найпоширеніший вид, що тримають вдома — Фаленопсис. Особисто в мене таких рослин 5. Вони дуже гарні, кожна має своє унікальне забарвлення квітів. Але водночас ця рослина в домашніх умовах ну дуже примхлива! То її треба підгодувати, то замочити коріння і не більше ніж на 30 хвилин, і лише в теплій воді. Тому в нашій сім'ї за ними більше доглядає мама. А я спеціалізуюся на кактусах/хавортіях/сукулентах.
Але квіт орхідеї просто обожнюю!

10 stefa123430  
Орхідні це дуже цікаві і дивовижні рослини. Вони широко використовуються в косметології, харчовій промисловості та в медицині. Поширені ці квіти майже на всіх континентах і вражають своєю видовою різноманітністю. Ці рослині мені подобалися ще з дитинства і тому моя тітка вирішила разом зі много зробити цікавий експеримент з орхідеями. Вона ці рослини дуже любила і займалася їхнім розведенням. Основна мета досліду було те що, чи зможуть кімнатні орхідеї рости в звичайному грунті. Ми посадили рослину і спостерігами. Результат був завовільним, хоча умови були ідеальні. Вже в кінці експерименту тітка розповіла мені, що кімнатні орхідеї можуть рости тільки на певному субстраті який складається в більшості випадків із кори сосни, деревного вугілля, коріння папороті та сфагнума. Також ще одним обов'язковим компонентом є мікориза яка входить в симбіоз з орхідеями. Як виявилося що це не такі прості рослини, за ними досить складно доглядати, але їхня краса зачаровує майже кожного. Тому я не розумію як можна знищувати ці прекрасні квіти. Їхнє видове різноманіття і так з кожним роком все зменшується, тому необхідно приймати міри для охорони і збереження орхідних.

9 pirokhoksana  
Боляче усвідомлювати те, що люди можуть бути такими безжалісними у своїх вчинках по відношенню до природи. Здавалося б, навіщо таке робити? Чи ці орхідеї якось заважають, шкодять нам? Це ж не бур'яни. Орхідеї-невимовної краси квіти. Ніхто не має права знищувати те, що створила природа В голові не вкладається, що хтось може так жахливо себе поводити.

8 anastejsabel  
Орхідеї дуже гарні квіти. А те, що їх бежалісно знищують,досить сумно.

7 doroshenkoevgenia  
Дуже сумно бачити наслідки людської безвідповідальності! Безперечно, антропологічний фактор є головною причиною зникнення багатьох видів. Мабуть, посилення охорони територій хоча б трішки покращило ситуацію.

6 rozenmarm  
Дуже шкода, що люди просто не розуміють яку шкоду наносять природі, адже підпали це не тільки знищення флори та фауни це ще й викиди вуглекислого газу у великій кількості. Також мене шокували данні щодо різкого зменшення кількості особин... Це дуже прикро...
На сьогодні орхідеї це невід ємна частина життя людей, адже зараз вона використовується і в косметології, і в медицині, а також приносить неабияке естетичне задоволення. Тож потрібно бути обережними та не завдавати шкоди навколишньому середовищу.

5 zheka1233421  
Крім декоративних властивостей, я знаю деякі види орхідеї що мають цінні корисні властивості, широко вживані в народній і традиційній медицині. Наприклад я знаю, що відвар коренів Любки дволиста застосовують при розладі шлунка, запаленні сечового міхура... До того ж орхідея не викликає алергії, а це досить рідкісна риса для квіткових рослин. В цілому гарна квітка, але мало кого це цікавить..

4 uriypyschyta  
Моя сестра просто обожнює ці квіти, купляє їх щороку , справді вони надзвичайно красиві, приносять естетичну насолоду, а косметична промисловість зараз дуже широко  їх використовує. Як взагалі можна їх знищувати,це просто жах.

2 dpolovunka  
Орхідеї- це однодольні рослини, найчисельнішою є на планеті. Також вони поширені і в Китаї ( приблизно 1000 років тому). Перша орхідея розцвіла 1731 року.

3 anarete  
Шановний відвідувач! Шановні коментатори! Ми дуже раді, що ви читаєте наші повідомлення і надсилаєте свої відгуки на них. Особливо подобаються коментарі, що розкривають ваше ставлення до того чи іншого моменту, проблеми, тварини чи рослини. Однак дуже просимо не переписувати, іноді з помилками, статті з Вікіпедії - користувачі комп'ютерної техніки можуть самі ознайомитись із оригіналом. Крім того, після написання уважно перевірте свій допис, можливо, це вам казали й вчителі, бо, на жаль, є помилки, а також трапляється викривлений зміст. Вибачте, прокоментую: "Орхідеї- це однодольні рослини, найчисельнішою (ші!) є на планеті." Поширені вони не тільки в Китаї, а на всіх континентах за винятком Антарктиди. Орхідеї квітували ще при динозаврах, яких вони пережили, тож перша орхідея розквітла не 1731 року! З повагою і сподіванням на ваше розуміння, науковий співробітник науково-дослідного відділу к. б. н. З.Л. Берест.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz