Четвер, 25.04.2024, 04:08Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2013 » Серпень » 7 » ЧОРНИЙ ЛЕБІДЬ (CYGNUS ATRATUS) НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
08:17
ЧОРНИЙ ЛЕБІДЬ (CYGNUS ATRATUS) НА ТЕРИТОРІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

      На початку серпня поточного року до Наукового відділу парку стали поступати повідомлення про спостереження чорних лебедів в різних місцях черкаської частини парку. Бачили цих птахів поблизу острова Високе, біля насосної станції в районі села Лящівка і нарешті на ставу в селі Михайлівка. Як з’ясувалось, чорні лебеді з’являлись на михайлівських ставах і в минулі роки, наприклад, восени минулого року.

        Разом із братом Сергієм я відправився у Михайлівку на став і побачили там красеня чорного лебедя (фото 1, 2). Птах був зовсім ручним, брав їжу практично з рук.  



        Місцеві жителі запевнили, що їх тут пара і начебто вони вже побудували гніздо, біля якого знаходиться самка. Ми не стали перевіряти факт наявності гнізда, оскільки на початкових етапах насиджування при турбуванні лебеді можуть кинути кладку. Ми вирішили дочекатись появи пташенят.

       Дуже важливо щоб і місцеві жителі дбайливо віднеслись до цих гарних птахів, підгодовували їх і не турбували під час насиджування. Цілком можливо,  що чорні лебеді виведуть пташенят і будуть жити тут до морозів, але зиму в природних умовах вони не переживуть. Тому потрібно буде подумати про їх зимове перебування.

        Батьківщина чорних лебедів – Австралія. Інтродуковані вони у Новій Зеландії. В якості декоративного птаха утримується в різних країнах світу, в тому числі і любителями птахів в Україні. У чорного лебедя, якого ми спостерігали біля села Михайлівка, не були підрізані махові пера крил. Він скористався цим і вирішив відправитись у мандри.



Автор: Науковий співробітник НПП «Нижньосульський»          М.Л. Клєстов  

Переглядів: 675 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 6
6 ilonacom2028  
Дійсно, яка краса! Дуже хочеться милуватися їхньою красою, адже ми доволі рідко можемо спостерігати чорних лебедів. Читаючи інтернет джерела знайшла дещо повчальну інформацію. -
-"До появи перших європейців чорні лебеді були поширені у всій Австралії. Переселенці почали на них полювати, тому чисельність птахів значно скоротилася, а на півдні Австралії вони майже зникли. Лебеді під час линьки ставали легкою здобиччю, оскільки не могли літати, їхні популяції збереглися тільки у віддалених районах Австралії та в Новій Зеландії". Тому друзі, для того щоб чорній лебеді все ж таки залишили на наших місцевостях, місцеві жителі повинні в свою чергу дбайливо ставитися та підгодовувати їх, і ні в якому разі не знищувати та не виловлювати!

5 karinkasviatobog  
Цікавим фактом є те,що це єдиний птах Австралії, адже в зв'язку з сухим кліматом умови проживання для водних птахів не є оптимальними, і лише Чорний лебідь зміг пристосуватися. Він, доречі, добре літає.Ця здатність для нього є дуже важливою, оскільки в пошуках прісної водойми та їжі йому приходиться долати іноді значні відстані.

4 kbordakova76  
Дуже хочеться, щоб пташенята все таки були, щоб можна було милуватися їх красою, адже ми рідко спостерігаємо чорих лебедів. Будемо надіятися, що місцеві жителі серйозно до цього віднесуться, будуть підгодовувати лебедів, спостерігати за ними та дбайливо до них відноситися, а головне ні в якому разі не виловлювали їх і не знищували. 
Чорні лебеді дуже дивовижні істоти, вони не міняють своїх партнерів. Обидва батьки беруть участь у будівництві гнізда і годуванні потомства, а наймилішим є те, що самець допомагає самиці висиждувати яйця.

2 Олександр  
Тільки б люди не почали виловлювати цих птахів з метою наживи.Потрібно зберегти цей вид який сам обрав такі красиві місця. Це завдання не лише працівників парку а і місцевих мешканців.

3 lykholip1997  
Олександр, повністю з тобою погоджуюся, що ми повинні зберігати рідкісних тварин!

1 Олена  
Яка красота!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz