П`ятниця, 26.04.2024, 00:23Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Січень » 31 » БІОРІЗНОМАНІТТЯ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ ПОНИЗЗЯ РІЧКИ СУЛИ
15:03
БІОРІЗНОМАНІТТЯ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ ПОНИЗЗЯ РІЧКИ СУЛИ

Територія національного природного парку «Нижньосульський» (далі НПП) займає площу 18635,11 га , де водно-болотні угіддя пониззя річки Сули складають 14875,72 га.

Пониззя річки Сули і після створення Кременчуцького водосховища залишається одним із найбагатших у природному відношенні регіонів Придніпров’я. У результаті підтоплення гирлової ділянки Сули сформувалась значна за площею Сульська затока з різноманітними біотопічними умовами.

Прибережно-водна та водна рослинність пониззя р. Сули представлена досить значними площами ценозів очерету звичайного Phragmites australis та рогозу вузьколистого Typha angustifolia. На мулисто–піщаних донних відкладах зростають глечики жовті Nuphar lutea, латаття біле Nymphaea alba, водяний різак алоєвидний Stratiotes aloides, жабурник звичайний Hydrocharis morsus-ranae, на відкритих мілководдях досить поширені рдесник пронизанолистий Potamogeton perfoliatus, кучерявий P.crispus і блискучий P. lucens, кушир занурений (к. темно-зелений) Ceratophyllum demersum тощо.

Флора рідкісних рослин водно-болотних угідь нараховує 14 видів судинних рослин, які охороняються на міжнародному, національному та регіональному рівнях, з них: 3 види рослин підлягають охороні згідно Бернської конвенції – альдрованда пухирчаста Aldrovanda vesiculosa, сальвінія плаваюча Salvinia natans, маточник болотний Ostericum palustre; 5 видів занесені до Червоної книги України - альдрованда пухирчаста Aldrovanda vesiculosa, сальвінія плаваюча Salvinia natans, коручка болотна Epіpactіs palustrіs, зозулинець болотний Anacamptis palustris, пальчатокорінник м'ясо-червоний Dactylorhiza incarnata; 5 видів належать до Червоного списку макрофітів України - альдрованда пухирчаста Aldrovanda vesiculosa, водяний жовтець Batrachium aquatile, латаття біле Nymphaea alba, латаття сніжно-біле Nymphaea candida, сальвінія плаваюча Salvinia natans; 8 видів регіонально рідкісні (в межах Полтавської області) та 8 угруповань входять до Зеленої книги України.

Ценози водних та прибережно-водних рослин є потужним біофільтром. Різноманітність угруповань повітряно-водної та водної рослинності, забезпечує ефективний нерест та нагул фітофільних туводних риб. В цілому ж іхтіофауна пониззя р. Сули налічує 37 видів риб, серед яких 2 види - карась золотий Carassius carassius та ялець Leuciscus leuciscus являються червонокнижними.

Особливо цінною є орнітофауна водно-болотних угідь, в межах яких під час прольоту в окремі дні можна облікувати до 35 тис. водоплавних птахів. Чисельними на гніздуванні є лиска Fulica atra, а в останні роки баклан великий Phalacrocorax carbo. Із видів занесених до Червоної книги України в період прольоту найчастіше спостерігаються нерозень Anas strepera, дупель Gallinago media, кроншнеп великий Numenius arquata, скопа Pandion haliaetus, гуска білолоба мала Anser erythropus, гніздяться шуліка чорний Milvus migran та орлан-білохвіст Haliaeetus albicilla.

Серед ссавців рідкісними видами являються горностай Mustela erminea та видра річкова Lutra lutra. Ці два види занесені до Червоної книги України.

Досить рідкісним видом серед плазунів є черепаха болотна Emys orbicularis яка занесена до Червоного списку МСОП, Додатку ІІ БК, Вашингтонської конвенції.

У складі фауни комах трапляються занесені до Червоної книги України дозорець- імператор Аnах imperator, красуня -діва Calopteryx virgo, вусач мускусний Aromia moschata , поліксена Zerynthia polyxena .

Зазначене вище свідчить, що водно-болотні угіддя пониззя р. Сули є досить перспективними для внесення до категорії водно-болотних угідь міжнародного значення. На жаль, до території НПП не увійшла багата та цінна у природному відношенні гирлова частина Сули. На даному етапі ведуться науково-технічні заходи щодо включення гирлової ділянки до території НПП «Нижньосульський».

Науково-дослідний відділ НПП «Нижньосульський»

Переглядів: 485 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 9
9 polebkakhomenko1  
Розвитку цієї річки може позаздрити будь яка інша.  Приємно що ще залишились такі доглянуті місцевості. Адже винищення з кожним днем все ближче і ближче. Адже я чула що відбулось унікальне зменшення стоку річки Сула під техногенним впливом й суттєво погіршило екологічну ситуацію в усьому басейні.

8 samsonenkoviktorija  
Навіть уявити не могла, наскільки цікава, різноманітна та цінна Сульська затока! Велика кількість рідкісних червоно книжних видів тварин та рослин. На скільки ж дивовижний наш край, шкода, що помічають та розуміють це далеко не всі!

7 mobistyle2467  
Сула – церай для рибалок. Особливе задоволення приносить підводна риболовля в її чистих
водах. Багата в минулому рибними запасами, вона і зараз радує любителів
позмагатися з щукою або судаком. Основними мешканцями Сули є щука, жерех,
карась, синець, лящ, окунь, в’юн, плотва, краснопірка, йорж, жерех, язь, судак,
сом, лин, густера і інші, всього 27 видів, а відмінним місцем для їх лову є
пониззі ріки.Твариннийсвіт річки багатий на бобрів, нутрій, раків, вужів, шулік, качок, чапель. У
плавнях Сули гніздяться рідкісні види птахів, плавні також створюють
нерестовища для риби. У плавнях річки організований ландшафтний заказник,
територія якого охороняється і рибалка в його межах заборонена. Решта течія
річки вільно для рибальства.

6 ivanukt1122  
Водно-болотні угіддя є дуже важливою екосистемою через різноманіття флори і фауни, але через діяльність людини вони піддаються великій небезпеці. Дуже важливо що така площа водно-болотних угідь знаходяться на тереторії НПП,що забезпечить безпеку даної екосистеми.

5 alkabilyk737  
Дуже інформаційна стаття! Хочеться до останнього вірити, що не все втрачено, і руки людей ще не все знищили.

4 karinkasviatobog  
Доречі, часто чую з новин Полтавщини те, що саме в цьому  районі річки  найчастіше ловлять браконьєрів,от навіть декілька діб назад читала статтю в якій говорилось що затримали чоловіка з 150 кг риби! І це не одинарний випадок. Страшно уявити скільки осіб червонокнижних видів тут уже виловили браконьєри...

3 potapovaasya1810  
Цікава та пізнавальна стаття, але вона виступає протилежною до більшості інших, що стверджують про занепад цієї річки, причиною якого, в більшості випадків, є нерозумна господарська діяльність. Дійсно з роками вона згасає, це дуже для мене помітно, адже часто оглядаю р. Сулу, коли буваю в околицях м. Лубни, але візитною картою цього природнього куточка так і залишаються лілія біла, що кожного року прикрашає цю водойму.

2 aulko99  
Читаю Ваші статті, кожного разу ти дізнаєшся щось нове, цікаве та те, що не спаде на думку навіть дорослій людині. Нещодавно читаючи новини в соц.мережі я напала на статтю, в якій йшлося, що річка Сула занепадає, гідробіологи не знають як відновлювати її функції. Цікаво це правда чи ні???

1 anzhelkasklyar  
Стаття дуже цікава з історичною довідкою. Адже Сулинська затока є справжнім скарбом на території Полтавщини. Вона є надзвичайно ціною як для науковця так і домівкою для багатьох видів рослин та тварин.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz