Субота, 20.04.2024, 02:48Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Лютий » 21 » 3 БЕРЕЗНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИКОЇ ПРИРОДИ
15:23
3 БЕРЕЗНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИКОЇ ПРИРОДИ

Сьогодні, в епоху індустріалізації та високих технологій, перед людством постала глобальна проблема збереження довкілля та його окремих складових. Україна, взяла на себе низку міжнародних зобов'язань в екологічній сфері. Зокрема, одним із напрямів такої співпраці є забезпечення виконання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), прийнятої 3 березня 1973 року у м. Вашингтоні. Виконання CITES повинно сприяти усуненню економічної зацікавленості в процесі використання дикої флори і фауни шляхом обмеження їхнього переміщення за межі країн, які є ареалом їхньої ж географічної популяції. Україна приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, 14 травня 1999 року.

Мета Конвенції полягає в тому, щоб гарантувати, що міжнародна торгівля дикими тваринами і рослинами не створює загрози їх виживанню. Дика фауна і флора є незамінною частиною природних систем землі, які мають охоронятися для нинішніх і майбутніх поколінь. Держави-учасники Конвенції визнають важливість міжнародного співробітництва, яке буде сприяти захисту деяких видів дикої фауни і флори від надмірної експлуатації в міжнародній торгівлі, переконані у необхідності об'єднати зусилля й терміни прийняття належних заходів у цих цілях. Будь-яка торгівля зразками рідкісних видів має здійснюватися під неухильним наглядом наукових компетентних і адміністративних органів.

З метою привернення уваги до цінності дикої природи та її різноманітного значення (екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного) 20 грудня 2013 року шістдесят восьма сесія Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй постановила проголосити 3 березня, день прийняття Конвенції про міжнародну торгівлю природними видами фауни і флори (СІТЕS), як Всесвітній день збереження природи.

В Черкаській області нараховується 334 види судинних рослин
(17% флори області), що знаходяться під загрозою зникнення. Серед них 69 видів занесених до Червоної книги України, 14 включені в додаток І Бернської Конвенції, 7 охороняються в Європі - Європейський Червоний список, 3 – у всесвітньому масштабі
.

У найбільш загрозливому стані перебувають 29 видів рослин, популяції більшості яких нині, очевидно, зникли.

Тваринний світ Черкащини різноманітний, але кількість особин не значна.

Орнітофауна регіону представлена такими видами птахів: баклан великий, лебідь-шипун, гуска сіра, крижень, попелюх, черень чубата, гоголь, крех великий, крех малий, орлан-білохвіст, лунь польовий, мартин сивий, мартин жовтоносий, мартин звичайний, пісочник малий, пісочник великий, чайка, кулик-сорока, коловодник великий, коловодник болотяний, коловодник лісовий, коловодник чорний, набережник, брижач, плавунець круглодзьобий, побережник чорногрудий, побережник ралий, побережник білохвостий, побережник болотяний, грицик великий, великий яструб, фазан, просянка.

Найпоширенішими представниками іхтіофауни регіону є: лящ, сазан, судак, карась, щука, чехоня, плітка, окунь, короп, товстолоб.

Серед ссавців на території області зустрічаються: дикий кабан, вовк, лисиця, заєць-русак, козуля, єнотовидна собака, куниця, бобер, тхір, їжак, видра, ондатра в невеликій кількості, лось, олень плямистий та благородний.

З метою збереження біологічного різноманіття в регіоні охороняється 81 вид тварин, з них:  67 видів тварин, занесені до Червоної книги України, в тому числі, 3 види входять до Європейського Червоного списку, 8 видів охороняється Бернською конвенцією, 10 видів Афро-євразійським договором по мігруючим видам (AEWA), 4 види Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої флори та фауни (CITЕS) – вовк звичайний, лелека чорний, видра річкова, орлан білохвост.


Департамент екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації пропонує всім підприємствам, установам та організаціям, а також іншим зацікавленим сторонам, включаючи громадське суспільство, відмітити Всесвітній день дикої природи та, за можливості, розповсюдити інформацію про нього.




Інформація надана Департаментом екології та природних ресурсів в Черкаській області 

Переглядів: 1468 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
8 NezdoimunogaOksana  
Прочитавши цю статтю кожна людина повинна замислитися про цю проблему, яка існує в наш час, адже потрібно охороняти рослини та тварини, яка різниця до якого вони Класу належать, адже вони живі істоти і тому потрібно їх оберігати, а не знищувати. Потрібно дітей ще з дитинства залучати до різноманітних гуртків для збереження живої природи.

7 Таміла_Нестеренко  
Чудово, що з кожним роком кількість таких днів, спрямованих на збереження природи, стає все більше. Адже це ще одна можливість нагадати людям про необхідність піклування про оточуючий нас тваринний і рослинний світ. Проте і в інші дні не варто забувати про необхідність піклування про природу і робити все можливе для того, щоб якомога більше людей приєднувалися до екологічних акцій. Думаю, було б чудово в рамках Всесвітнього дня дикої природи розробити пам'ятки або буклети, в яких розповісти, як кожна людина може допомогти дикій природі (наприклад, підгодовувати звірів в холодну пору року, оберігати місця гніздування птахів та ін.).

6 Микола  
На даний час, дивлячись правді в очі, Всесвітній день дикої природи є нерозафішованою подією на території нашої держави. Цьому сприяє не тільки "молодий вік" денного дійства, але й ряд суб'єктивних чинників (наприклад: неспроможність до отримання нової інформації, байдужість до оточуючого природного середовища або ж просто нестача часу). Тому, погоджуючись з останнім абзацом статті, я вважаю, що за сприянням громадських організацій, груп, спілок і окремих людей, яким не байдужа доля природи України та всієї планети, має проводитися просвітницька діяльність в сфері збереження дикої природи. На мою думку, акції стилізованого типу (вистава, флешмоб), корпоративні засідання та семінари мають право на існування третього березня. Однозначно, все це має підвищити рівень свідомого українця, який прагне цього.
За статтю: LIKE.


5 OLEXANDR_SHERASOV  
Лідія, а коли ти їсиш м'ясо тварин, вони ж такі живі як і ми тобі не жалко іх? Свині і кури на фермах ні чим не відрізняються від видри чи мартина каспійкого що в парку, то що тоді не треба взагалі вбивати нікого чі що?

4 Лідія  
Анастасія, я згодна, що більшість не цінює природу. За браконьєрство потрібно карати!!Просто необхідно більш бережно ставитися до дикої природи. Ніхто не задумується просто, що він робить. Адже вони ж тварини такі ж живі організми як і ми!

3 Анастасія  
Лідія, я погоджуюсь з тим, що потрібно боротися з браконьєрами, але як це зробити, коли більшість не цінує природу, а намагається використати її для своїх потреб??
Але радує те, що є люди які боряться з браконьєрами і роблять все заради збереження природи!!!

2 Лідія  
Ця інформація закликає кожного цінувати дику природу! Це надзвичайно добре, що природа Черкащини так охоряняється. Але браконьєри вони і є і будуть...Треба вести боротьбу з ними, а вже потім, мабуть, буде легше захищати природу.

1 OLEXANDR_SHERASOV  
Дійсно, про цей день не відомо пересічному перехожому, але справжній цінитель дикої природи знає про ВСЕ!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz