Міжнародний День Моря – один з міжнародних днів в
системі Організації Об'єднаних Націй. Згідно Вікіпедія він відзначається з 1978
року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної
організації (ІМКО) в останній тиждень вересня.
Його відзначення першочергово було присвячено проблемам екологічної
безпеки морських перевезень та збереженню біоресурсів.
Нині, коли загрози антропогенного навантаження на
водні системи стрімко зростають, коло питань, які входять в перелік проблем
екобезпеки водних ресурсів значно розширилось. Серед них можна назвати такі:
добування корисних копалин в шельфовій зоні з порушенням технологічних процесів
та допущення аварій (США – Мексіканська затока 2010 р.), перевилов морських
біоресурсів, радіаційне забруднення гідросфери у результаті техногенних
катастроф (Україна – ЧАЕС, Японія – Фукусіма), масові не контрольовані скиди
забруднюючих речовин у водойми та інші.
Коротко нагадаю, що вода, як елемент глобальної
екосистеми, виконує дуже важливі функції:
1) основна складова частина всіх живих організмів
(тіло людини, наприклад, на 70% складається з води);
2) з участю води здійснюються численні процеси в
екосистемах (наприклад, обмін речовин, тепла, терморегуляція тощо);
3) води Світового океану – основний кліматоутворюючий
фактор, головний акумулятор сонячної енергії й «кухня» погоди для всієї
планети;
4) один із найважливіших видів мінеральної сировини,
основний природний ресурс, що споживається людством (сьогодні води використовується
в тисячі разів більше, ніж нафти чи вугілля).
Підраховано, що з ріками в моря та океани щороку
надходить понад 320 млн т заліза, 6,5 млн т фосфору, з атмосфери потрапляє 200
тис. т свинцю, 5 тис. т ртуті, 5-10 млн т нафти та нафтопродуктів, нині в них
накопичено велика кількість радіоактивних речовин (приблизно 300 Чорнобилів) і
т.д.
Обов’язок кожного з нас – зробити все можливе, щоб не
допускати забруднення рік, які є живильними артеріями морів та океанів!
Підготував:
фахівець з еколого-освітньої роботи НПП «Нижньосульський» Віктор Попельнюх.
|