П`ятниця, 29.03.2024, 02:40Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Січень » 15 » Білка звичайна Sciurus vulgaris L. на території НПП «Нижньосульський»
11:55
Білка звичайна Sciurus vulgaris L. на території НПП «Нижньосульський»

Білка звичайна - дуже гарний лісовий гризун, добре знайомий всім нам з дитинства як персонаж казок та мультфільмів. А от зустріти білку у природних умовах в нашому регіоні, ще в недавньому минулому вважалось великою вдачею із-за її рідкісності. Справа в тому, що територія нашого національного парку знаходиться в межах південної частини розповсюдження цього виду, де умови життя для білок не самі сприятливі, внаслідок обмеженої кількості кормових ресурсів – насіння хвойних дерев, якими переважно живляться білки. На більшій частині ареалу білка віддає перевагу хвойним лісам, де її чисельність стабільно висока. В той же час в Посуллі, де хвойних лісів небагато, білка відносно не численний, а в окремі періоди і на більшості території навіть рідкісний вид. В останні роки білки стали з’являтись в наших лісах та населених пунктах все частіше. Кормові вподавання наших білок мають свою специфіку. Вони живляться переважно бруньками дерев та кущів, горіхами, жолудями, насінням деяких рослин, в тому числі і хвойних, ягодами, грибами, а в літку – комахами, яйцями дрібних птахів та їхніми пташенятами.

В наших умовах білки живуть у гніздах на деревах або дуплах. Виводять по 5-7 малят 2-3 за літо. Взимку в сплячку не впадають, але в завірюху та сильні морози не покидають гнізда і дупла.

У сувору цьогорічну зиму я практично щоденно спостерігаю білку в своєму саду в Лящівці, яка зранку навідується до старого гріцкого горіху, під яким у глибокому снігу добуває горіхи. Цей гарний звірок дарує мені гарних настрій на весь день.

Начальник науково-дослідного відділу,

М.Л.  Клєстов

Переглядів: 961 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 121 2 »
12 alkabilyk737  
Так, дійсно, білки дуже спритні, їх рідко можна побачити,, але я частенько можу милуватися цими цікавими тваринками з вікна, яке виходить на маленьку алею з деревами, по яких вони сміло бігають з одного на інше. І дійсно, як запевнив автор, спостерігати за ними дуже цікаво, починаєш задумуватись, про те, що в них, мабуть, є родина, про те, як вони спілкуються між собою, ти як би мовити переносишся в якусь казку і це заспокоює і підіймає настрій на весь день.

11 anzhelkasklyar  
Така бусічка, завжди викликає стільки позитивних емоцій та зачаровує своєю зовнішністю  love

10 karinkasviatobog  
Білка найспритніша  тварина в лісі, яка активна цілий рік.Веде винятково денний спосіб життя. Кожна особина займає певну територію, з якої виганяє навіть родичів!!

9 doroshenkoevgenia  
Кілька цікавих фактів про цього гризуна:
  • У більшості видів білок цього роду немає китичок на вухах. Вони ростуть тільки у звичайної і північноамериканської білок.
  • Представники роду білок-крихіток - дуже дрібні звірки. їхня довжина сягає ледве 7-10 см.
  • У Фінляндії і на півночі Росії живе інший родич звичайної білки - летюча білка. Вона може долати невеликі відстані між деревами, планеруючи за допомогою розкритої, вкритою шерстю літальної перетинки.
  • Люди завжди вважали білку приязним звіром. її зображення знайдені на мозаїках романської і деяких азіатських культур.

8 nataliyamotsar0463  
Я так люблю тварин. Білка одна з моїх улюблених. Колись вона жила у моїх бабусі і дідуся десь вдома. І коли ми сиділи обідали, то спостерігали як вона бігає по деревах, а це було десь рік чи два роки тому.Зараз її не видно. А мені так подобалось за нею спостерігати.

7 zhgyrgread2000  
І справді, білки надзвичайні створіння. Не кожен може насолодитися красою та вправністю лісових "ігрунок". Навіть не дивлячись на те, що білки тварини нам звичайні( це ж не чудернацькі бегемоти чи жирафи tongue ), це не робить їх менш цікавими створіннями. Після опрацювання вашої статті я серйозно зацікавилася вивченням таких непростих , але цікавих звірят. Виявилося, що ці вивірки існують на нашій землі вже близько 50 мільйонів років!!!!! І за цей час практично не змінилися!!!! Хто б міг подумати , що в такому маленькому, нікому непомітному , рудому звіряткові таїться скільки таємниць і таїн еволюціїї surprised
Ваша стаття мене дуже зацікавила і я не на жарт нею захопилася і знайшла велику кількість цікавих фактів:
-Білка може впасти з висоти 30 метрів і прицьому неотримати жодного ушкодження.
-...
Детальну інформацію можна подивитися на цьому сайті і в  купі інших: 
https://historyurok.com.ua/tsikavi-fakty/pro-tvaryn/pro-bilok.html

6 maxsemenko25  
На околицях Полтави останіми роками можна спостерігати розмноження цього виду лісових гризунів, які живуть дуже близько від людських осель. Білочка - цікавий обєкт для спостереження, своїм виглядом і поведінкою завжди викликає стільки позитивних емоцій і в дорослих,  і в дітей.

5 svetaz280210098  
Мі мі мі.  Маленькі пухнастики. Це моя любов номер один! Якщо хтось знає де в Полтаві можна побачити цих красунчиків - напишіть мені будь ласка.

4 aptyp3331999  
Раніше я дуже часто бачив цих прудких рудих тваринок, але зараз чомусь вони рідше трапляються в поле мого зору. Одного разу мені навіть пощастило здалека побичити їх домівку. Це було дупло, в яке часто забігала білка. За тим, як вона швидко переміщується можна спостерігати дуже  довго!

3 rozenmarm  
Мене завжди дуже тішить ця маленька прудка тваринка. Я як заворожена завжди за нею спостерігаю, аж доки вона не втече з поля зору. Дорогою до дачі в деревах зустрічаю одну-дві білочки та завжди коли наступають холода беру із собою щось поласувати для них. Вони там вже майже ручні та ніби чекають! Але все ще бояться трохи бо як тільки я підходжу дуже близько білочка за пару секунд зникає в кроні.

1-10 11-12
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz