П`ятниця, 19.04.2024, 03:57Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Квітень » 2 » ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ до ДНЯ ЗУСТРІЧІ ПТАХІВ
13:46
ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ до ДНЯ ЗУСТРІЧІ ПТАХІВ

Перше квітня – це не тільки «День сміху», а й «День зустрічі птахів». Щоправда більше цю дату святкують у школах, проводячи відповідні заходи.

Історія свята досить давня. Все розпочалося з прийняття у 1902 році Міжнародної конвенції з охорони птахів, які корисні у сільському господарстві. Тоді до цієї конвенції долучилося 11 європейських країн, представники яких визначили основні принципи їх охорони. Так, наприклад, заборонялося руйнувати гнізда, збирати яйця та вилучати пташенят, відстрілювати птахів протягом певних термінів тощо. Недоліком цієї конвенції (з позицій сьогодення) був додаток ІІ зі списком шкідливих для сільського господарства видів, в який потрапили майже всі денні хижаки (орли, орлани, луні, шуліки, яструби та скопи), крім того ворони, сороки, сойки, чаплі, пелікани та баклани. Тобто ті, які, на думку людини завдавали збитків народному господарству, знищуючи мисливські види тварин та промислові види риб. Наприклад, за вбиту сіру ворону, доказом чого були її лапки, у мисливських господарствах преміювали двома набоями. Така тенденція продовжувалась майже до кінця минулого століття, яка призвела до підриву чисельності популяцій багатьох видів, а деякі з них зникли зі значних територій.

Проте, прийняття конвенції мало й позитивний наслідок, який полягав у тому, що у 1906 році вчитель однієї з американських шкіл започаткував свято «День зустрічі птахів», яке згодом стало міжнародним й понині відзначається 1 квітня під егідою ЮНЕСКО.

Історично відносини між людиною та дикими тваринами, і зокрема птахами, складалися не на користь останніх. Нинішня Світова орнітофауна  нараховує понад 8000 видів. За останні декілька століть людина знищила понад 150 видів (з найбільш відомих – дронта, Моа, подорожуючого голуба). Нині ціленаправленого знищення видів немає, але опосередковано це відбувається постійно, зокрема через негативний антропогенний вплив на довкілля. Як результат – понад 1200 видів світової орнітофауни є рідкісними, а 200 – знаходяться на межі зникнення, тобто їх настільки мало (одиниці чи десятки), що вони вже не можуть відновити свою чисельність. Така ситуація викликала занепокоєння у світової спільноти, тому з другої половини 19 століття спостерігається тенденція до посилення охорони всього біорізноманіття, і птахів зокрема, шляхом: діяльності громадських міжнародних природоохоронних організацій (WWF – всесвітній фонд дикої природи, Міжнародний союз охорони природи, ГРІНПІС); прийняття природоохоронного законодавства та розбудова екологічної мережі через створення природно-заповідних територій; вивчення міграцій птахів з метою створення оптимальних умов під час перельотів та зимівлі; створення банків генетичного матеріалу та спеціальних розплідників.

В Україні нині відмічено 424 види птахів, на Полтавщині – 300 (з них половина гніздиться). 87 видів є достатньо рідкісними, тому занесені до останнього видання (2009 р.) Червоної Книги України, що на 20 видів більше, ніж у попереднє (1999 р.).

Все ж сподіваюсь, що і прийдешні покоління будуть реально зустрічати птахів навесні, а не віртуально на них споглядати з моніторів!

 

Підготував: Віктор Попельнюх.

 

Переглядів: 566 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 dariyanechay  
Незважаючи на те, що Всесвітній день птахів відзначається 1 квітня, до цього дня ще не всі птахи повертаються в нашу країну після зимівлі в теплих країнах. Одними з перших в березні прилітають граки, слідом за ними - дикі гуси, качки, журавлі, чайки.

4 dietomorrow  
Дійсно, у сучасному світі всі забувають про такий день, можливо, сучасні підлітки навіть не знають, що 1 квітня, це День зустрічі птахів. Проте, птахи, це ж окраса нашого життя! Треба пам.ятати це, не забувати.

3 oksanusiaklim  
Зараз в школах започатковується традиція в час зустрічі птахів розвішувати шпаківні, дуплянки та інші "пташині будиночки". Це такий собі маленький внесок у реальну зустріч пернатих з боку школярів,який потрібно постійно розвивати для покращення екосвідомості. Адже турбота про птахів- це не тільки екологічна проблема, а й частина вдячності природі за наше з Вами життя.

2 finevichinna  
ХХІ століття - доба нових технологій,  винаходів, удосконалення сучасності. Людина робить все, аби докладати мінімум зусиль і мати максимальну віддачу. Але дбаємо тільки про власне "его" і не турбуємося про майбутнє. Якщо  і далі таким швидким темпом буде зменшуватися кількість птахів на Полтавщині  і Україні в цілому,  то нашим  дітям ми покажемо сороку  звичайну і горобця хатнього ще на деревах,  а внукам -  на фото. Тож задумуйтеся , перш ніж випалити траву на узліссі,  чи зруйнувати пташине гніздо.

1 adidok199680  
У СРСР «Міжнароднийдень птахів» уперше відзначався 1 квітня в 1927 році. Подія знаменна тим, що
тільки в Москві було розвішано 1098 пташиних будиночків, в акції взяли участь
близько 5 тисяч осіб, переважно дітей і підлітків.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz