П`ятниця, 26.04.2024, 10:19Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Березень » 1 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
10:32
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

1 БЕРЕЗНЯ – «ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ІМУНІТЕТУ» ТА «ПОЧАТОК ВЕСНИ»

   На перше березня припало два свята, які відзначаються на міжнародному рівні: «День імунітету» та «Початок весни».

   День імунітету став відзначатися з 2002 року спочатку медичною громадськістю за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), пізніше долучилися й інші установи та не байдужі до свого здоров’я  громадяни різних країн. Мета цього дня – залучення широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету людини вцілому.

   За даними ВООЗ наразі тільки 10% людей можуть похвалитися сильним імунітетом, що захищає їх від переважної більшості захворювань. Ще 10% мають вроджений імунодефіцит, тому вони хворіють досить часто. У останніх (80%) сила імунної системи не стійка, і напряму залежить від умов і способу життя (до цієї групи віджносяться люди з низьким соціальним статусом та рівнем проживання, громадяни без постійного місця проживання, ті, які мають залежність – алкогольну, наркотичну тощо).

   Саме слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає – звільнення. Імунітет – здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Деякі важливі факти:

– сміх – стимулює вироблення гормону радості серотоніну, який допомагає захищати організм від хвороб;

– важкі фізичні навантаження, особливо в ранкові години, знижують опірність організму до інфекцій, так як сповільнюють вироблення лімфоцитів;

– надлишок рафінованого цукру пригнічує імунну систему, знижуючи активність антитіл, які борються з інфекціями;

– у звичайному чаї міститься речовина L-теанин, яка в 5 разів підвищує опірність клітин імунної системи.

   Вбачається особливий символізм у тому, що саме на 1 березня припадає два свята – «День імунітету» та «Початок весни». Адже початок весни – це завжди пробудження, народження та очікування реалізації нових планів та задумів. Проте, таким перспективам може завадити  ослаблений імунітет після довгої, виснажливої для організму зими. Бережіть своє здоров’я! Будьте здорові! Живіть в гармонії!

 

                      Підготував: фахівець відділу екоосвіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 481 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 karina_S  
Дійсно свято імунітету, яке припало на перший день весни є досить символічною подією. Адже саме на початку весни і в кінці зимової пори наш імунітет ослаблений і прийшов час його зміцнити з приходом прекрасного свіжого весняного повітря

2 finevichinna  
Великі дози какао підтримують клітини Т-хелпери, які грають чималу роль у створенні вашого імунітету. Якщо ви любите солодощі - то кращого смаколика ніж чорний шоколад і  не шукайте: і смачно, і корисно. 

1 skirpotenko  
Пізнавальна стаття.Цікаво було дізнатися , що 1 березня це не тільки початок весни, а й всесвітній день імунітету. Адже для кожної людини її здоров'я є важливе.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz