П`ятниця, 29.03.2024, 07:59Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Березень » 4 » ДОПОМОЖИ ЗАХИСТИТИ!
09:16
ДОПОМОЖИ ЗАХИСТИТИ!

Нарешті Весна! Пора року, яку ми чекаємо. А найбільше радіємо, коли з-під землі починають виглядати перші весняні квіти. Найперше, що хочеться зробити із цим дивом, — підійти і зірвати. Але коли рука тягнеться за ними, ми навіть не підозрюємо, на яку небезпеку наражаємо природу, задля задоволення своїх потреб- вдихнути чарівний аромат. А коли зірвемо ще кілька квіточок то зберемо букетик, який, у найкращому випадку, поставимо у вазу, а іноді навіть викидається за кілька кроків від місця «здійснення злочину». А чи хтось колись замислювався, яка з цього користь?

На території національного природного парку «Нижньосульський» понад 30 видів ранньоквітучих рослин, з яких 4 види занесені до Червоної книги України та 10 видів регіонально рідкісні рослини в Полтавській та Черкаській областях.

Види занесені до Червоної книги України:

Шафран сітчастий - Цвіте у березні–квітні. Плодоносить у травні–червні. Розмножується бульбоцибулинами та насінням.;

Горицвіт весняний - Цвіте в березні–квітні. Плодоносить у травні. Розмножується насінням та вегетативно;

Сон лучний (сон чорніючий, сон богемський,сон-трава) - Цвіте у квітні–травні; плодоносить у червні. Плодики волосисті. Розмножується насінням.

Косарики тонкі - Цвіте в травні–липні. Плодоносить у червні–серпні. Розмножується бульбоцибулинами та насінням.

Регіонально рідкісні рослини в Полтавській та Черкаській областях:

Анемона лісова;

Конвалія травнева;

Проліска дволиста;

Проліска сибірська;

Ряст порожнистий;

Ряст ущільнений;

Барвінок малий;

Гіацинтик блідий;

Півники карликові;

Підбіл (мати-й-мачуха).

Збирання первоцвітів дуже шкодить природі тим, що в першу чергу вони є поживою для багатьох комах і тварин, насінням годуються мурашки, пилком та нектаром – джмелі, бджоли та метелики, а також не дає можливості цим рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до повного знищення. Пошкоджуються й ті квітки які зростають поруч, ламаються стебла та бруньки, а кожна зірвана рослинка первоцвіту – це втрата 15-20 насінин, які могли б дати нове покоління рослин у майбутньому.

Для припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами, на виконання вимог Законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про рослинний світ” та “Про Червону книгу України” та з метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, щороку працівники національного природного парку «Нижньосульський» проводять ряд природоохоронних заходів спрямованих на збереження ранньоквітучих рослин, а також з настанням весни стартує акція «Первоцвіт!».

ЗАПАМЯТАЙТЕ!!! Вириваючи рослину з ґрунту разом з бульбоцибулинами, ВИ завдаєте непоправної шкоди популяціям. Знищуючи первоцвіти, ВИ розриваєте і нищите підстилку лісів, галявин, узлісь, на яких ті зростали. Щоб зібрати 30-40 букетиків ранніх квітів, браконьєру потрібно знищити до 400 м. поверхні ґрунту лісу. Якщо врахувати, що первоцвіти суцільним килимом не ростуть, то площа збільшиться в 10 разів. На місце кореневищних ефемероїдів приходять бур'яни. Змінюється склад фітоценозів. НЕ ДОПУСТИ ЗНИКНЕННЯ, ДОПОМОЖИ ЗАХИСТИТИ ПЕРВОЦВІТИ!!

Укладач: Молодший науковий співробітник

НПП "Нижньосульський"

Юлія Галушка

Переглядів: 712 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 291 2 3 »
29 mobistyle2467  
Радує, що останнім часом біологічні засоби захисту набувають велику популярність, так як у всьому світі піднявся попит на екологічно чисту
продукцію, та й на своєму столі хочеться бачити якісні та безпечні продукти. Біологічні засоби для
захисту рослин: дуже ефективні, природно, екологічні і повністю сумісні з багатьма
іншими групами препаратів. За допомогою біологічних засобів захисту рослин
можна боротися зі шкідниками та рядом захворювань, а також з гризунами.
Біологічні засоби захисту рослин від шкідників мають різний механізм дії.
Частина з них випускається промисловістю, наприклад біопрепарат «Байкал
гербіон» (захист від хвороб, підвищення врожайності). Інші можна приготувати
самостійно в домашніх умовах з різних рослин.Наприклад: відомо, що в садах, де росте бузина, майже небуває, що вражає агрус і чорну смородину, гусениці вогнівки. Так і посадіть між
ягідниками або поблизу від них кущі бузини, або ранньою весною увіткніть її
гілки у вологу землю, щоб вони розпустили листя. Так просто можна зберегти
урожай смородини та агрусу. А заодно чи не з'являться на такій захищеноій
ділянці чорносмородинний бруньковий кліщ, агрусова п'ядун і яблунева
плодожерка. Можна вжити додаткових заходів - увіткнути в грунт в центрі кущів
смородини й агрусу і під яблунями свіжезрізанні гілки бузини. Так само діє і
садові м'ята.

28 karinkasviatobog  
Не задумуючись о своїх вчинках люди не лише роблять гірше природі але й іноді і собі! От, наприклад, взяти на розгляд  Горицвіт весняний. Це дуже цінна лікарська рослина, проте отруйна!!!! Міжнародна назва роду( Adonis Vernalis)походить від імені міфцічного юнака Адоніса,який славився надзвичайною вродою, тому через свою красу Горицвіт користується популярністью серед людей.

27 gmary598  
Згадую, ще зі школи , коли наш учитель біології попереджувала та розказувала про червонокнижні рослини. Тоді , навіть не усвідомлювала серйозність всієї проблеми про зникнення рідкісних видів рослин. Але деяким людям не допоможуть ні попередження, ні штрафи, це дуже сумно .

26 kripakmaxx  
Дійсно я і не задумувався над цим питанням , доки не прочитав цю статтю . Тепер вважаю , що немає ніякого сенсу в тому щоб просто виривати , знищувати первоцвіти . Дедалі краще просто любуватися і спостерігати за цією красою .

25 vova30146  
На конкурсах наукових робіт з біології тема вивчення червонокнижних представників флори є досить актуальною! Дійсно, якщо заглибитися у всі її аспекти, то можна усвідомити всю її серйозність

24 irakolo1998  
Так, не раз бачила, коли люди, особливо дівчата, викладають в соц мережі фотографії різноманітних первоцвітів, не здогадуючись, що вони занесені до ЧК. А деякі, навіть знаючи це, заперечують свою неправоту. Тобто, їм байдуже на те, що ці рослини можуть зникнути.. Дуже шкода, що на світі існують такі люди.

23 potapovaasya1810  
Дійсно, про прихід весни ми дізнаємося саме, коли розквітають ці прекрасні первоцвіти. Але з їх розквітом постає проблема їх захисту, адже зараз частіше можна побачити ці квіти не в лісі чи десь у їх природному місці зростання, а у людей, що зривають їх на букет, продають, або просто для фото. Шкода, що люди не розуміють якої саме шкоди вони задають природі та популяції цих передвісників весни.

22 herasymenko-olena20177  
Дуже актуальна тема зараз! З початком тепла можна спостерігати перші квіти. Я не хочу багато писати різної "потрібної " інформації в своєму коментарі, але найбільше мене вражає те, що коли ти прогулюєшся в лісі то бачиш як на землі лежать проліски, раніше кимось вирвані. Ну навіщо??? Навіщо рвати , а потім викидати, всі добре знають що ці квіти довго не зберігають своєї краси і швидко в'януть.

21 karina_S  
Люди, хочете помилувати око красивими квітами ? Вийдіть до найближчого лісу чи парку подихайте свіжим повітрям і понасолоджуйтеся красунею природою. Хочете щоб вдома пахло квітами? Та врешті-решт купіть собі арома-свічку,яких майже в кожному магазині "навалом"! Але не чіпайте того, що вам не належить! Всім хочеться, щоб у лісах ми могли бачити не купи сміття після пікніків, а зелень та різнобарвну красу первоцвітів та інших рослин, які все швидше наближаються до межі вимирання(

20 anastejsabel  
Так ,початок весни передбачає значних втрат природи.
Тому потрібно пам'ятати:
Якщо ти знайшов гніздечко - не чіпай його, бо пташка може залишити гніздо, навіть якщо там відкла­дено кілька яєць. Поспостерігай за гніздом потайки, і ти помітиш багато цікавого.
Не лови барвистих метеликів, що літають над квітами. Вони схожі на казкові барвисті квіти і нікому не зав­дають шкоди
. Рана на рослині - рана на живому. Якщо ти набираєш букет лісових суниць, знай: скільки гілочок у букеті - на стількох рослинах залишилися рани, і всі вони довго хворітимуть, а багато з них загинуть
Ти хочеш принести додому лісові квіти? Зривай їх тільки тоді, коли зберешся йти додому, і пам'ятай: скромний, невеличкий букет - ознака гарного смаку й свідомості людини, бережливості й доброти.
Не галасуй у весняному лісі, не вмикай надто го­лосно музику. Ти злякаєш пташку, вона злетить з гнізда. Яєчка, які вона насиджувала, захолонуть і з них ніколи не виведуться пташенята. Краще послухай голоси лісу!
Також пам'ятати потрібно такі слова:Найкраща квітка та, що квітує там, де зросла. Не знищуй її!
Якщо кожен буде пам'ятати хоч деякі ці правила то він врятує хоч декілька рослин і тварин!!

1-10 11-20 21-29
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz