Субота, 27.04.2024, 05:31Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Березень » 2 » CROCUS RETICULATUS– ПЕРШИЙ ПРОВІСНИК ВЕСНИ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
15:42
CROCUS RETICULATUS– ПЕРШИЙ ПРОВІСНИК ВЕСНИ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

Нарешті прийшла довгоочікувана весна після довгої прохолодної, затяжної зими. Земля проснулась і почала дихати…… З першим подихом з’являються перші квіти, які ми всі називаємо первоцвіти. Ніжні пелюстки, наче усміхаючись, тягнуться до сонечка. Дивишся на ці ніжні квіточки, і на душі стає затишно й тепло. Ось і на території Національного природного парку «Нижньосульський» (далі –НПП), було зафіксовано 1 березня 2016 року, появу перших довгоочікуваних квітів - провісників весни - Шафран сітчастий Crocus reticulatus, який занесений до Червоної книги України та охороняється на території НПП.

Шафран сітчастий це весняний ефемероїд, геофіт. Рослина світлолюбна, морозостійка, помірно вологолюбна, але зростає у посушливих місцевостях. Таке пристосування можливе завдяки скороченому періоду вегетації, під час якого шафрани сітчасті встигають використати весняні запаси вологи у ґрунті. Типовими екотопами цього виду є схили степових балок, зарості чагарників, узлісся сосняків, негусті діброви, ялівцеві рідколісся, цілинні степи, рідше — узлісся заплавних лісів. На пасовищах популяції перебувають у пригніченому стані, тому тут трапляються лише поодинокі особини.

Окрім України. шафран сітчастий поширений на Балканах, півночі Італії, в Угорщині, Румунії, Молдові, Болгарії, Малій Азії, на Кавказі, включно з Передкавказзям і західною частиною Закавказзя, у пониззях Дону.

Ранньовесняні квіти, серед усіх дикорослих рослин, є найуразливішими. Проведені дослідження показали, що більшість першоцвітів не відновлюються на лісосіках де проведено суцільні рубки. Це пов’язано з тим, що на звільнених від лісу схилах відбуваются інтенсивні ерозійні процеси, під час яких вимивається не тільки дрібнозем, але й насіння, проростки та підземні органи рослин.

Хоча українські популяції шафрану сітчастого доволі численні, на їх динаміку негативно впливають весняні пали, випасання худоби, збирання квітів для букетів, оранка та вирубування дібров. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились в тенетах людської жорстокості. І саме з вини людей зазнають бездушного винищення. Якщо знищення первоцвітів триватиме нинішніми темпами, за 5-6 років більшість їхніх видів зникне назавжди.

Перш ніж зірвати первоцвіти подумайте про шкоду, яку ви можете заподіяти природі!

 

 

Укладач: молодший науковий співробітник     Юлія Лук’яненко

Переглядів: 713 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 5
5 dietomorrow  
Згодна, що треба 10 раз подумати, перш ніж зірвати першоцвіти. Чи варта загибель квітки, заради вашого букету?

4 anton_domnenko  
Рідкісна рослина, популяція зменшується через розорювання земель, надмірне випасання, рекреаційне навантаження, зривання на букети, весняне випалювання степів, вирубування лісів. Для охорои цього виду потрібно виявляти нові ареали поширення з метою їх збереження, контролювати стан популяцій і вирощувати дану рослину в ботанічних садах

3 adidok199680  
я чув ,що шафран сітчастий можна вирощувати і в садах як декоративну рослину, хоча він менш популярний, ніж інші види цього роду. Висаджують його і на клумбах, в альпінаріях, під кронами дерев. Насадження стійкі, часто культурні рослині дають самосів

2 toma97  
Хоч у деяких місцях нашого краю первоцвіти є досить поширеними, та загалом вони є рідкісними. Більшість з них занесені до Червоної книги, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні. Згідно Положення про Червону книгу України їх не можна зривати. Але є  первоцвіти які  до Червоної книги не занесені. Це проліски, рясти, анемони,  та інші. Поки що ці рослини не є рідкісними. Але масове зривання їх може привести до того, що і ці види опиняться на межі зникнення. Тож із лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними квітами. Польові та лісові рослини найкрасивіші там, де вони виросли, тож залишимо Землі її квіти. Та збережемо природу.

1 rem1212  
Хоча українські популяції шафрану сітчастого доволі численні, на їх динаміку негативно впливають весняні пали, випасання худоби, збирання квітів для букетів, оранка та вирубування дібров. Вид охороняється в заповідниках «Єланецький степ», Луганському, Українському степовому, Дніпровсько-Орільскому, а також в національних парках «Святі Гори» і «Гомольшанський».За межами України охороняється лише в Росії,де занесений до Червоних книг деяких чорноземних областей і республік Північного Кавказу.Шафран сітчастий вирощують в садах як декоративну рослину, хоча він менш популярний, ніж інші види цього роду. Висаджують його на клумбах, в альпінаріях, під кронами дерев. Насадження стійкі, часто культурні рослині дають самосів.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz