Четвер, 18.04.2024, 19:11Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2016 » Квітень » 27 » ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ШЛЯХИ ЇХ РОЗВ’ЯЗАННЯ
09:17
ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ШЛЯХИ ЇХ РОЗВ’ЯЗАННЯ
 Під такою назвою на минулому тижні відбулося засідання круглого столу в Полтаві, ініціатором та 
організатором якого виступила Всеукраїнська екологічна ліга (громадська організація екологічного
 спрямування), яка започаткувала в Україні  кампанію з громадського лобіювання інтеграції екологічної
 складової у стратегії регіонального розвитку. 

Учасниками круглого столу були представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади,науковці та представники громадськості, які обговорили наступні питання:

  1. Екологічна ситуація в Полтавській області: проблеми та перспективи поліпшення.
  2. Стан водних ресурсів області.
  3. Можливості розширення природно-заповідних територій. Стан об’єктів ПЗФ у Полтавській області.
  4. Екологічні та соціально-економічні проблеми поводження з побутовими відходами у м. Полтава та Полтавській області.
  5. Вплив непридатних пестицидів і отрутохімікатів на стан довкілля, якість ґрунтів та здоров’я людини.
  6. Необхідність внесення змін та доповнень до Стратегії регіонального розвитку Полтавської області до 2020 року.

     У роботі круглого столу взяли участь і представники НПП «Нижньосульський». Зокрема мною були підняті питання щодо незаконних дій працівників Сулинської рибохорони по відношенню до любителів-рибалок на території парку (незаконне накладання штрафів за любительське рибальство); про розмежування повноважень працівників Сулинської рибохорони та інспекторів служби державної охорони НПП «Нижньосульський» у межах парку (нагадаю, діяльність цієї структури на території парку була визнана не законною рік тому на засіданні в Мінекології). Особливо дискусійним було підняте мною питання щодо можливості (чи не можливості) розширення природно-заповідної мережі області. Наразі показник заповідності (відсоток природно-заповідних територій від площі області) становить майже 5% (він співпадає з загальним показником в Україні). Нагадаю, що в 2000 році був прийнятий Закон України «Про загальнодержавну програму розбудови екологічної мережі України на 2000-2015 роки». Відповідно до цього Закону показник заповідності в країні повинен був збільшитись з 4% до 10,5%. Фактично ж за 15 років він підвищився лише на 1%. Нині збільшення показника заповідності ще складніше завдання ніж було до цього. Причиною такої ситуації є прийняття у 2010 році змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України», згідно яких на природно-заповідних територіях заборонили мисливство. На перший погляд таке рішення логічне. Насправді ж, питання розширення мережі більш глибоке, ніж здається. Справа в тім, що в 2013 році в Полтавській області відбувся перерозподіл мисливських угідь, згідно якого фактично вся область є мисливським господарством, але з різними засновниками – громадськими об’єднаннями, чи приватними особами. Саме тому виникла дискусія – за рахунок чого розширювати природно-заповідну мережу, коли природні угіддя області розподілені між мисливськими господарствами, а створення природно-заповідного об’єкта передбачає погодження з землевласниками та землекористувачами (а хто погодить, коли полювання заборонено!). Інша проблема цього питання – неконтрольоване розмноження копитних, зокрема кабана дикого у результаті заборони полювання. З однієї сторони було б добре, коли тварини могли б поширюватись на суміжні території. Але, нажаль відбувається інше. Кабани з охоронюваних територій здійснюють набіги на поля фермерів, завдаючи значної шкоди посівам. Наприклад, на території РЛП  «Нижньоворсклянський» не рідко нараховували більше 100 тварин в одному стаді. Тому, попри заборону на мисливство під приводом запобігання свинячого грипу з дозволу місцевої влади та інших відповідних структур у 2015-2016 рр. відбувалися масові полювання, фактично здійснювалось  повномасштабне знищення кабана. А як же Закон? Нажаль, на моє запитання: «що робити з неконтрольованим розмноженням кабана?» – компетентної відповіді так і не отримав.

За результатом роботи круглого столу була прийнята резолюція в якій  визначені основні екологічні проблеми Полтавської області:

  1. Забруднення атмосфери викидами промислових підприємств та автотранспорту.
  2. Порушення гідрологічного та гідрохімічного режиму малих річок регіону.
  3. Забруднення водних об’єктів  скидами забруднюючих речовин із зворотними водами промислових підприємств і комунально-побутовими стічними водами та від скидання шахтних і кар’єрних вод у водні об’єкти.
  4. Підтоплення земель та населених пунктів регіону, постійне руйнування берегів Кременчуцького водосховища внаслідок водної абразії (52 км).
  5. Забруднення підземних водоносних горизонтів.
  6. Проблеми щодо поводження з відходами І-ІІІ класів небезпеки, накопичення та зберігання в небезпечних умовах значної кількості непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин.
  7. Накопичення значних обсягів відходів гірничодобувної, металургійної, енергетичної та інших галузей промисловості.
  8. Загрози для біорізноманіття та відтворення дикої фауни і флори.
  9. Низький відсоток заповідання, загрози для об’єктів природно-заповідного фонду.
  10.  Втрата родючості чорноземів внаслідок високого відсотку розораності грантів та техногенного навантаження.

                                                                          Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

 

 

Переглядів: 1661 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 191 2 »
19 elisabet  
Скільки разів би не піднімались питання про різноманітні екологічні проблеми, розмовами нічого не вирішити. Потрібно діяти. Але "один у полі не воїн".Суспільство повинно бачити та допомагати, а не стояти осторонь.

18 holylordo  
Экологическая ситуация Полтавы и областей разная. В некоторых уровень загрязнения большой, в некоторых меньше, есть так же что нормальная ситуация. Нужно придумать пути для улучшения экологической ситуации в нашем городе так же  области. Перейти на более новые технологии, по снижению выбросов в воздух, так же по снижению химических та токсичного загрязнения: грунта, воды, озёр и тд.

17 natasha_riabets  
Екологічні проблеми Полтащини дійсно є вкрай серйозними.  З роками наша область впевнено втрачає почене звання "Однієї з найчистіших областей України".Відповідальніть за боротьбу з екологічними проблемаи, як і саме їх виникнення лежить на наших плечіх в першу чергу.

16 olyayakimenko1998  
Гарна стаття. Дуже грамотно й цікаво оформлена. Вкотре заимслилася щодо долі української природи. Дякую за поштовх до цього!

15 sirsinictutow  
Від викидів забруднюючих речовин та забруднення води нашому регіону нікуди не дітися, але ж ми можемо хоча б щось зробити! Щось не дуже значуще, маленький але все ж таки внесок у сьогоденну екологію! yes

14 katyalinnyk1997  
Шкода,що відповіді на питання так і не було отримано. Наразі питання розширення природо - заповідних зон є нагальним Прекрасно, що  відбуваються такі засідання для вирішення важливих природоохоронних питань!

13 katyalinnyk1997  
Шкода,що відповіді на питання так і не було отримано. Наразі питання щодо розширення природно - заповідноі мережі є найбільш поширеним в наш час. Прекрасно, що відбуваються такі засідання щодо вирішення  таких нагальних проблем.

12 marykalin98  
Формуючиекологічну культуру сьогодні — зберігаємо
здоров’я майбутніх поколінь!Рятуйте,люди, світ. Любіть свою планету. Шануйте
кожну мить, народжуйте добро.Щоб нам недовелось платить гірку монету За наше
ненаситне і незворотне зло.

11 gerasimchuknastasya  
Всі ці проблеми,які описали є дуже серйозними.Для їх вирішення, люди повинні усвідомити,що реально допоможе в цих ситуаціях.Треба чітко зосереджувати увагу та обговорити найбільш проблемні екологічні питання.Визначити шляхи їх вирішення.

10 rem1212  
Динаміка викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря свідчить про їх зростання, тому головними завданнями в галузі охорони атмосферного повітря мають бути заходи по утриманню валових показників викидів на рівні оптимально можливих за рахунок впровадження екологічно безпечних технологій, підвищенню ефективності роботи установок очистки газу, обмеженню використання етильованого бензину, впровадженню каталізаторів відпрацьованих газів на автотранспортних засобах, поліпшенню стану автомобільних доріг, переведенню автотранспорту на газове пальне.

1-10 11-19
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz