П`ятниця, 26.04.2024, 14:26Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2021 » Лютий » 2 » Бабки - водні та коловодні мешканці НПП “Нижньосульський”
09:58
Бабки - водні та коловодні мешканці НПП “Нижньосульський”

    Одними з найбільш примітних мешканців водойм та прилеглих до них територій Парку є бабки. Завдяки своїм досить великим розмірам, яскравому забарвленню, стрімкому польоту вони дуже примітні й добре усім знайомі. Проте деякі аспекти їхнього життя все ж  лишаються невідомими широкому загалу. 

          На території НПП “Нижньосульський” зареєстровано 30 видів бабок. Серед них 4 види внесені у природоохронні списки, з яких 2 (красуня-діва Calopteryx virgo (L.) та дозорець імператор Anax imperator Leach) — у Червону книгу України.

          Які ж серед бабок, зареєстрованих у Парку, є найбільші, найкрасивіші та найцікавіші?

          Найбільшою бабкою, без сумніву, є коромисло велике Aeshna grandis (L.), довжина тіла якого сягає 73 мм, а розмах крил до 50 мм. Пізнати цю бабку легко по коричневому забарвленню тіла (таке забарвлення має тільки коромисло руде, проте воно значно менше) та бронзового кольору крилам. Оселяється коромисло велике на зарослих озерах, ставках, каналах, у Парку відмічено в Сульській затоці Кременчуцького водосховища.  

          Найкрасивішою бабкою є, безперечно, красуня-діва Calopteryx virgo (L.), самці якої мають сині неперевершеної краси крила, самички ж забарвлені набагато скромніше. Побачити красуню можна на прибережній рослинності чи в польоті над водою або ж уздовж берега р. Сули. Незабутнє враження лишається від спостереження польоту зграйки самців над водою річки в сонячний день літа!

          Найбільше стурбовані вчені охороною невеликої  непримітної сіролютки кільчастої (симпекма Брауера) Sympycma paedisca (Brauer) — вона внесена у Європейський та Міжнародний червоні списки, охороняється Бернською конвенцією. В Парку цей вид досить звичайний, спостерігається поряд із сіролюткою рудою Sympycma fusca (Vander Linden) у багатьох біотопах, зокрема біля заболочених ділянок. Літ дорослих бабок обмежений у часі, а найбільше їх зустрічається восени.

          Найбільші скупчення після виходу імаго відмічені в Парку в бабки коромисла малого Aeshna mixta (Lat.) у другій половині літа, коли в повітрі одразу можна спостерігати кілька десятків особин. При цьому шум від їхніх крил вражає, його навіть можна порівняти з гулом якогось механізму.

          Найбільш неочікуваною була знахідка рідкісного тонкочеревця сплощеного Sympetrum depressiusculum (Selys), якого ледь вдалось сфотографувати на луках біля с. В. Бурімка. Найбільш очікуваною — знахідка шафранки червоної Crocothemis erythraea Brullé, яка у зв’язку з потеплінням клімату все далі просувається на північ, її довго не вдавалось зафіксувати на території Парку. Найбільш бажаною — дідка звичайного Gomphus vulgatissimus L. , оскільки він є індикатором чистої води.

          Найбільш цікавою виявилась інформація в одонатологічній літературі, що перед перетворенням на дорослу особину личинки вже починають дихати атмосферним повітрям, виставляючи над водою передню частину тіла! Аматорам-природолюбам можна порадити спостереження процесу переходу бабок  із водного середовища на суходіл, адже так відбувався вихід комах на сушу в далекому-далекому минулому.

          Вивчення видового складу бабок Парку та спостереження за ними  продовжуються, отже ще не раз порадують ці древні, але такі сучасні комахи цікавими знахідками.

З. Л. Берест, к. б. н., ентомолог

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 390 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 131 2 »
13 vikachernetska16  
Чудово коли є місце куди можна приїхати поспостерікати за червонокнижними тваринами, і ще краще коли це місце в межах рідної Полтавської області. Велетенська шана працівникам НПП "Нижньосульський" за таку велетенську роботу.

12 julia1308december  
Данна публікація піднімає важливі питання, а саме охорону та збереження червонокнижних бабок. Оскільки, щоб помилуватися, поспостерігати за даними комахами, їх необхідно зберегти.

11 olegauser  
Дуже красива комаха. Їх личинки цікаві тим, що дляполювання у них є своєрідне пристосування -маска, яка в складеному положенні захована в нижній частині
голови. Дивує
також, таке велике розмаїття бабок в одному місці. Цікаво погланути на це наживо

10 bojkooleg80  
Дуже цікава стаття. Тепер сам хочу приїхати і поспостерігати за найбільшою і найкрасивішою бабкою

9 vpylypchuk2001  
З дитинства на них полюю,часто робив колекції,дуже гарні комахи,незнаючи,шо це бабки,називав їх "вертольотіками",дитячій фантазії не має й краю

8 trofimenkoyana41  
Дивуюсь тому, наскільки різноманітна та захоплююча наша природа. З кожною вашою статтею дізнаюсь багато чого нового та цікавого! Дякую за прикладені зусилля!

7 gbihas01  
Не передати словами як було цікаво читати цю статтю! Так легко отримати цю інформацію для нас - це неабиякий успіх! Добре що ми маємо змогу, завдяки вам і вашій роботі! Стаття неймовірно цікава! З дитинства обожнюю бабок, завжди спостерігала за ними у селі в бабусі. Там їх було безліч! За час школи не дізнавалася скілько всього цікавого як з цієї статті! Дякую!

6 vitalinasagajdak  
Бабки, як на мене, - одні з найпривабливіших комах за зовнішнім виглядом. Серед них. Зустрічаються як дрібні за розміром, так і достатньо великі.
Одним із найцікавіших фактів про бабку є її дивний переклад з англійської мови - "літаючий дракон". Як виявилось, то пояснення цьому досить просте. Далекі родичі бабок, які жили більше трьохсот мільйонів років тому (задовго до появи перших динозаврів), мали досить значні габарити, що перевищують розміри багатьох сучасних птахів.
Розмах крил цих доісторичних гігантських комах досягав одного метра, тому в англійській мові і збереглася назва "Dragonfly", що в дослівному перекладі означає "літаючий дракон".
Стаття дійсно є пізнавальною та захоплюючою. Не можу не погодитись із попередніми коментаторами, щодо неймовірної красуні-діви Calopteryx virgo, для мене вона також є найкращою серед усіх з її ряду.
Дякую автору за чудову інформацію про наших Полтавських бабок.

5 tsibezovaselena567  
Дякую за статтю!
Я із захопленням прочитала цікаву та вражаючу статтю. Дійсно, на околицях Полтави існують багато гарних та вражаючих мешканців водойм(бабки). Найкращою бабкою, я вважаю, що є безперечно, красуня-діва Calopteryx virgo (L.), самці якої мають сині неперевершеної краси крила, самички ж забарвлені набагато скромніше.Вона є настільки гарною, що зачаровує всіх навкруги.

4 yuyiil97698  
Мене наприклад вражають їхні особливості біології: бабки добре літають , хижаки , паруються в повітрі , яйця відкладають у воду . Цікаво знати , що під час масових перельотів бабки утворюють суцільну смугу протяжністю в десятки кілометрів .

1-10 11-13
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz