Четвер, 28.03.2024, 22:02Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2014 » Лютий » 25 » ЗБЕРЕЖИ КРАСУ, СВОГО РІДНОГО КРАЮ!
17:27
ЗБЕРЕЖИ КРАСУ, СВОГО РІДНОГО КРАЮ!


З першим подихом весни, коли сонячні промені зігрівають землю, у лісах та на галявинах починає танути сніг, з’являються перші весняні квіти. Прогулянка до лісу ранньої весни – просто спокуса. Зелена трава, первоцвіти, а також і перше весняне свято, традиції якого вимагають дарувати прекрасній половині людства квіти. Але не поспішайте рвати  це чудо!

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. Зірвали стеблину з трьома первоцвітами, а це означає, що загинуло 45-60 насінин. І як наслідок – відсутність нових  рослин. Наприклад для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7-8 років. Сам процес проростання насіння тривалий та складний.

Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає «скороминучий», «швидкоплинний». Така назва пов’язана з тим, що ці рослини дуже швидко зацвітають. Ефемероїди готуються до весни, ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Їм не страшні ані сніги, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувалися. Але у них є інший ворог  від якого їм важко врятуватися – людина.

Щороку на початку весни в Україні знищується  в результаті незаконного збору та продажі мільйони ранньоквітучих рослин – первоцвітів. За даними Всесвітнього фонду охорони дикої природи (WWF) незаконна торгівля об’єктами дикої флори та фауни посідає третє за прибутками місце після торгівлі наркотиками і зброєю. Масова торгівля первоцвітами призводить до їх зникнення в природі.

Поступово в Полтавських та Черкаських лісах збіднюються ці чудові дарунки природи, серед яких первоцвіт весняний, зірочки малі, мати-й-мачуха, сон-трава (наукова назва сон чорніючий), конвалія, медунка, горицвіт весняний, ряст, проліска дволиста та сибірська тощо. Нині деякі види належать до категорії рідкісних, зникаючих, а також  занесених до Червоної книги України.

Для того щоб зберегти  первоцвіти Оржицького,  Глобинського, Семенівського р-н. (Полтавська обл.) та Чорнобаївського р-н. (Черкаська обл..), працівниками Національного природного парку «Нижньосульський» буде проводитися акція «Збережи первоцвіти, не будь байдужий до рідного краю!». Завданням даної акції є: привернення уваги громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин, спрямування учнів, молоді, пересічних громадян на практичні дії щодо захисту первоцвітів.

Для досягнення цієї мети,працівники парку на протязі акції будуть проводити по загальноосвітніх навчальних закладах: лекції про ранньовесняні квіти; організовуватимуть  перегляди науково-популярних фільмів про охорону рідкісних та зникаючих видів рослин; пропонуватимуться учня конкурси на різну тематику: намалюйте малюнок «Первоцвіт», стінгазети, листівки з закликом «Первоцвіти потребують нашого захисту»; складіть вірш, казку, оповідання про первоцвіти.

І на завершення хочеться процитувати слова римського філософа Сенеки, сказані ще в I  столітті нашої ери: «Жити щасливо і жити в злагоді з природою – одне й те саме». Тож нехай розтануть криги людських сердець, прийде весна в ваші  душі, а ми об’єднаємося в одну Велику родину, бо всі ми – Діти Сонця. І квіти потребують нашого захисту. Не знищуєте квітів! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс.

 

Фахівець відділу екологічної освіти

Національного природного парку «Нижньосульський»

Слинько О.А.

Переглядів: 2354 | Додав: ksysha | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 171 2 »
16 OLEXANDR_SHERASOV  
Я теж сподіваюсь що вся Україна незабаром відійде до Російської Федерації і закони почнуть діяти.

17 БогатиР  
Що значить відійде до РФ? А де ваш патріотизм? Наша країна для них просто стратегічний об'єкт, а на все інше їм начхати, там таке саме "беззаконня" і екологічні проблеми як і в нас...

15 OLEXANDR_SHERASOV  
А вам хтось дарував цю красу? Що ви робили з тими квітами?

14 Кисла  
ніколи не купувала і купувати не буду,краще фотографуйте цю красу))))
і всім так раджу

13 OLEXANDR_SHERASOV  
Дівчині можна дарувати не червонокнижні квіти і не першоцвіти. Або взагалі нічого не дарувати biggrin

12 фахівець відділу екоосвіти  
Простому громадянину всього-навсього не купувати першоцвіти, а як відомо потреба диктує пропозицію. Все дуже просто.

10 Yarik  
якщо навіть правоохоронні органи безсилі, то що тоді може зробити звичайний громадянин, якому не байдуже таке ставлення до природи??

11 OLEXANDR_SHERASOV  
А що ти зробиш якщо це бізнес? А як відомо весь бізнес "кришує" міліція, навіть бабок на базарі. Можна боротись, але це не знищить корінь зла. А звичайним людям можна порадити одне - не купувати первоцвітів і інших рідкісних квітів, не продвигати бізнес.

9 Капустян  
В усьому  винен наш менталітет, беззаконня і.... маркетинг, адже багато хто звик хизуватися великими букетами перед знайомими, до того ж  рекламують в основному такі оберемки, що Басков позаздрить)))

8 фахівець відділу екоосвіти  
Погоджуюсь, що потрібно боротись з першоджерелом, яким є лісники. Саме їх бездіяльність сприяє тому, що з Криму вивозиться підсніжник складчастий, занесений до ЧКУ. Але не все так просто. Закривають вони очі через те, що в людей немає роботи, а торгівля дикоростами є суттєвою дотацією до сімейного бюджету навіть цілих населених пунктів. Особисто мені говорили люди, які їздять скуповувати підсніжники в Крим, що заїхавши в село, фактично під кожним будинком є обява про продаж підсніжників. Думаю, що владні структури свідомо закривають очі на такий незаконний бізнес, щоб не провокувати людей до виступів.

7 фахівець відділу екоосвіти  
Можу підтвердити, що міліції дійсно байдуже щодо незаконної продажі першоцвітів (та й не тільки!). У минулому році мною ініційовано створення оперативного штабу при міськраді м.Полтава з контролю за незаконною торгівлею дикоростами на вулицях міста. Були заплановані спільні патрулювання, але міліціянти кожного разу ігнорували наші вимоги щодо затримання торгівців, хоча на цей період оголошується загальноукраїнська акція "Першоцвіт", про що видається спеціальний наказ органам МВД, які зобовязані його реалізовувати. Їм просто не цікаво з таким дрібним порушенням звязуватись, оскільки від нього ніякого зиску для себе не отримують. Тому, намагаємось вирішувати це питання без участі міліціянтів.

6 slavko  
Так я згоден  з  цими думками але це все починаеться ще з лису коли квіти починають розкриватися за цим повинні стежити працівники лісів,якщо вони не даватимуть рвати квіти в лісах то и на продажі їх не буде).Треба звищувати штрафи.Тому що  50 гривнями нікого не злякаешь.

1-10 11-14
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz