Четвер, 25.04.2024, 16:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Січень » 15 » Екологічний календар
09:05
Екологічний календар

11 січня – День заповідників і національних парків

Зменшення різноманітності живої природи –

найзагрозливіша серед змін довкілля, що відбуваються нині.

Е.Уілсон (експерт-еколог)

Вперше День заповідників і національних парків почав відзначатися в 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи (ЦОДП – єдине міжнародне екологічне об’єднання на пострадянському просторі, засноване у 1992 році; ВФДП (WWF) – міжнародна неурядова організація, що займається збереженням природи, дослідженнями та відновленням природного середовища).

Чому саме 11 січня? Ця дата вибрана не випадково, приурочили її до дня створення у 1916 році першого в Росії Баргузінського державного заповідника. У 1986 році рішенням ЮНЕСКО йому було надано статус біосферного з включенням до міжнародної мережі біосферних резерватів.

Нині на нашій планеті понад 20 тисяч заповідних територіальних комплексів, у тому числі 1200 заповідників і національних парків. Серед цієї кількості охоронюваних територій, Україна представлена 19 природними заповідниками, 4 біосферними заповідниками та 47 національними природними парками. Із цих категорій природно-заповідного фонду (ПЗФ) на Полтавщині створено лише 2 національні природні парки (Пирятинський та Нижньосульський).

Згідно Закону України «Про природно-заповідний фонд України»:

Природні заповідники – природоохоронні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних для даної ландшафтної зони природних комплексів з усією сукупністю їх компонентів, вивчення природних процесів і явищ, що відбуваються в них, розробки наукових засад охорони навколишнього природного середовища, ефективного використання природних ресурсів та екологічної безпеки.

Біосферні заповідники є природоохоронними, науково-дослідними установами міжнародного значення, що створюються з метою збереження в природному стані найбільш типових природних комплексів біосфери, здійснення фонового екологічного моніторингу, вивчення навколишнього природного середовища, його змін під дією антропогенних факторів.

Національні природні парки є природоохоронними, рекреаційними, культурно-освітніми, науково-дослідними установами загальнодержавного значення, що створюються з метою збереження, відтворення і ефективного використання природних комплексів та об'єктів, які мають особливу природоохоронну, оздоровчу, історико-культурну, наукову, освітню та естетичну цінність.

Підготував: Віктор Попельнюх.

Переглядів: 762 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 voloshinalo1987  
Наша планета надзвичайно красива.Має дивовижні природні куточки, рідкісні рослини і тварини.Діяльність людини часто завдає непоправної шкоди природі, тому це правильно що в нас є заповідники і національні парки, для того щоб зберегти найцінніші природні ділянки для слідуючих поколінь.

6 h1839837  
Повна назва свята – День заповідників і національних парків. Це офіційне свято, що відзначається за ініціативою ряду екологічних організацій. Святкується щорічно 11 січня (наказ про створення першого Баргузинського заповідника, на території сучасної Республіки Бурятії, що знаходиться в Росії, було підписано 29 грудня 1916 року, а за новим стилем – 11 січня).

5 yulia99loziuk  
Основну загрозу біорізноманіттю становить необдумана та безвідповідальна діяльність людини. Спостерігається катастрофічне зменшення площі територій водно – болотних угідь, степових екосистем, природних лісів. Знищення навколишнього середовища відбувається внаслідок розорювання земель, вирубування лісів з подальшою зміною цільового призначення земель, осушення або обводнення територій, промислового, житлового та дачного будівництва тощо. З метою припинення процесів погіршення стану навколишнього природного середовища необхідно, насамперед, розширити наявні та створити нові об’єкти природно – заповідного фонду.

4 zheka1233421  
Тема висвітлена в статті досить актульна. З кожним роком збільшується кількість автомобілів у населених пунктах, в атмосферу викидаються все більше і більше продуктів згоряння від промислових підприємств і так далі. Але екологи та біологи посилено борються за збереження природних ресурсів — зростає кількість парків і оберігаються природні території. І кожен громадянин планети повинен намагатися стежити за своїми діями по економії ресурсів і не забрудненню навколишнього простору. Давайте разом берегти природні надбання і намагатися перетворити нашу землю на квітучий сад.

3 karinagrischenko1999  
Стаття несе в собі багато цікавої інформації. З неї я дізналася, чому саме 11 січня обрали днем заповідників, і ще багато всього. Такі установи потрібні для збереження нашої природи, побільше б їх!

2 aulko99  
Стаття дуже цікава і надзвичайно важлива! Нажаль,тенденції нашого сьгодення не втішливі, особливо на пострадянських теренах. Фактично міжнародні організації більше переймаються станом та якістю наших заповідників, єкопарків, природоохоронних територій тощо. Наша держава, нажаль, не бере бажаної участі в даному процесі. Законодавчо все закріплено і написано вірно, а фактична реалізація відсутня. Фінансування недостатне, персонал наглядових та перевіряючих органів некомпетентний та корумпований! На ділі, в нашій країні на природоохоронних територіях з'являються приватні мисливські угіддя, котеджні містечка тощо. Потрібно боротися з цією проблемою, а ми не дооцінюємо її!

1 polebkakhomenko1  
Заповідники та парки є невід'ємною частиною нашої планети! Тому, що в нашому світі є безліч рослин і тварин які потребують допомоги, ті які на межі зникнення, і завдяки таким утворенням вони можуть існувати довше, а можливо і відновити свій рід. Також такі місця є дуже цікавими і пізнавальними для людей. Я дуже щаслива що побувала в одному із таких місць, а саме в Біосферному заповіднику «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна. Цим літом мені пощастило потрапити в таке чудове місце, де я побачила не просто красу, а щось більше. Павліни які ходили прямо біля ніг людей, безліч гарних та співучих пташок, вимираючий вид оленя, та багато інших тварин. Особливо цікаві були рослини! Я таких ще не бачила!
Отже, словами неможливо передати красу, яку потрібного бачити тільки на свої очі!
Бережіть заповідики та парки! Вони дозволяють нам побачити прекрасне! І є охороною для нього.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz