Вівторок, 23.04.2024, 15:46Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Січень » 24 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
10:25
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

18-25 січня – Великий зимовий облік птахів.

Що ми знаємо про це свято? Нині до обліків птахів щорічно долучається більше ніж 50 тис. людей з різних країн. Відомо, що зимовий облік птахів інколи називають Різдвяним. Традиція обліку виникла в 1990 р. у США, коли редактор орнітологічного журналу «Bird-Lore» Френк Чепмен запропонував новий спосіб проведення Різдвяного «полювання» – з біноклем в руках замість зброї. На його заклик відгукнулося 26 людей, які провели цей святковий день у природі, обліковуючи птахів. Ця ініціатива знайшла своїх прихильників у США, Канаді, Латинській Америці та на Карибських і деяких Тихоокеанських островах. Такі обліки також проводять в деяких європейських країнах, в тому числі й Україні. В нашій країні це свято поки-що широкої популярності не набуло. Воно більше прижилося в деяких шкільних та позашкільних закладах освіти.

Яка ж мета обліку птахів? По-перше: психологічна релаксація (основний аргумент для більшості європейців); по-друге: встановлення видового складу зимуючих птахів (осілих та зимуючих); по-третє: з’ясування чисельності; по-четверте: багаторічні спостереження (моніторинг) дають можливість прослідкувати за динамікою орнітофауни та її чисельністю, що важливо для розуміння стану довкілля, адже деякі види птахів є своєрідними індикаторами змін в ньому.

Тож приєднуйтесь та отримайте задоволення від спілкуванням з природою!

Підготував: Віктор Попельнюх

Переглядів: 738 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 h1839837  
Нарешті, навіть серед перелітних птахів є окремі популяції або окремі особини які залишаються зимувати, знайшовши собі тепле місце, часто антропогенного походження (наприклад, теплі незамерзаючі стоки різних підприємств

7 yulia99loziuk  
Дійсно, у цій зимовій події можуть брати участь усі бажаючі . Для цього потрібно занотовувати кількість і види птахів, побачених протягом години біля годівниці на подвір’ї, в саду, парку чи водоймі. Головна мета зимового обліку – з’ясувати чисельність птахів і види, які залишилися зимувати поряд із нашими домівками. Я гадаю, що це свято доволі важливе і в нашому житті.

6 mrs_siryachenko  
Головна мета зимового обліку – з’ясувати чисельність птахів і види, які залишилися зимувати поряд із нашими домівками.У цій зимовій події може взяти участь усі кожен – адже навіть дитині під силу занотовувати кількість і види птахів, побачених протягом години біля годівниці на подвір’ї, в саду, сквері чи водоймі.Звісно, що зібрані результати спостережень не можуть дати точної відповіді, скільки саме птахів зимує в наших містах і селах, але завдяки зібраним даним, фахівці мають змогу відстежувати потенційні зміни й дізнаватися, чи перегукуються вони з результатами наукових досліджень.Зазвичай серед видів, що залишилися зимувати в нашій місцевості, можна обліковувати, зокрема, ворон, галок, граків, горобців хатніх, дятлів, синиць, сойок, сорок, снігурів тощо.Також не забуваємо підгодовувати пернатих друзів!

5 zheka1233421  
Також треба не забувати  берегти і охороняти наших пернатих друзів! Підгодовувати їх зимою, і вони віддячать нам весною і літом в сотні разів, рятуючи від комах шкідників наші зелені насадження, радуючи нас своїм різноманітним мелодійним співом.

4 karinagrischenko1999  
Це заняття може припасти до душі учням позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Щоб правильно порахувати птахів облік здійснюється вранці, коли вони найактивніші. Підрахунок ведеться протягом години. Фіксується найбільша кількість кожного виду птахів (яких було видно одночасно, а не тих, що прилітали декілька разів).

3 lili_zaporozhets  
Звісно це дуже цікаве свято, оскільки можна побачити багато різних птахів, сфотографувати їх та отримати задоволення від такого виду відпочинку. Також це свято дуже корисне тим що птахів не вбивають, а милуются їхньою красою.

2 polebkakhomenko1  
Корисно провести час! Що ще потрібно для гарного настрою та щасливо проведеного дня. Така традиція приносить свої плоди, тому її проведення є обов'язковим для нашого суспільства. Можливо таким чином наші оточуючі навчаться цінити птахів, а не винищувати їх.

1 aulko99  
Дійсно, це хороша традиція і цікаве заняття! Якщо Вам відомі офіційні заходи, які проводяться на території України, то було б цікаво почути про їх результати. Тому що виходячи зі змісту статті, дані заходи не мають широкого поширення на наших теренах, вони носять характер шкільних гуртків тощо, а отже і відсутня систематизація отриманих даних. Я вважаю, що такі заходи були б цікаві широкому загалу без вікових рамок. Це хобі стало б корисною розвагою для здоров'я і науки. Науковці отримали б безцінні аналітичні дані, які можна використати з користю в різних галузях!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz