П`ятниця, 26.04.2024, 15:50Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Жовтень » 5 » 6 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ МІСЦЬ ІСНУВАННЯ
10:23
6 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ МІСЦЬ ІСНУВАННЯ

       День охорони місць існування було затверджене в 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори і фауни, і природних місць існування в Європі.

       Відомо, що існування живих організмів напряму залежить від умов навколишнього середовища, які складаються в межах їх біотопів (місць проживання) в певний час. До основних екологічних факторів, що впливають на живі організми відносять: абіотичні (сонячне випромінювання, температура, вологість, освітленість та ін.), біотичні (сукупність живих організмів, які своєю життєдіяльністю впливають на інші організми) та  антропогенні (зміни, спровоковані людською діяльністю).

     У зв’язку з цим, організми, за ставленням до характеру впливу екологічних факторів, поділяють на стенобіонтів і еврибіонтів. Перші – можуть жити лише в певних умовах середовища при дуже незначному коливанні його факторів (наприклад для НПП «Нижньосульський» – всі види орхідей). Другі –  пристосувалися жити в досить різноманітних умовах навколишнього середовища або при значних їх змінах (найбільш типові, широко поширені види). Відповідно, стенобіонтні організми є більш чутливими, особливо до антропогенного тиску на навколишнє середовище.

      Нині на Землі під загрозою зникнення знаходяться понад 7 тисяч видів тварин і май­же 60 тисяч видів рослин. Щорічно тенденція загрози зникнення зростає для багатьох видів. Зокрема для України показовим є збільшення числа видів, які потрапляють до Червоної книги України. Наприклад, у 1980 році до неї  було зане­сено 85 видів тварин і 151 вид рослин, через 16 років ця кількість збільшилась май­же вчетверо, а вже у 2009 році (в останнє видання книги) включено 542 види тва­рин та 826 видів рослин.

     Територія НПП «Нижньосульський» вирізняється різноманітністю ландшафтів та біотопів. Безумовно, домінують акваландшафти зі специфічним видовим складом флори та фауни.  Широко також представлені лучні, лісові та степові біогеоценози.

     За попередніми даними територія парку надає прихисток понад 700 видам судинних рослин, 189 видам хребетних тварин, із них: ссавцям – 24, птахам – 121, плазунам – 3, земноводним – 7 та рибам 35 видам.

       Створення НПП «Нижньосульський» та дотримання режиму охорони парку повинно позитивно вплинути на збереження біорізноманіття, особливо рідкісних видів.  Так наприклад, в останні 30 років відбулися суттєві зміни у видовому складі птахів у Сульській затоці, які охороняються на міжнародному, національному та місцевому рівнях. Із 16 видів рідкісних птахів, що регулярно траплялись під час сезонних міграцій, гніздились і зимували в 80-90-ті роки минулого століття, нині виявлено лише 8 видів (орлан-білохвіст, шуліка чорний, скопа, журавель сірий, гоголь, мартин каспійський, баранець великий, деркач). Перестали гніздитись в останні роки в межах затоки чапля жовта, чапля мала біла, крячок малий, лежень, ходуличник, шилодзьобка, кулик-сорока та дерихвіст степовий (за даними Клєстова М.Л.).

      Рослинний покрив парку також  зазнав значного антропогенного тиску, що в значній мірі вплинуло на сучасний стан природних екосистем. Перш за все однією із основних причин, що змінили природні екосистеми в пониззі Сули є створення Кременчуцького водосховища, яке перетворило Сульську затоку, де розміщується основна частина парку, у своєрідний «плавневий комплекс», який щорічно потерпає від надмірного скиду води з водосховища.

      Нині метою науковців парку є пошук шляхів мінімізації негативного впливу на біорізноманіття та створення умов для більш сприятливих умов існування живих організмів, особливо рідкісних представників флори та фауни.

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 884 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 9
9 natasha_riabets  
Людина не може існувати окремо без природи. Земна куля це будинок для людини. Тут у нього є все необхідне для життя; повітря, вода, їжа. Але на жаль, людина часто забуває про це, і відноситься до своєї планети немов паразит, він знищує навколишню природу, забуваючи про те, що саме вона дає йому життя. Навіщо пиляти сук, на якому сидиш?
Найголовніше завдання людства - це турбота про навколишній світ. Наша земна куля повина як і раніше залишатися блакитною, вона не повинена бути сірою. Зберегти природу це досить складне завдання в наш час, так як люди поводяться легковажно по відношенню до неї, але хочеться вірити, що все змінитися в кращу сторону.

8 guramaforever  
У всьому світі продовжується скорочення біологічного розмаїття. Фрагментація місць існування, забруднення, надмірна експлуатація територій і створення штучних ландшафтів збільшують швидкість втрати біотопів, тим самим обмежуючи можливість міграції та розселення видів. З метою зміцнення природоохоронної діяльності міністри довкілля країн Європи почали в 1995 році здійснення Пан'європейської стратегії в області біологічного та ландшафтного різноманіття. Вони закликали до «посилення охорони природи, як у межах, так і поза охоронюваними територіями, шляхом формування Європейської екологічної мережі - фізичної мережі ключових територій, пов'язаних коридорами і підтримуваних буферними зонами і таким чином забезпечити розселення та міграцію видів».

7 mym1996  
Людина своєю діяльністю все інтенсивніше впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком у світі все більше територій переходять в розряд сільгоспугідь, пасовищ, піддаються змінам у зв'язку із зростанням міст, видобутком корисних копалин, будівництвом заводів й інших об'єктів народного господарства. Це призводить до того, що суттєво змінюються, а то й цілком знищуються, місця існування чисельних популяцій рослин і тварин. Щодня, внаслідок згубного впливу людс­тва на створений Богом світ, з лиця землі безповоротно зникають окремі біологічні види. Сьогодні під загрозою зникнення знаходяться понад сім тисяч видів тварин і май­же 60 тисяч видів рослин. Повсякчасне зростання загрози знищення тваринного та ро­слинного світу в нашій країні можемо прослідкувати на основі наступних фактів: у 1980 році до «Червоної книги України» було зане­сено 85 видів тварин і 151 вид рослин, лише через 16 років ця кількість збільшиласьмай­же вчетверо, а вже у 2009 році до «Червоної книги України» було занесено 542 види тва­рин та 826 видів рослин. Що ж буде далі?

6 moroz-1996  
Якщо не вживати заходів з охорони місць проживання фауни Землі, то незабаром такі місця можуть зникнути повністю, а з ними — і самі представники поки ще різноманітної фауни планети

5 alo4ka1997  
Антропогенний фактор один із основних чинників руйнівної дії на навколишє середовище. Руйнування людиною місць мешкання тварин, як і рослин, сьогодні стає надто небезпечним. За даними ООН, щорічно на планеті вирубується понад З млрд м3 лісу і знищуються браконьєрством багато рідкісних тварин. Тому потрібно берегти не тільки зникаючі види, як рослин так і тварин, а й ті види, які не занесені до списків зникаючих.

3 tarassulejko  
Взагалі я  думаю, що це не ЖАХЛИВО, звичайно шкода шо зникають деякі види рослин і тварин, але це ж Природа і на заміну зникаючим видам з`являться нові а може вони вже є але вони не досліджені і в цьому я впевнений на 99,9%

4 dporuygkjh  
То по Вашому - це норма, що зникають види тварин? А якщо я наведу, Вам, приклад?  Діти і дорослі люблять, всім відомий, радянський мультик "Умка". Його головний герой-білий арктичний ведмідь. Нині він знаходиться під загрозою зникнення (з 1973 року була підписана угода про заборону добування цьго виду з комерційною метою), внаслідок щорічного потепління (значна доля у виникненні цьго явища спричинена ЛЮДИНОЮ, а не ПРИРОДОЮ). Що ж буде якщо він зникне? Ланцюги живлення розірвуться, а наступні покоління будуть дивитися на білих ведмедів, як на вимерлих динозаврів...

2 finevichinna  
Кожна краплина,грудочка землі - неоціненне багатство кожної живої істоти! Своєю діяльністю людина все інтенсивніше  впливає на навколишню природу змінюючи її. Добрим є те, що Всесвітній день охорони місць існування є не лише звичайним календарним днем,а днем, коли ми згадуємо про охорону дикої флори і фауни, охорону природних місць, підводимо підсумки за рік і зіставляємо статистичні дані з позаминулими роками,розглядаємо нові і більш досконалі шляхи для збереження планети тощо. Маємо пам`ятати,що кожен зниклий вид- то є велика втрата природи. Бережіть природу!

1 dporuygkjh  
Жахливо, що в Україні збільшується кількість тварин і рослин, занесених до Червоної книги України. Хоча люди уже давно створюють заповідкики, заказники та інші охоронні території. Завжди потрібно пам'ятати, що цього буде недостатньо, якщо до цієї проблеми не долучиться кожна  свідома людина. Велика вдячність автору пізнавальної статті!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz