П`ятниця, 26.04.2024, 15:10Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 18 » ДЕ ЗИМУЮТЬ МЕТЕЛИКИ
13:41
ДЕ ЗИМУЮТЬ МЕТЕЛИКИ

(продовження)

Регулярні перельоти з наших метеликів робить білюх ріпаковий, а інші білани, сонцевики жалібниця та кропив’янка здійснюють їх нерегулярно. Мандрують ще деякі жовтюхи, синявці, бражники та совки. Білани і жовтюхи летять великими зграйками. Жовтюх лучний, відлітаючи зимувати на південь, добирається навіть до Африки! Повертається він до нас у кінці квітня-травні. Влітку північні популяції махаона підживлюють переселенці з півдня. Деякі з бражників, найкращих наших літунів, у своїх весняних переселеннях долітають навіть до полярного кола! Бражник берізковий, розповсюджений на півдні Європи, в Африці, Азії та Австралії, в деякі роки в масі залітає в Середню Європу. З Південної Європи та Африки у Центральну і Східну Європу кожного року мігрує бражник олеандровий. Він утворює в місцях, де росте олеандр, а північніше барвінок, нетривкі колонії, бо температури нижче + 10 згубно діють на комаху на всіх стадіях її розвитку. Бражник мертва голова також залітає далеко на північ, але його лялечки, що зимують у ґрунті на глибині 15-20 см, чутливі до холоду й гинуть взимку.

Красень метелик адмірал, якого назвали так за червоні “лампаси” на чорних, ніби оксамитових крилах, відлітає на зиму в теплі краї. Проте летить він не зі своїми родичами — або сам, або у різнобарвному оточенні інших метеликів, часто різних видів. Треба зауважити, частина адміралів лишається вдома, й зимують вони тут на стадії лялечки, чи дорослими, сховавшись у щілину, інше укриття. У квітні ті, що зимували, виходять із схованок, а в травні до них приєднуються мандрівники, повернувшись із далеких країв. Незабаром деякі метелики відкочовують на північ, однак більшість залишається у нас. Самички відкладуть яйця на кропиви, з них відродяться жовто-коричневі гусениці. Досягши відповідного віку, вони залялькуються, й вийдуть із лялечки вже легкокрилими метеликами, які, вірогідно, зважиться податись восени у мандри.

Перельоти метеликів із давніх часів привертали увагу людей, але вивчати їх почали лише в середині минулого сторіччя. Хоча в деяких країнах і раніше вели записи про перельоти лускокрилих, наприклад, регулярні записи про інтенсивність міграцій жовтюха шапранця робили в Англії. Щоб прослідкувати за перельотами, метеликам кольоровими фарбами наносять смужки на нижній стороні крил, використовують і радіоактивні ізотопи. Аналіз ДНК виявляє приналежність їх до тієї чи іншої популяції. Паралельно з перельотами птахів учені почали вивчати перельоти метеликів совок, які летять тими ж шляхами, причому часто прилітають раніше за пернатих, бо мандрують лише при попутному вітрі. Проте й досі не всі загадки перельотів лускокрилих розгадані. Чому одні метелики мандрують, а інші лишаються зимувати, чому одні летять із особинами свого виду, а інші поодинці чи з чужинцями, як вони знаходять дорогу? Вивчення перельотів комах - не просто забаганка вчених, адже міграції шкідливих для сільського і лісового господарства видів часто ставлять запитання практичного плану.

З.Л. Берест

канд. біол. наук

Переглядів: 2178 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 141 2 »
14 olja88113  
Метелики є дивовижними створіннями, які так схожі на живі квіти. І влітку ми маємо можливість спостерігати за їх фантастичною красою і яскравістю. Мало хто замислювався, як ці тендітні, повітряні створіння переживають суворі, холодні зими. Може, вони, як і перелітні птахи відлітають в далекі, теплі краї? В деякій мірі так і є. Тоді назріває інше питання – куди? Складно собі уявити місце, де зимують метелики, скільки кілометрів вони, такі маленькі, пролітають на своєму шляху. Все залежить від того, де живуть метелики та від їх виду. Деякі відлітають в жарку Африку і Мексику, а інші в більш близькі теплі місця. Прибувши на місце, вони залишають тут своє потомство, яке після повернеться додому. Але у більшості видів метеликів дуже короткий термін життєдіяльності – від декількох днів до декількох тижнів. Саме тому більшість до зими просто не доживають. Варто відзначити, що вони в своєму житті проходять кілька стадій: від гусениці з яйця, до лялечки і, власне, самого метелика. І зимівлю красуні проводять в одному з цих станів, правда, кожні види в різній фазі. Одні переживають зиму в стан яйця. В такому випадку, вони від холоду ховаються в корі дерев – тут він відчувається не так сильно. Інші зимують гусеницею, загорнувшись в листі або в своїй павутинці. Коли метелики впадають в сплячку? З початком осені ці пурхаючі створіння, як Ви вже зрозуміли, впадають в стан анабіозу або ж відлітають у теплі краї. І тільки з першими ознаками тепла вони виходять з місць своєї зимівлі.

13 tatjanaisackova  
Ця інформація для мене дуже цікава, бо на мій сором, про деякі факти я почула вперше. А втім, дізнаватися щось нове ніколи не пізно!)

12 karina_S  
Метелики завжди асоціюються у мене з музикою на фортепіано, яка зіграна на високих нотах мажорного ладу у розміреному темпі) І кожен змах їхніх тендітних тоненьких крилець, це як окрема нотка і натиск на клавішу фортепіано. Спостерігання за цими крихітними але величними створіннями, створює на моїй душі спокій.

11 zhgyrgread2000  
Я обожнюю фотографувати. І одного разу я помітила як у дворі, під яблунею, літають метелики. Я була вражена тому, що я таких гарних ніколи не бачила. Це були метелики адмірали. Вони виявилися не боязкими і я могла тихенько до них підійти. Коли вони були впевнені, що небезпеки нема то розкривали крила і їли яблука, а коли чули шурхіт ніби маскувались складаючи крильця. І відлякуючи вони створювали між своїми крильцями пляму червоного кольору, а коли заспокоювались то повертали попередній колір. Метелики-гарні і дивовижні комахи smile .

10 aptyp3331999  
На фото зображений неймовірно гарний представник! Інформація про те, що в метеликів такі далекі міграціі мене здивувала, адже ніколи не задумувався де ж вони зимують. Насправді, дуже багато запитань та мало відповідей про зимівлю метеликів. Це напевно єдині представники тваринного світу які так багато привертають до себе моєї уваги стосовно зимівлі.

9 maxsemenko25  
Публікація вкотре потверджує факт того, наскільки цікавим є світ природи, рівно як і дослідження й спостереження за життям таких "елегантних" його  представників як метелики.

8 potapovaasya1810  
Метелики. Якою загадкою ще можуть здивувати нас ці гарні комахи? Досить гарна рубрика, тому надіюсь на продовження. Мене здивувало те, до яких махінацій вдаються вчені, щоб прослідкувати за цими гарними створіннями, але всеодно не можуть розгадати до кінця їх таємниці. Цікаво скільки ще вчені будуть задавати собі питання з приводу міграції та зимівлі цих крихіток ?

7 dpolovunka  
Я багато читала про метеликів, проте це стало новиною для мене, Дуже цікаво

6 dianastr2014  
Після того, як я прочитала статтю, натрапила на відеоролик в інтернеті, де демонструють міграцію
метеликів Данаїда Монарх з Канади до Мексики. Неймовірно чарівне видовище!
Тисячі представників легко пурхають в небі, сидять на деревах і чагарниках, а
коли злітають здається, що різко настала осінь і все листя зненацька опадає. Ще
раз переконалася яка прекрасна природа! Але треба акцентувати увагу також на її
захисті, адже видів як метеликів, так і інших тварин і рослин, що невпинно
зникають, стає все більше!

5 aulko99  
Метелики є дивовижними створіннями. Спостерігати за ними дуже велике задоволення. Складно собі уявити де, ця маленькі крихітки, можуть зимувати, скільки кілометрів вони пролітають на своєму шляху. Шкода, що там мало роботи проводиться над цими створіннями.

1-10 11-14
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz