Четвер, 25.04.2024, 03:30Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Вересень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Вересень » 18 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
09:48
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ОЗОНОВОГО ШАРУ

Руйнування озонового шару – це новий виклик людству з яким воно увійшло в нове тисячоліття і вважається однією з головних глобальних екологічних проблем сьогодення.

Ще з шкільної парти всі знають, що озоновий шар захищає усе живе (в тому числі й людину) від згубної дії шкідливого ультрафіолетового випромінювання сонця. Руйнівні процеси озонового шару викликані, перш за все, викидами промисловістю так званих озон-руйнівних газів (ОРГ), зокрема хлору та брому. Вступаючи в реакцію з озоном вони знищують його, в результаті чого відбувається потоншення озонового шару, яке дістало назву –озонових дір.

Усвідомлюючи важливе значення цієї проблеми, у 1994 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем охорони озонового шару. День встановлено на згадку про підписання Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.

На сьогодні Сторонами Монреальського протоколу стали 191 країна. Це, практично, усі члени ООН, які взяли на себе зобов’язання поступово зменшувати виробництво та використання озоноруйнівних речовин. Відповідно до цієї угоди, уряд кожної країни виконує вимоги, що пов’язані із вилученням з обігу та припиненням виробництва озоноруйнівних речовин за обумовленими графіками.

У 1985 році Україна підписала, а в 1986 році ратифікувала Віденську конвенцію про охорону озонового шару. На основі Віденської конвенції 20 вересня 1988 року Україна приєдналася до Монреальського протоколу по речовинах, що руйнують озоновий шар.

Експорт озоноруйнівних речовин вже зараз заборонено до багатьох країн, а в найближчі роки – у будь-які країни світу.

 

Підготував: Віктор Попельнюх.

 

 

 

 

Переглядів: 485 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 karinagrischenko1999  
Не всім відомо, які важливі функції виконує озоновий шар, навіщо і яким чином його можна захистити. З освітніми цілями в день захисту озонового шару проходить безліч заходів, які допомагають донести інформацію до великої кількості людей. Озоновий шар - це своєрідний щит із суміші газів,що захищає нашу планету від згубного впливу значної частки сонячної радіації, завдяки чому існує життя на планеті. Ось чому для нас так важливо його стан і надійність.
     У 80-ті роки ХХстоліття вчені помітили, що в деяких місцях вміст озону зменшується, а в окремих регіонах - катастрофічними темпами. Саме тоді виникло таке поняття, як «озонова діра», яку зафіксували в районі Антарктиди. З того часу все людство пильноставиться до вивчення озонового шару і впливу на нього окремих речовин.
     Міжнародний день охорони озонового шару - це чудова можливість привернути увагу до даної проблеми і оптимізувати зусилля для її вирішення. Зазвичай день озонового шару супроводжується численними екологічними заходами, в яких  рекомендується приймати активну участь всім небайдужим жителям планети.

6 lili_zaporozhets  
Дуже цікава стаття добре , що це питання вирішуєтся оскільки проблема втрати озонового шару може призвести до зростання ультрафіолетової радіації Сонця, що впливатиме не лише на все населення планети, а й на все живе на Землі.

5 luzovicsnizana  
Треба доносити всю цю інформацію до тих хто винний в його руйнуванні!Добре,що хоть якісь заходи приймаються.

4 sokolruslanshik1999  
Підтримую автора статті, руйнування озонового шару це досить маштабна проблема, над якою задумується кожена друга людина в світі. Озонові дірки які пропускають більшу кількість ультрафіолетового випромінювання, мають вбивчу силу. Люди які бувають в обідню перерву (влітку) на відкритому прямому сонячному випромінюванню, потраплять до ризику отримати сильні опіки шкіри, а сама страшна хвороба яку можна отримати при надмірному вживанні ультрафіолетового випромінюванні це рак шкіри!
Тому потрібно знищити заводи, які призводять до руйнування озонового шару!

3 nataliyamotsar0463  
Про порушення озонового шару висловлюють думки різні науковці. Вплив людини на навколишнє середовище має негативні фактори. Озонові діри-це недбалість людей, які відкривають різні промисловості. Хімічна промисловість-це основний вплив на озоновий шар. Викиди речовин про які розповідається у цій статті показують всю недбалість людей та їх негативний вплив. Відмінно те, що створені певні організації для захисту та передумові виникнення озонових дір.

2 xryxry24  
Приєднуюся до вище написаних слів та хочу дещо прокритикувати даний спосіб вирішення проблеми. На мою думку, шлях, який людство обрало для вирішення цього питання є в деякій мірі занадто простим. Поясню чому. Зменшення викиду промисловими підприємствами озон-руйнівних газів являє собою спосіб підтримання нормального стану озонового шару, а не його негайного поновлення. Так як озон виникає в наслідок електричних розрядів в атмосфері, то чи не більш ефективно буде використати весь науковий потенціал світу, щоб придумати спосіб примусового виникнення електричних розрядів, які б призвели до утворення нового озону, наслідком якого б стало закупорення озонових дир? Це економічно не вигідно на початкових етапах та думаю це варте здоров'я жителів планети.

1 taniaculik7088  
Цікава стаття, а точніше інформативна. Та крім цього ми ще маєм засмічений світовий океан та пропитану пестицидами землю. І з кожним роком світ не стає чистішим. Щодня викидаються тонни забруднювачів у повітря, воду, грунт. Тож що ми залишимо нашим нащадкам? Що вони матимуть після нас? Купу сміття??? Та чи будуть ті нащадки взагалі??? Чи не знищимо ми себе самих у гонінні за задоволенням власних потреб??? Та чи варті ті потреби життя всього людства???  Найбільший ворог людини - це вона сама. Усвідомлення цього вже почалось, та чи є в цьому сенс? Чи зможе кожен відмовитись від речей, які вбивають навколишній світ? Це питання ще довго буде переслідувати кожного з нас...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz