П`ятниця, 26.04.2024, 00:27Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Березень » 21 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
20:26
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

ВСЕСВІТНІ ДНІ: ЛІСІВ, ВОДИ, МЕТЕОРОЛОГІЇ ТА ВСЕСВІТНЯ АКЦІЯ «ГОДИНА ЗЕМЛІ»

У екологічному календарі остання декада березня надзвичайно насичена. 21 березня відзначається Всесвітній день лісів, 22 березня – Всесвітній день води (Всесвітній день охорони водних ресурсів), 23 березня – Всесвітній метеорологічний день і в цей же день (23 березня) проводиться Всесвітня акція «Година Землі».

Святкування Дня лісу було засновано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства на якій обговорювалась, в тому числі, важливість лісових ресурсів кожної країни. Власне, на цій конференції зародилася ідея щодо проголошення Всесвітнього дня лісівництва. Вона настільки була актуальною та важливою, що відразу ж була підтримана ООН з питань продовольства і сільського господарства. Було проголошено, що Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів використання та збереження лісових насаджень – виробництва, захисту і відновлення.

Деяка статистика. Загальна площа земель лісового фонду України становить 10,8 млн. га, з яких вкрито лісовою рослинністю 9,5 млн. га, що становить 15,7% території України. За останні 50 років лісистість зросла майже в 1,5 рази. Ліси на території України розміщені нерівномірно. Так, на Поліссі площа їх становить 37%, в лісостепу – 30,2%, степу – 5,8% і Криму – 4,2% до загальної площі цих зон. Найвища лісистість у Карпатах – 40,2%. Гірські ліси відіграють важливі водоохоронні та водорегулювальні функції. Проте, в останні роки ситуація щодо збереження лісів Карпат є катастрофічною. Вони безжалісно знищуються, що викликає значні зміни в ландшафтах та водорегулювальних процесах. За літературними джерелами – 55% лісів в Україні представлені листяними породами (21,4% дубові ліси, 19% – букові та 12% – ясенові). Проте, в Лісостеповій та Степовій зонах значно переважають штучно створені монокультурні посадки сосни, які є субоптимальними біотопами для тварин. За лісистістю Україна посідає восьме місце в Європі, що не достатньо у порівнянні з загальною площею країни. І все ж таки Україна, незважаючи на невелику лісистість території, за площею і запасами лісу є європейською лісовою державою.

22 березня відзначається Всесвітній день води (Всесвітній день охорони водних ресурсів). Цей день бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992р. в Ріо-де-Жанейро. Основним приводом для відзначення цього дня є швидке зменшення запасів питної води на планеті. Генеральна асамблея ООН оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року). Метою цього Дня є підвищення рівня обізнаності громадян про значення і важливість води для людства, а також сприяти раціональному використанню водних ресурсів та підвищити рівень екологічної свідомості щодо збереження водних ресурсів.

У червні 1999 р. в Лондоні на ІІІ Міжнародній конференції міністри екології і охорони здоров’я 35 європейських країн, у тому числі й України, підписали Протокол з проблем води і здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій.

23 березня відзначається Всесвітній метеорологічний день. У 1960 р. Всесвітня організація метеорології вирішила, що 23 березня буде святкуватися як Всесвітній день метеорології. Мета – акцентувати важливість метеорології і метеорологічної служби для забезпечення добробуту населення. Кожного року вибирається нове гасло цього дня, яке покликане допомогти людям зрозуміти значення метеорологічної служби.

23 березня проводится Всесвітня акція «Година Землі». Вона була

започаткована в Сіднеї (Австралія) в 2007 році. Вже через рік ця подія стала світовою екологічною ініціативою, до якої долучилося більше 100 мільйонів людей у 35 країнах світу. В наступні роки акцію підхопили ще в 87 країнах, серед яких і Україна в 2009 р. Основна ідея цієї акції – нагадати урядам своїх країн, бізнес-структурам та просто людям, що людство знаходиться перед викликами, пов’язаними з глобальним потеплінням.

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти Віктор Попельнюх.

Переглядів: 898 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 tania-shan  
Дуже цікаві дні, так би мовити "дні природи". Треба їй почастіше влаштовувати "свята" і давати хоч трішки відпочити від шкідливого людського впливу)

5 ksenianikolaenco  
Занимательная информация! Вот только акции проходят редко..раз в год. А в повседневной жизни кто помнит о рациональном использовании водных ресурсов..? Мы вспоминаем о проблемах только на "праздники". Проведение различных акций довольно отличная идея,но если мы чаще, чем раз в год, будем задумываться  об экологических проблемах, то решим их на много быстрее.

4 yuliyaminchenko96  
Дуже корисна інформація, особливо для нас, студентів природничого.

3 finevichinna  
Багато українців зараз відпочивають в межах країни і, зокрема, обирають місцевість Карпат . Туристичні агенства так і кличуть до Буковелі, Ворохти, Яремче тощо. Та щоб було де відпочивать, побудувати розважальні комплекси, готелі треба мати і матеріали(деревина на 1-му місці серед населення), і місце під забудову. Ось так наймальвничіші місця перетворюються спочатку на рекреаційні зони, а потім в смітники. 
   Відпочивати звісно потрібно, а серед чистого гірського повітря ще й корисно. Тому не забуваймо, хто це повітря для нас ,,створює,,!.

2 yuliasidenko1997  
Дуже цікава, а головне доцільна інформація на даному етапі розвитку людства! Оскільки ми дізналися не лише як і коли відзначають "свята" як було вказано вище, а й дізналися, що в такі дні проводяться різноманітні акції по збереженню лісів, водних ресурсів і т.д.. А нам, сучасному поколінню, потрібно більше таких акцій, оскільки майбутнє нашої землі в наших руках!!!

1 skirpotenko  
Пізнавальна інформація,цікаво дізнатися що відзначається в певний день.А особливо цікаво дізнатися коли це свято почали відзначати,як відзначають і з чим пов'язане його заснування.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz