П`ятниця, 29.03.2024, 12:05Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Січень » 22 » ЗИМОВА ПІДГОДІВЛЯ ОРЛАНА-БІЛОХВІСТА HALIAEETUS ALLBICILLA (L.1758) НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
14:21
ЗИМОВА ПІДГОДІВЛЯ ОРЛАНА-БІЛОХВІСТА HALIAEETUS ALLBICILLA (L.1758) НА ТЕРИТОРІЇ НПП «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

Орлан-білохвіст - великий птах, найбільший із хижих птахів, що мешкають на материковій Україні. Довжина тіла орлана-білохвіста становить від 70 до 90 сантиметрів, розмах крил - від 200 до 230 сантиметрів, маса тіла - від 4 до 7 кілограмів. Загальне забарвлення темно-буре, махові чорно-бурі (однотонні) в польоті розставлені пальцеподібно. Крила широкі і довгі, хвіст короткий і клиноподібний, у дорослих птахів білий. Дзьоб потужний, непропорційно великий, відносно голови, у дорослих жовтуватого забарвлення. У дуже старих орланів голова і шия світлі, однак темніші, ніж яскраво-білий хвіст. Очі жовтувато-охристі.

Самки за розміром більші, однак за забарвленням не відрізняються від самців. 

Молоді орлани чорно-бурі з чорнуватою головою, хвіст різко урізаний, бурий, короткий, дзьоб з чорнуватим кінцем. Очі бурі або сіро-бурі.

Політ важкий, с глибокими помахами крил. При плануванні крила тримає прямо, на одній лінії, іноді трішки спускаючи кінці вниз. Голос - голосний клекіт, або серія коротких скрипучих криків. Живиться у зимовий період водоплавними птахами, рибою і падлом.

Природоохоронний статус – рідкісний вид. Внесено до Червоної книги України, Червоного переліку МСОП, Європейського червоного переліку, конвенції СІТЕS   (Додаток 1), Бернської (Додаток ІІ), Боннської (Додатки І і ІІ). В Україні охороняється в межах природно-заповідного фонду, в тому числі на територіях Сулинського ландшафтного заказника загальнодержавного значення и Національного природного парку «Нижньосульський».

Орлан-білохвіст є візитною карткою і гордістю НПП «Нижньосульський» та всього Нижнього Посулля,  де цей птах мешкає на протязі всього року.

Планом заходів щодо збереження популяції орлана-білохвіста на території НПП «Нижньосульський» передбачено, в числі пріоритетних - зимова підгодівля у найбільш суворі періоди зимівлі.

В зимовий період, в залежності від погодних умов року, на території НПП «Нижньосульський» зимує від 10 до 20 орланів різного віку, переважно молодих особин.

При повному замерзанні водойм добувати їжу орланам стає дуже важко і вони переміщуються до ділянок із незамерзаючою водою поблизу Кременчуцької та Канівської ГЕС, або вимушені пристосовуватись до місцевих умов, харчуючись падлом і відходами на сільських звалищах. У затяжні морозні зими з глибоким сніговим покривом окремі орлани можуть загинути. Тому саме в такі періоди передбачається підгодівля орланів відходами від забою свиней та крупного рогатого скота. Планується організувати стаціонарні підгодівельні площадки в районах сіл Лящівка (Чорнобаївський район Черкаської області) та Погребняки (Семенівського району Полтавської області). Поблизу цих майданчиків будуть встановлені пересувні вагончики для спостережень та фотографування.

 

Автор: начальник відділу Наука  М. Л. Клестов

Переглядів: 515 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 gotra2016  
Орла́н-білохві́ст (орел-сіруватень)- один з найбільших представників хижих птахів Євразії.
Спостереження за зимівлею орланів-білохвостів проводилися ще з 1993 по 2006 роки .Взимку орлани-білохвости збираються на спільних ночівлях, місця яких залишаються постійними протягом багатьох років. Деякі орлани тримаються відокремлено.
Головне місце ночівель орланів розташоване в штучному сосновому насадженні з деревами 40-річного віку біля с.Покровка.
Широкий спектр об'єктів живлення, їх розмір та вага є відображенням різноманітних способів полювання білохвоста. У цілому, в залежності від наявної здобичі та ситуації, білохвіст є хижаком,  який здобуває рибу.

2 Super  
Я живу недалеко від с.Погребняки і кожного року старші класи моєї школи організовано їздять і роблять все для того,щоб нашим птахам зимувалося добре,і щоб їм не доводилося змінювати своє місце проживання. Кожен житель такої місцевості,де проживають такі птахи,повинен намагатися допомогти цим птахам перенести зиму

1 dporuygkjh  
Шкода, що морозна зима цього року може спричинити часткову загибель цих дивовижних птахів!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz