Четвер, 25.04.2024, 22:35Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 8 » ДЕ ЗИМУЮТЬ МЕТЕЛИКИ?
15:04
ДЕ ЗИМУЮТЬ МЕТЕЛИКИ?

Куди зникають метелики восени? Ви думаєте, що вони гинуть, відклавши яйця, з яких весною виходять гусениці? Дійсно, у частини наших метеликів так і відбувається. Але є метелики, що зимують дорослими. Восени вони ховаються на горищах, у щілини кори дерев, інших затишних місцях, а весною, лише тільки пригріє сонце, виходять із своїх схованок. Згадайте як ви раділи, побачивши ранньою весною, коли тільки починає відростати зелена травичка, яскраве павичеве око денне, ніжну лимонницю чи щербаток із фігурно вирізаними крилами. Та виявляється, що вони не перші весняні метелики, бо народились ще торік і перезимували десь у затишному місці. Тому не треба дивуватись їх обтріпаним крилам — спробуй вбережи у тісному закутку. З наших денних метеликів так зимують ще сонцевики жалібниця, чорно-рудий, рябий, кропив’яний та інші.

У прекрасних вітрильників — махаона і подалірія, а також у біланів капустяного та ріпового, у ніжного білана горошкового, що літає на лісових галявинах, у сонцевичка змінного та багатьох інших зимують лялечки. Виявляється, у метеликів можуть зимувати й гусениці, причому різного віку. Це спостерігається у пасмовця тополевого, мінливців великого й малого, жовтюха лучного, Юртини - волового ока, деяких рябців, синявців, головчаків та інших метеликів. Гусениці синявців, наприклад Оріона, які більшу частину свого життя проводять у гніздах мурашок, там і лишаються зимувати — тепло і охорона є! А ще у деяких метеликів можуть зимувати як гусениці, так і лялечки, що спостерігається у плямистої егерії.

Проте є метелики, що відлітають від нас у вирій — теплі краї. Сонцевик будяковий з’являється весною із обтріпаними крилами. Він не спав у щілинці, а прилетів із... Африки! Зимує цей сонцевик південніше пустелі Сахари, а потім пролітає над Турцією і Чорним морем, і подолавши приблизно 5000 км, прилітає до нас, причому кожного дня він пролітає 25-30 км, а над морем йому доводиться летіти без посадки. Як тендітний метелик зміг звідти прилетіти? Має він, на відміну від родичів, крила із доволі жорсткими жилками, що допомагає йому долати такі надвідстані. Проте дивним виявляється дещо інше: до нас прилітають зовсім не ті метелики, які відлетіли в Африку восени — це молодь, що вивелась із яєць у вирії. Як вони знаходять шлях на батьківщину, адже на відміну від птахів, летять без досвідчених вожаків, що знають маршрут?! Однак летять вони з року в рік одними й тими ж самими маршрутами, не звертаючи з курсу. Розгадати цю таємницю нікому ще не вдалось.

З. Берест, канд. біол. наук,

фото О. Байдашнікова

Переглядів: 2995 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 151 2 »
15 doroshenkoevgenia  
До речі, махаон - це найсильніший і найшвидший метелик з усіх. Примітно, що 50 років тому вони вважалися шкідниками рослин. Тому з метеликами вели нещадну боротьбу. В результаті цього чисельність їх сильно скоротилася. Але, не дивлячись на те, що їх кількість в критичному стані, заходів з охорони їх виду, таких як заборона колекціонування, регламентація хімобробок, збереження їх місць проживання, не приймаються.

14 irakolo1998  
Ого! Я здивована і вражена такою інформацією. Насправді, я навіть і не замислювалася над тим, де ж зимують ці милі комахи. А тепер знаю, що вони долають дуже великий шлях. Найбільше вразило мене те, що метелик - сонцевик будяковий - пролітає цілих 5000 км! А в день пролітати 25-30 км? Як так можна? Мені інколи і 3 км в день пройти - це вже перемога.

13 karina_S  
Сонцевик будяковий - мій новий герой! Тільки диву даюсь, як ці крихітки так безстрашно змогли пристосуватися до таких подорожей...люди навіть летячи прямими рейсами важко переносять політ, а тут без зупинки над морем "на своїх двох". Вражаючі новини!

12 svetaz280210098  
Дуже гарні ці прекрасні істоти і не менш цікавий їхній метаморфоз. Для мене відкриттям стало тее, що деякі види можуть зимувати в теплих краях прямо як птахи.  Не можу уявити як вони долають такі великі відстані

11 maxsemenko25  
Публікація "Де зимують метелики?" З. Берест вкотре здивувала мене цікавими фактами з ентомології, науковою скрупульозністю у висвітлені теми, довершеним науково-популярним стилем.

10 aptyp3331999  
Якось ніколи не цікавився тим, де все ж таки зимують метелики. Я був дуже здивований, прочитавши цю статтю, адже ніколи не міг подумати, що вони мігрують так далеко! Також дуже цікаво як саме вони родуміють куди потрібно повертатись, бо летять аж із  Африки! На перший погляд маленьке, беззахисне створіння, а може пролетіти тисячі кілометрів! Це просто щось нереальне!

9 dpolovunka  
Я просто закохалася у цих створінь, вони такі милі

8 irinadasenko678  
Навіть уявити не могла, що метелики, які мають дуже ніжні та тендітні крила можуть долати неймовірно великі відстані. Маю надію, що вчені розкриють таємницю, як метелики знаходять дорогу додому.

7 potapovaasya1810  
Скільки цікавих таємниць приховує у собі ця група цікавих, малих та, здається, дуже беззахисних тварин. Метелики, справді, відіграють важливу роль в екосистемах, передусім як запилювачі, але більшість з них має особливе наукове й естетичне значення. Дякуючи цій статті, дізналась багато нових та цікавих фактів про ряд лускокрилі.

6 dianastr2014  
Навіть уявити не могла,що деякі метелики здатні долати такі великі відстані, та й ще й над морем! Таке
маленьке, здавалося б беззахисне створіння, а така сила. Я вважаю, що це ще
один привід поміркувати над тим, яка загадкова, але в той же час продумана
природа.

1-10 11-15
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz