П`ятниця, 26.04.2024, 20:47Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2013 » Вересень » 25 » 25 ВЕРЕСНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МОРЯ
17:14
25 ВЕРЕСНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МОРЯ
        Міжнародний День Моря – один з міжнародних днів в системі Організації Об'єднаних Націй. Згідно Вікіпедія він відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) в останній тиждень вересня.  Його відзначення першочергово було присвячено проблемам екологічної безпеки морських перевезень та збереженню біоресурсів.

Нині, коли загрози антропогенного навантаження на водні системи стрімко зростають, коло питань, які входять в перелік проблем екобезпеки водних ресурсів значно розширилось. Серед них можна назвати такі: добування корисних копалин в шельфовій зоні з порушенням технологічних процесів та допущення аварій (США – Мексіканська затока 2010 р.), перевилов морських біоресурсів, радіаційне забруднення гідросфери у результаті техногенних катастроф (Україна – ЧАЕС, Японія – Фукусіма), масові не контрольовані скиди забруднюючих речовин у водойми та інші. 

Коротко нагадаю, що вода, як елемент глобальної екосистеми, виконує дуже важливі функції:

1) основна складова частина всіх живих організмів (тіло людини, наприклад, на 70% складається з води);

2) з участю води здійснюються численні процеси в екосистемах (наприклад, обмін речовин, тепла, терморегуляція тощо);

3) води Світового океану – основний кліматоутворюючий фактор, головний акумулятор сонячної енергії й «кухня» погоди для всієї планети;

4) один із найважливіших видів мінеральної сировини, основний природний ресурс, що споживається людством (сьогодні води використовується в тисячі разів більше, ніж нафти чи вугілля).

Підраховано, що з ріками в моря та океани щороку надходить понад 320 млн т заліза, 6,5 млн т фосфору, з атмосфери потрапляє 200 тис. т свинцю, 5 тис. т ртуті, 5-10 млн т нафти та нафтопродуктів, нині в них накопичено велика кількість радіоактивних речовин (приблизно 300 Чорнобилів) і т.д.

Обов’язок кожного з нас – зробити все можливе, щоб не допускати забруднення рік, які є живильними артеріями морів та океанів!

 

Підготував: фахівець з еколого-освітньої роботи НПП «Нижньосульський» Віктор Попельнюх.

 

Переглядів: 573 | Додав: Oxana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 odetta00  
Море здавна привертало увагу як науковців, так і діячів мистецтва. Особливої популярності цей образ набув у добу романтизму через свою багатозначність, утілюючи, з одного боку, стихію бурхливого життя йприроди, а з іншого – вирування почуттів ліричного героя, у душі якого поєднуються туга, щастя, горе, біль і світла надія. Зокрема, у Генріха Гейне є чудовий вірш:

О чарівна рибалко,
Пливи мерщій сюди!
Обнімемося палко
Удвох біля води.

Не бійся прихилитись 
До серденька мого -
Ти ж моря не боїшся
Буремного свого.

Моя душа - як море,
Там хвилі є смутні,
Припливи щастя й горя
І перли в глибині.                     (переклад Катерини й Ольги Ніколенко)

1 lukava_lilya  
Море - одне із найулюбленіших місць відпочинку людей. Тому кожен має дбати про його чистоту. Для цього ж звичайно мають проводитись і якісь інші ззаходи кваліфікованих організацій, волонтерська робота для того, щоб закликати народ зберігати чистим їхнє місце відпочинку.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz