Неділя, 05.05.2024, 10:42Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Травень » 23 » 24 травня - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДЕНЬ ПАРКІВ
11:03
24 травня - ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДЕНЬ ПАРКІВ

   Весна – багата на дати екологічного спрямування, які щороку відзначає міжнародна спільнота, в тому числі й під егідою ООН. Це й Всесвітній День лісів (21 березня), Всесвітній День води (22 березня), Міжнародний День птахів, більш відомий нам під назвою – День зустрічі птахів (1 квітня), День довкілля (21 квітня), Міжнародний День Землі (22 квітня), Міжнародний День клімату (15 травня), Міжнародний День біологічного різноманіття (22 травня) та інші.

    Відзначення Європейського Дня Парків започатковане Федерацією Європарк, яка об'єднує природні території, що охороняються в європейських країнах. Вперше цей день святкували по всій Європі в 1999 році. Дата святкування була вибрана не випадково – саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший  національний парк (довідково, перший у світі національний парк «Єллоустон» був організований у 1872 році в США). Це свято започатковане з метою популяризації охоронюваних територій, а також для суспільної підтримки їх роботи. Його відзначення символізує міжнародну солідарність територій, що охороняються на нашій Планеті, а це  понад 20 тисяч заповідних територіальних комплексів, у тому числі більше 2200 національних парків та заповідників, що функціонують у 120 країнах Світу.

    У Європі нині нараховується понад 300, а в Україні 44 національних парків. Полтавщина представлена поки-що двома – «Пирятинським» та «Нижньосульським», які були організовані, відповідно 11.12.2009 р. та 10.02. 2010 року.

    Національний природний парк «Нижньосульський» розташований на території Глобинського, Оржицького, Семенівського районів Полтавської області та Чорнобаївського району Черкаської області на площі 18635,11 га.  Парк є бюджетною, природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою і входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

     У відповідності до Положення про Парк, основними його завданнями є:

– збереження та відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів та природних об’єктів на його території;

– створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів;

– організація та здійснення науково-дослідних робіт, у тому числі з  вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розроблення та впровадження наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворення окремих видів флори та фауни, відновлення порушених екосистем, управління та ефективного використання природних ресурсів, організації та проведення моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття;

– відродження місцевих традицій природокористування, осередків місцевих художніх промислів та інших видів народної творчості;

– проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

   Для відзначення цієї дати відділом екологічної освіти НПП «Нижньосульський»  заплановано ряд заходів, спрямованих на популяризацію парку,  екологічну освіту та виховання, насамперед, учнівської та студентської молоді. У  навчальних закладах різних рівнів акредитації будуть проведені лекції та презентації, а також відбудеться екскурсія екологічною стежкою студентів-екологів Полтавських вищих навчальних закладів.

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти НПП «Нижньосульський», кандидат біологічних наук Віктор Попельнюх.

Переглядів: 830 | Додав: Oxana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 TominaTania  
Цікаво, у екологів Аграрної академії буде можливість побувати на екскурсіїї в НПП «Нижньосульський»?

2 NezdoimunogaOksana  
Хотілося б відвідати цей парк, та побачити все на власні очі. Це добре, що у навчальних закладах розповідають про цей день, а також добре що студенти мають змогу побачити це на власні очі.

1 OLEXANDR_SHERASOV  
Мало, мало парків на териториії України. І в Полтаві хочется їх більше!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz