Четвер, 28.03.2024, 13:59Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Липень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Липень » 16 » Бабки — через мільйони років у сучасність
09:36
Бабки — через мільйони років у сучасність

Знайомі усім бабки з’явились дуже давно. Вже 300 млн. років тому літали справжні бабки, а задовго до того політ освоїли їхні гігантські предки, найбільші з комах, які будь-коли жили на Землі. Розмір крил деяких із гігантських бабок сягав 70 см! У сучасних бабок дві пари крил вирізняються безліччю жилок, як і у комах, що тільки-но почали літати. Дивовижно, користуючись такими “несучасними” крилами більшість бабок прекрасно літають та маневрують і можуть наздогнати визнаних літунів — мух. Заслуговують на увагу й очі бабок. Величезні очі займають значну частину голови. Складаються вони з окремих глазків-фасеток. Кожна фасетка має роговицю, кришталик та світлочутливі клітини з нервовими відростками. Таких фасеток в оці бабки до 28 тисяч, і в кожному з них відбивається шматочок картинки, яку бачить бабка. Ось чому вона помічає найменший рух свого ворога чи потенційної жертви, хоча вони можуть знаходитись попереду, зверху, позаду чи знизу.

Дорослі бабки в пошуках їжі борознять повітряний океан. Їхніми жертвами стають комарі, ґедзі, мошки, метелики та інші комахи, що літають. Особливо багато поїдають вони комарів, а їх личинки, що хижачать у воді, личинок комарів. Зустріти личинок можна в прісних і солонуватих водоймах, головним чином у стоячих чи тих, що течуть повільно. Вони гостро реагують на зміну якості води у водоймі, де живуть, тому з 74 видів, які зареєстровані в Україні, більше 20% потребують охорони, а 9 видів занесені в Червону книгу України.

Ротові органи личинок із сильно витягнутою нижньою губою перетворились на хапальний орган — маску, що прикриває нижню частину голови. Передній відділ маски при захопленні здобичі миттєво викидається вперед, а бокові лопаті, які мають гострі зубці, спрацьовують як щипці. Ловлять личинки водяних комах, рачків, пуголовків, мальків риб тощо. В свою чергу личинки бабок - прекрасним кормом для риб. Однак личинки крупних видів бабок є харчовими конкурентами риб.

Метаморфоз у бабок відбувається поступово, так що перетворення у них неповне. Личинки дрібних видів розвиваються протягом року, крупних - від 2 до 4 років. За цей час вони багато разів линяють. Зимують бабки на стадії личинки, а весною продовжують свій розвиток. Досягнувши відповідного розміру, личинка виповзає з води, вилазить на стебло рослини чи інший предмет і линяє востаннє. Покрови дорослої бабки дуже повільно забарвлюються та стають твердими, тому вона лишається довго на одному місці, де її можна побачити і прослідкувати за процесом перетворення.

У Національному природному парку “Нижньосульський” зафіксовані 26 видів бабок, з яких 3 види внесені у природоохоронні списки різного рівня, зокрема красуня-діва та дозорщик-імператор — у Червону книгу України. Проте видовий склад бабок у парку ще недостатньо вивчений, тож можна чекати на нові цікаві знахідки.

Коли ви будете стояти на березі водойми чи на лісовій галявині, зверніть увагу на бабок, що ніби гвинтокрили пролітають над головою. Вони - ровесники динозаврів, але й такі сучасні, можливо, як ніхто інший. І невже людина через свою безгосподарність та зажерливість згубить цих прекрасних створінь?

Ентомолог парку, канд. біол. наук З.Л. Берест

Переглядів: 1141 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 18sabrinasvichkar2000  
Гадаю,що саме ці комахи, несуть велику користь навколишньому середовищу!
Особливою повагою бабки користуються у японців, вонивважаються символом войовничої відваги. Їх приносили в жертву богам, просячи
перемоги. Островом бабки, згідно з легендою, був названий острів Хонсю. А бабка
Томбо, що символізує в Японії хоробрість, приносить щастя й удачу.

У Китаї бабка асоціюється з настанням літа. Ці комахи – самічуйні індикатори закінчення сезону дощів, прийдешню зміну погоди можна
прочитати за їхньою поведінкою.

У Малайзії бабка є символом примарності, у американськихіндіанців – вихору, швидкості, активності.
Бабка – символ легкості, граціозності, легковажності,швидкості. Як і метелик, вона уособлює безсмертя, відродження і здатність
відновлюватися.

8 mobistyle2467  
Читаючи цю статтю мені б хотілося доповнить,шо личинки великих бабок рятуються від ворогівособливим способом - вони з силою виштовхуючи воду із заднього прохідного
отвору, і тому личинка може швидким поштовхом стрімко рушити вперед, як
реактивний двигун.Бабки були однією з перших форм літаючих комах нанашій планеті. Вони з'явилися більше ніж 300 мільйонів років тому.
Скам'янілості надають нам докази, що розмах крил стародавніх бабок сягав дев'яноста
сантиметрів.Якщо самець бабки вирішує злучитися з недавнозаплідненою самкою, він за допомогою спеціального органу видаляє сперму
попереднього партнера і знову запліднює самку.   Предкисучасних бабок, які мали розмах крил до дев'яноста сантиметрів і довжину тіла
до тридцяти сантиметрів, існували вже в кам'яновугільний період. Всі бабки
мають однакову будову тіла і схожий спосіб життя. Учені виділяють два підряди -
дрібні рівнокрилі і великі нерівнокрилі бабки.

7 alkabilyk737  
Також цікавим фактом є те, що бабки - найжорстокіші хижаки на Землі. Полюють вони на всіх комах, яких здатні здолати і навіть напобратимів по виду, тому їх заслужено вважають канібалами. Не всі з них полюють в польоті, багато хто сидить в засідці, чекаючи на здобич.

6 dianastr2014  
Ці комахи надзвичайно добре літають. Окрім того, що можуть досягати певних доволі високих швидкостей, вони здатні чудово маневрувати. Аби виконувати складні маневри, бабки махають передніми та задніми крилами по черзі, а якщо ціллю є досягнення великої швидкості, то залучають крила одночасно. Кількість помахів цими крихкими крильцями у секунду може досягати 30 разів. Але найкраще все ж таки те, що бабки полюють на комарів.

5 anastejsabel  
Прочитавши статтю,мені захотілося дізнатися ще про цих дивовижних тварин.І ось що я дізналася:найбільшою бабкою є – Megaloprepus caerulatus (довжина до 120 мм). Agriocnemis феміна є однією з самих дрібних бабок (довжина з розмахом крил в 20 мм.)Бабки хапають свою здобич на льоту. Бабки дуже корисні тварини, тому що вони знищують комарів та інших шкідливих комах. За день, одна бабка здатна з’їсти від 30 до 100 комарів. Але вони можуть приносити і шкоду тому ,що можуть поширювати захворювання домашніх птахів (простогонімоз).Залежно від виду, бабки живуть від декількох тижнів до декількох років.

4 zhgyrgread2000  
Я завжди дивувалася бабками, вони дуже швидкі і нібито застигають у повітрі. Вони начебто фантастичне марево, яке показує свою красу і вмить зникає. Найбільше запа'яталося ніжно синє забарвлення, яке просто зачаровує. Але останній час я їх почала рідше бачити (можливо я просто набагато менше стала проводити час на природі). Ми дуже часто не помічаємо таку красу, яка надихає, заспокоює, ігноруючи і знищуючи її.

3 linakulko  
Як правило, самки бабок більші за самців. Основна частина бабок живе всього 1-3 тижні, більші за розмірами існують від пів року до одного року. Однією з особливостей бабки є те,як працюють їхні крила. Їх чотири крила працюють незалежно один від одного, дозволяючи бабку рухатися в повітрі, вони можуть зависати, летітивперед, назад і вбік і миттєво змінювати напрямок польоту.
Особливою повагою бабки користуються у японців, вони вважаються символом войовничої відваги. Їх приносили в жертву богам, просячи перемоги. Островом бабки, згідно з легендою, був названий острів Хонсю. А бабка Томбо, що символізує в Японії хоробрість, приносить щастя й удачу.

2 karinkasviatobog  
Також цікавим фактом є те, що на жертву бабка завжди нападає знизу. Це додаткова обережність,оскільки під час погоні,деякі види, можуть набирати швидкість більше ніж 100км/год! За день з'їдає у кілька разів більше їжі,ніж важить сама.

1 doroshenkoevgenia  
Справді, цікаво, що бабки - це одні з найдавніших тварин нашої планети. Виявляється, що в кам'яновугільному періоді лише вони належали до тварин-хижаків, що мають розмах крил менше, ніш 70 см. Харчувалися вони, як і зараз дрібними комахами. Також бабки надзвичайно добре літають - швидкість подекуди досягає 56км/год!Під час міграцій вони легко перетинають гірські хребети та океани! Зазвичай літають величезними зграями - аж до 4-6 млн осіб!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz