П`ятниця, 26.04.2024, 00:55Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Січень » 27 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
23:25
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

Шановні відвідувачі сайту!

У період розвитку людського суспільства виникли загрози, які в недалекій перспективі можуть призвести до знищення нинішньої цивілізації. В попередньому столітті антропогенний вплив настільки посилився на довкілля, що в нинішньому деякі процеси вже стали практично не контрольованими (опустелення, руйнування озонового шару, парниковий ефект, масове знищення лісів, забруднення вод та земель тощо). Тому, збереження довкілля – це загальна, багатогранна міждержавна співпраця задля збереження навколишнього природного середовища як, перш за все, місце проживання людини та перспектива виживання нашої цивілізації. Безумовно, вирішення такої глобальної проблеми цілком залежить від бажання, чи не бажання керівництва тієї чи іншої країни та політичних сил, які визначають її політику. Певний вплив на політику держав, в плані охорони довкілля, відіграють міжнародні екологічно-спрямовані організації, які різними способами та методами намагаються якщо не стабілізувати чи повністю припинити знищення природи, то хоча б мінімізувати негативний вплив на неї. Одним із дієвих способів є просвітництво. Лише тоді, коли люди будуть усвідомлювати перед якими загрозами та викликами вони знаходяться, наступить злам у їх свідомості.

У зв’язку з цим, на нашому сайті ми започатковуємо постійну рубрику «ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР» в якій будемо інформувати вас про всі свята, які тим чи іншим чином пов’язані з охороною довкілля, що відзначаються як в окремих країнах, так і на міжнародному рівні.

У січні відзначається декілька екологічних свят. Про день заповідників та національних парків ви вже могли прочитати на сторінках сайту. Наступним, в цьому місяці, проводиться «Великий зимовий облік птахів». Традиційно він відбувається 18-25 січні. І так …

 

18-25 січня – Великий зимовий облік птахів.

Що ми знаємо про це свято? Нині до обліків птахів долучилося більше ніж 50 тис. людей. Відомо, що зимовий облік птахів інколи називають Різдвяним. Традиція обліку виникла в 1990 р. у США, коли редактор орнітологічного журналу «Bird-Lore» Френк Чепмен запропонував новий спосіб проведення Різдвяного «полювання» – з біноклем в руках замість зброї. На його заклик відгукнулося 26 людей, які провели цей святковий день у природі, обліковуючи птахів. Ця ініціатива знайшла своїх прихильників у США, Канаді, Латинській Америці та на Карибських і деяких Тихоокеанських островах. Такі обліки також проводять в деяких європейських країнах, в тому числі й Україні. В нашій країні серед широкого загалу це свято поки-що широкої популярності не набуло. Воно більше прижилося в деяких шкільних та позашкільних закладах освіти.

Яка ж мета обліку птахів? По-перше: психологічна релаксація (основний аргумент для більшості європейців); по-друге: встановлення видового складу зимуючих птахів (осілих та зимуючих); по-третє: з’ясування чисельності; по-четверте: багаторічні спостереження (моніторинг) дають можливість прослідкувати за динамікою орнітофауни та її чисельністю, що важливо для розуміння стану довкілля, адже деякі види птахів є своєрідними індикаторами змін в ньому.

Тож приєднуйтесь та отримайте задоволення від спілкуванням з природою!

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх

Переглядів: 524 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 2
2 bezkorovajnaoksana6  
Також треба не забувати  берегти і охороняти наших пернатих друзів! Підгодовувати їх зимою, і вони віддячать нам весною і літом в сотні разів, рятуючи від комах шкідників наші зелені насадження, радуючи нас своїм різноманітним мелодійним співом.

1 margosha2408  
На мою думку,екологічний календар є хорошим способом для людини ознайомитися з природою,особливо для тих,хто любить природу і бере участь в її збереженні.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz