Середа, 24.04.2024, 01:14Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Квітень » 16 » Бджоли-осмії — запилювачі первоцвітів та плодових дерев
08:25
Бджоли-осмії — запилювачі первоцвітів та плодових дерев

Маленьких трудівниць осмій можна побачити на перших квітах, тільки-но розкриються їхні вінчики. Вбрані у руді чи білі кожушки, бджілки перелітають із квітки на квітку, дбайливо переносячи пилок на черевній щітці, яка є у всіх Мегахілід, до яких і відносяться осмії. Пилком вони вигодовують личинок, а квітам допомагають у перехресному запиленні. Осмії дуже симпатичні комашки, схожі на джмелів, але значно менші за розмірами. Вони кращі запилювачі, ніж домашні медоносні бджоли, адже здатні працювати при нижчих температурах, і “робочий” день закінчується у них пізніше, вже коли починає сутеніти. Для запилення дерев на присадибній ділянці достатньо лише сотні коконів! Із них вийдуть 25-30 самичок, в той же час із запиленням на одному дереві впораються 1-2 самички. Незамінні осмії й у невеликих теплицях, бо на відміну від медоносної бджоли не потребують кваліфікованого догляду. Тому й цінують цих симпатичних бджілок садівники.

На жаль не скрізь є умови для гніздівлі осмій, бо не вистачає придатних порожнин.

Однак можна примножити кількість їх на ділянці - нарізати трубочок із очерету з внутрішнім діаметром 6-12 мм і довжиною від 10 до 20 см, причому один їхній кінець повинен бути закритий міжвузловою перегородкою. Зазвичай заготовляють їх узимку, коли лід міцний, але можна нарізати й зараз. Потім зв'язують їх пучками по 20-50 штук ізоляційною стрічкою або тонким скотчем і розвішують у різних місцях під стріхами так, щоб на них не попадав дощ та полуденне сонце. Робити це необхідно на початку квітня, в період активного льоту ранньовесняних видів осмій. “Урожай” - трубочки з коконами збирають у серпні. Зимувати осмії можуть на вулиці, під стріхою, навісом, але для кращого збереження від птахів, мишей, шкідників, краще сховати їх до наступної весни у надійно закритому вулику. Морозів місцеві види осмій не бояться, тому вулик лишають надворі.

З. Л. Берест,

канд. біол. наук

Переглядів: 1471 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 161 2 »
16 18sabrinasvichkar2000  
Особливо добре працюють і розмножуються комахи, коли є постійна кормова база і зволожений ґрунт біля гніздувань — будівельний матеріал для комірок. За сприятливих умов самиця за льотний період запилює до 100 тис. квіток.

15 mobistyle2467  
Осмійництво є одним із видів бджільництва, і повністюпідходить під визначення цього терміну. Як і бджільництво, це  дуже цікавезаняття, особливо  коли Ви виходите набільш-менш серйозний рівень. І там і там сотні прийомів, як покращити життя
своїм підопічним, який вулик краще, в якій місцевості кращий взяток. Різниця
тільки в тому, що медоносні бджоли більше вивчені, про них написано багато
книжок, кожен елемент поведінки досліджений і описаний багатьма дослідниками. А
ось про особливості поведінки бджіл-осмій відомо не так вже й багато  і тут перед Вами  широке поле для досліджень і є значно більшийшанс зробити маленьке, але дійсно відкриття чи описати нову невідому сторону їх
поведінки.  Щоб зрозумітиприроду бджіл, потрібно розуміти їх розмаїття. Дітей також змалку потрібно привчати до спостерігання  за природою і, зокрема, природою бджіл .Осмії, на відміну від наших медоносних бджіл, абсолютно безпечні, їх може
розводити кожен школярне тільки в селі, а навіть  і  вмісті на балконі, якщо він живе не вище п’ятого поверху. Якщо дитина полюбляє
бджіл осмій з дитинства то є більша ймовірність того, що вона в майбутньому
полюбить і медоносних бджіл та й стане пасічником.  А от відбити назавжди бажання у дитини матисправу з бджолами, підставивши її під болючі вжалення звичайних бджіл простіше
простого і, що дуже важливо, відверто небезпечно.

14 zhgyrgread2000  
Осмії неагресивні по відношенню до людини, при цьому —чудові запилювачі. Крім того, на відміну від медоносної бджоли, у осмій немає безплідних робочих бджіл. Деякі садівники споруджують
штучні гнізда для залучення осмій.

13 margarita24081997  
Біологія осмій значною мірою відрізняється від біології медоносних бджіл. Живуть вони не сім'ями, а колоніями, без біологічної цілісності. Робочі бджоли — самиці. Роль самців в запиленні квіток незначна. Живуть самці до 20, а самиці — до 45 днів. Особливо добре працюють і розмножуються комахи, коли є постійна кормова база і зволожений ґрунт біля гніздувань — будівельний матеріал для комірок. За сприятливих умов самиця за льотний період запилює до 100 тис. квіток.

12 nataliya030996  
Маленьких трудівниць осмій можна побачити на перших квітах, тільки-но розкриються їхні вінчики. Вбрані у руді чи білі кожушки, бджілки перелітають із квітки на квітку, дбайливо переносячи пилок на черевній щітці, яка є у всіх Мегахілід, до яких і відносяться осмії.

11 gmary598  
Живуть осмії до двох місяців, доки квітують рослини(персики, абрикоси, черешні, вишні, яблуні, сливи, груші, малина, суниця) Вони також збирають пилок із рослин інших видів, смородина, аґрус, виноград, огірки, баштанні культури. При запиленні самка осмії за хвилину відвідує 9- 10 а за 4тис. квіток. Підраховано (канд. біол.. наук О. Комісар), що для запилення 1 га саду потрібно або дві бджолині сім’ї або 530 самок осмії. Привабливим у розведенні осмій є й те, що вони не конкуренти бджіл, комахи збирають переважно пилок для харчування, вони не заготовляють мед та віск. Їх не треба підгодовувати медово-цукровим сиропом.

10 zari999777555  
Дорослі бджоли-осмії — це невеличкі комахи, їхне тільце вкрите червоно-коричневими волосками. Опушення тільця густе й добре зігріває трудівницю, даючи таким чином їй можливість запилювати квіточки при низьких температурах. Для їхнього вбрання також характерний металічний блиск, в очах можна помітити переливи кольорів.
Замість сімей, у цих комашок формуються колонії. Робочі бджоли — самиці, а роль самців у запиленні незначна. Осмії починають літати раніше медоносних бджіл й працюють до настання глибоких сутінків, запилюючи абрикоси, персики, черешні, вишні, сливи, груші, яблуні, смородину, аґрус, суницю, малину. Досвідченим пасічникам відомо, що особливо добре ці комахи працюють і розмножуються, коли є постійна кормова база і зволожений ґрунт біля гніздувань.
Ці бджоли будують гнізда у різних порожнинах, порожніх черепашках равликів, стеблах рослин, і порожніх норках жуків. Мені особисто доводилось знаходити ранньою весною у пустих стеблинках тогорічних злаків личинки, що мали вигляд уже майже повністю дорослих особин. Тепер я розумію, що то були бджоли-осмїї, які не жаляться й вирізняються своєю шубкою.

9 dianastr2014  
Бджоли осмії досить різноманітні. Найбільш поширеними вважають: гачкувату, блакитну, настіннау, руду, синю, рогату. На Україні частіше можна зустріти руду та синю. Дикі осмії , на дивор, дуже миролюбні. Звичайно у них є жало, але вони не кусаються. Підвищену агресивність можна спостерігати навесні, це зумовлено відкладанням яйєць. Розведення та приручення осмій, що набуває все більшої популярності, називають — осмійництво. Також осміям характерна швидка флороміграція.

8 linakulko  
Хочеться додати, що життєвий цикл осмій — однорічний. Самці та самки розпочинають свою активність ранньою весною. Після спарювання самки шукають місця для гніздування вибираючи для цього місця, подібні до тих,що ви описали. В кожній трубці самка відкладає по декілька яєць,розділяючи майбутніх особин земляною перегородкою заповнюючи перед тим весь простір майбутнього кокона сумішшю пилку з нектаром.

7 suhomlynnastiya734  
Дуже цікава інформація щодо цього виду:
вид поширений у материковій Європі, на Британських островах, Скандинавії, Північній Африці, Грузії, Ірані та Туреччині.

Також:осмія руда займає різноманітні місця гніздування в природі та серед людських поселень. Ці бджоли будують гнізда у різних порожнинах, порожніх черепашках равликів, стеблах рослин, і порожніх норках жуків. Займає старі раковини трьох видів равликів

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz