Четвер, 28.03.2024, 22:22Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Травень » 13 » 28 квітня – Всесвітній день охорони праці Девіз 2016 року – Стрес на робочому місці: колективний виклик
09:38
28 квітня – Всесвітній день охорони праці Девіз 2016 року – Стрес на робочому місці: колективний виклик

ЗВЕРНЕННЯ

Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2016 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні

до центральних та місцевих органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій

 

 

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

За ініціативою Міжнародної організації праці (МОП) для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці 28 квітня щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006 нашою державою було підтримано цю ініціативу, а 28 квітня визначено Днем охорони праці в Україні.

У 2016 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик».

Одним з індикаторів розвитку суспільства є стан здоров’я населення, і передусім працюючого. За станом здоров’я окремої людини стоїть якість трудових ресурсів держави, продуктивність праці та величина валового внутрішнього продукту.

Психосоціальні ризики та стрес на робочому місці є одними з найскладніших питань у сферах охорони праці та здоров’я, актуальність яких є загальновизнаною для усіх країн, професій та працівників.

Стрес – фізична та емоційна реакція організму, яка з’являється, якщо вимоги роботи не відповідають здібностям, ресурсам та потребам працівника. Стрес на робочому місці не є виключно негативним явищем, проте надмірності (сильний, тривалий, регулярний) є неприпустимими.

За офіційними даними EU-OSHA близько половини працівників в ЄС працюють в умовах стресу, а зростання кількості порушень, пов’язаних зі стресом на робочому місці, обумовлено розповсюдженням гнучких та нестабільних форм зайнятості (72 % від загальної кількості респондентів), надмірним навантаженням працівників  (66 % ), а також такими явищами, як моральне та фізичне насилля (59 %).

У довготривалій перспективі стрес на робочому місці може сприяти виникненню безсоння, емоційного занепокоєння, мігрені, хронічної втоми, депресії, алергії, захворювань опорно-рухового апарату, гіпертонії, виразкової хвороби шлунку, захворювань серцево-судинної системи та призвести до серцевого нападу, нещасного випадку чи навіть самогубства.

Результати досліджень, проведених в Європі та інших розвинених країнах, дозволяють припустити, що стрес на робочому місці є причиною від 50 % до 60 % усіх втрачених робочих днів.

Усі зазначені наслідки стресу на робочому місці негативно впливають на діловий імідж та конкурентоздатність підприємства, а в грошовому еквіваленті призводять до значних фінансових втрат, що можуть обчислюватися мільярдами євро на національному рівні.

Протягом останніх років в Україні спостерігається стійка тенденція до зниження виробничого травматизму. Так, за даними Держпраці, в 2015 році у порівнянні з 2014 роком кількість нещасних випадків зменшилась на 32,6 % (з 6318 до 4260), з них зі смертельним наслідком – на 31,6 % (з 548 до 375). При цьому тривалий час зберігається ситуація, коли серед причин настання нещасних випадків друге місце займають психофізіологічні причини (близько 23 % від загальної кількості), до яких і відноситься стрес на робочому місці. Сьогодні українські працівники підпадають під дію стресу частіше через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, острах її втратити, суттєве зниження фінансової стабільності тощо.

В умовах сучасної економічної, політичної та соціальної ситуації, що склалася в Україні, важливо, під час планування своєї господарської діяльності враховувати наслідки стресів від яких страждають працівники, які отримані на робочому місці так і за межами підприємства.

 Захистити і зміцнити здоров’я, добробут і продуктивність як всього колективу, так і кожного працівника неможливо без розуміння природи стресу і механізмів його впливу на людей та підприємство, а також без добре спланованої програми, яка пом’якшить його згубні ефекти і, що більш важливо, попередить їх.

Робоче місце одночасно є важливим джерелом психосоціальних ризиків і ідеальним місцем для їх вирішення.

Вчасне розпізнання залежності стану працівника від стресу, який він отримав може зберегти його життя, або, як мінімум здоров’я.

Стрес – це виклик не лише працівнику, а і усім хто причетний до колективної праці. Управління стресом, має стати основним пріоритетом як для роботодавців, так і самих працівників.

Усвідомлюючи важливість порушеного питання Організаційний комітет звертається до центральних та місцевих органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, керівників і працівників підприємств, установ та організацій із закликом звернути свою увагу на необхідність прийняття конкретних профілактичних заходів, спрямованих на попередження та нейтралізацію потенційних наслідків стресу на робочому місці.

Організаційний комітет звертається до представників засобів масової інформації з проханням забезпечити всебічне висвітлення заходів, що проводитимуться Україні в рамках Дня охорони праці.

 

З нагоди відзначення Дня охорони праці адміністрацією НПП «Нижньосульський» заплановано проведення Тижня охорони праці з 16.05-20.05 2016 року.

 

Адміністрація НПП «Нижньосульський»

Переглядів: 632 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 121 2 »
12 valeriyapishchita  
Одним з найбільш поширених в наші дні видів афектів є стрес. В сучасному житті стреси грають значну роль. Вони впливають на поведінку людини, його працездатність, здоров'я, взаємостосунки з оточуючими і в сім'ї.Ваші дії під час стресу повинні бути  Це украй важливо для того, щоб нервова система встигала відновлюватися.

11 pashkamac  
Знижуйте стрес, піклуючись про себе

Якщо стрес на роботі впливає на вашу працездатність і особисте життя або негативно впливає на здоров'я - настав час вживати заходів. Турбота про себе не обов'язково вимагає повного перезавантаження життя; навіть дрібниці можуть піднімати настрій і наповнювати енергією. Рух, фізичні вправи - відмінний спосіб боротьби зі стресом. Правильно харчуйтеся - краще часто, але потроху. Обов'язково давайте собі висипатися, тому що недолік сну робить вас ще більш уразливими.

10 kfysunenko  
Стрес характеризують як захисне явище, як вісник захворювання, як причину порушень низки життєво важливих психофізіологічних функцій. За останні роки психоемоційний стрес став глобальною проблемою виживання людства. Це підтверджується, також, тією увагою, яка приділяється стресу на міжнародному рівні. Особливо небезпечним, як показали дослідження, є стрес у трудовій діяльності. Варто приділити цьому більше уваги і запровадити нові заходи з профілактики стресу на робочому місці.

9 marykalin98  
Сьогодні українські працівники підпадають під дію стресу частіше через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її
втратити, суттєве зниження фінансової стабільності тощо. Робоче місці є
одночасно і значним осередком психосоціальних ризиків і ідеальним місцем
для їх усунення.

8 rem1212  
Щороку 28 квітня, з метою сприяння попередженню нещасних випадків і захворювань на робочому місці в усьому світі, Міжнародна організація праці відзначає Всесвітній день охорони праці.
В усіх регіонах світу уряди, профспілки, організації роботодавців та спеціалісти-практики у сфері охорони праці організовують заходи з відзначення Дня охорони праці.
«Стрес на робочому місці: колективний виклик» – такий девіз Всесвітнього Дня охорони праці у 2016 році.
Міжнародна організація здоров’я (World Health Organisation) відносить стрес до основних хвороб, небезпечних для здоров'я людини у XXI  столітті. Проблема стресу існує в багатьох країнах.
За інформацією страхової компанії St.Paul Fire and Marine Insurance Co,  проблеми на роботі викликають захворювання частіше, ніж будь-які інші стресові фактори, такі як фінансові або сімейні проблеми.
Стресовий вплив може стати і у багатьох випадках стає причинами виникнення небезпечних ситуацій, аварій і нещасних випадків на виробництві.
Як сформувати культуру управління стресом на робочому місці, чи потрібно боротися з ним, як мінімізувати його вплив, як створити сприятливі умови праці на робочому місці – відповіді на ці та інші запитання будуть сформульовані під час заходів із відзначення Всесвітнього дня охорони праці у 2016 році.

7 dashadasha-smirnova  
Треба оголошувати Всесвітній день охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

6 dashakudria  
Погоджуюсь з: 
"Стрес – це виклик не лише працівнику, а і усім хто причетний до колективної праці." 
Стрес проблема не лише однієї людини і вирішувати її можна як в одинці, так і разом з, наприклад, тим самим колективом. Гарно було б вести перевірки робочого персоналу на наявність стресу у робітників, а також профілактику пов'язану з його боротьбою. На мою думку певне урізноманітнення робочого процессу або більша кількість вихідних днів краще б подіяли на як фізічно, так і морально на працівника. А також важливим фактором є відносини у колективі, тому гарна атмосфера на робочому місці з уникненням конфліктних ситуацій є найбільш бажаними у таких випадках.

5 odetta00  
Трактування стресу, наведене в статті, видається дещо побутовим. За визначенням Дмитра Жукова, "стрес - це реакція на незвичні зміни середовища, а не на будь-які - сильні чи шкідливі для організму". Якщо використовувати цей термін у науковому сенсі, стрес супроводжується конкретним набором фізіологічних змін, які можна виявити в лабораторії. Якщо є людину не влаштовують умови праці, то справа тут у її дратівливості та/або невідповідності умов праці загальноприйнятим стандартам чи суб'єктивним уявленням людини. 
Угорсько-канадський ендокринолог Ганс Сельє вперше формалізував загальні ознаки, характерні для всіх форм стресу. По-перше, це неспецифічна фізіологічна реакція, абсолютно однакова для тисяч різноманітних впливів зовнішнього середовища, від холодного душу до зіткнення з суперником. По-друге, вона може спостерігатися на різних рівнях організації, від клітини до цілого організму. По-третє, при виникненні стресу щораз відбувається вибір між 2 можливими варіантами відповіді на стимул: прийняттям або боротьбою (у випадку окремої клітини це означає, наприклад, спробу зруйнувати молекули отрути або спробу навчитися з ними жити). І, нарешті, стрес - не обов'язково реакція на щось погане, він може бути викликаний як шкідливими, так і корисними зсувами навколишнього середовища - будь-якими новими явищами, під які треба підлаштуватися.

4 karinadmitrenko  
Слід зазначити, що дієвим у справі вирішення проблеми сильного стресу працівників було б прийняття до уваги біологічних особливостей людини. Насамперед це стосується такого явища як розмежування людей на "сов" і "жайворонків". Біоритми людини грають вирішальну роль у її працездатності і продуктивності роботи. Здоров'я також залежить від того , коли ми прокидаємось, наприклад якщо "сова" буде систематично вставати зранку і плентатися на роботу, то в неї з часом розвинеться печія і дипресія. Також, якщо однаполовина працівників буде їхати на роботу пізніше ніж інша, це б вирішило проблему переповненого транспорту і заторів. Зараз є важливим пошук нетрадиційних нововведень задля справи збереження здоров'я нашої держави !

3 adidok199680  
Необхідно орієнтувати керівників, закріплювати на рівні свідомості кожного працівника, що заходи з охорони праці та їх дотримання не повинні бути
лише для "галочки", що належна культура охорони праці потрібна, насамперед,
саме їм, адже ніякі компенсації не повернуть втрачені здоров’я та життя.

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz