Субота, 20.04.2024, 14:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Червень » 7 » Баклан великий Phalacrocorax carbo (L.1758) : розмноження на території НПП «Нижньосульський»
10:42
Баклан великий Phalacrocorax carbo (L.1758) : розмноження на території НПП «Нижньосульський»

В межах нашого парку існує лише одна гніздова колонія баклана великого, яка розташована на островах-грядах між островами Лящівка-2 та Романів горб. Щорічно проводяться обліки гнізд в колонії, досліджується успішність розмноження бакланів.

Максимальна чисельність на гніздуванні спостерігалась у 2015-2016 роках і досягала 1200 – 1300 гнізд. Обліки гнізд в колонії, які проводились в кінці травня 2019 року, показали зниження чисельності бакланів на гніздуванні до 760 пар. Це пояснюється всиханням гніздових дерев під впливом посліду птахів. Мертві дерева стають крихкими, а гілки ламаються під вагою гнізд і птахів, що робить їх мало придатними для гніздування бакланів. В результаті баклани почали освоювати живі дерева на іншій острівній гряді, де раніше гніздились в незначній кількості. На час обстеження в гніздах бакланів знаходились нельотні пташенята, яких активно годували дорослі птахи.

Слід зазначити, що відношення до цього виду птахів місцевих жителів в цілому різне і переважно, на жаль, негативне внаслідок того, що баклани поїдають рибу.

А от з наукової точки зору баклани великі є одним із елементів біорізноманіття і відіграють певну роль у функціюванні екосистем пониззя річки Сули.

Начальник науково-дослідного відділу М.Л. Клестов

Переглядів: 522 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 10
10 samsonenkoviktorija  
Дерева, які облюбували баклани для ночівлі та облаштунку гнізд, приречені на загибель і швидко засихають під товстим шаром їдкого пташиного посліду, тому і не дивно, що кількість цих птахів з кожним роком меншає, але сподіваємось, що облік 2020 покаже кращі результати)

9 linakulko  
Великі баклани живуть на морі і в прісноводних водоймах. Наврядчи якісь інші птахи перевершують бакланів у пірнанні. Вони так стрімко плавають під водою, крім того, вони пірнають на значну глибину, довго залишаються під водою, а на мить показавшись на поверхні, швидко вдихають повітря і зникають знову.

8 zhgyrgread2000  
Саме цікаве, що рибальство за допомогою бакланів, практикується у Китаї, Японії та інших країнах по всьому світу. Задля цього, рибалки перев'язують горла бакланів мотузками, досить щільно, щоби запобігти ковтанню, і використовують їх з невеликих човнів. Баклани ловлять рибу, та не мають можливості повністю її проковтнути, тож рибалки добувають рибу, для чого, просто змушують бакланів відкривати рот, шляхом задіяння, мабуть, рефлексу регургітації.

7 dianastr2014  
Баклан насправді дуже цікавий птах. Наприклад, якщо тут місцеві жителі переважно негативно ставляться до цих птахів, то азіатські рибалки успішно ловлять рибу завдяки прирученим бакланам. Цього птаха можна назвати справжнім ненажерою, адже досить часто знаходять птахів, що вдавились завеликою для них рибою. Та окрім цього баклани — моногамні птахи. Тобто вони утворюють пару на все життя. Було б цікаво побачити їх на власні очі.

6 alkabilyk737  
Мені пощастило бачити цього дивовижного птаха під час навчально-польовоі практики в Херсонськів області, на острові Бірючий.  Хотілося б розповісти про цікавий факт із життя цих тваринок. Бакланів тривалий час дресирували в Китаї і Японії для лову риби. Птахам надягали кільце на шию і прив’язували мотузкою, а потім відпускали в море. Баклани пірнали і приносили рибу господареві. Завдяки кільцю птах не міг проковтнути рибу. Зараз цей спосіб не застосовується, але його часто показують туристам.

5 doroshenkoevgenia  
Баклан живе на усіх континентах, окрім Антарктиди. А в Україні зустрічається найчастіше поблизу водного середовища - прісного чи солоного. Цікаво, що під час сезонних міграцій вони можуть відлітати на території, що знаходяться за 2000 км!

4 aulko99  
Було б цікаво на власні очі побачити цього дивовожного птаха!! Ніколи не зстрачала їх раніше. Цікавим є факт, що баклани  стають жертвами своєї ненажерливості, із-за того, що  намагаючись проковтнути надто велику рибу, птах давиться нею і гине від задухи. А в інших країнах, бакланів приручають для того, щоб разом з ними ловити рибу!!!!

3 potapovaasya1810  
Цікавий птах, з цікавим способом життя, адже є досить гарним риболовом. Навряд, хтось  з птахів перевершить його у пірнанні, адже вони уміло відчувають себе під водою та можуть знаходитись там значно великий проміжок часу. Дужеі хотілось би побачити його на власні очі,  адже ніколи не зустрічала його в природному середовищі.

2 sandro19021999g  
Досить цікаво що ці птахи живуть на території Нижньосульсьуого, адже це переважно морські птахи. В багатьох країнах європи вони охороняються і я вважаю, що в україні також це потрібне.

1 zheka1233421  
Баклан вважається шкідником для рибних господарств, адже знищує багато риби, щоправда, здавна відомий спосіб залучення баклана до риболовлі він полягає в тому що на горло навченого птаха надягають ошийник, який не дає можливості проковтнути велику рибу. І коли баклан спіймав рибу, рибалка повертає його до човна і дістає з вищезгаданого мішку рибу.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz