П`ятниця, 29.03.2024, 09:33Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Квітень » 1 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
09:49
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

1 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗУСТРІЧІ ПТАХІВ

Перше квітня – це не тільки «День сміху», а й «День зустрічі птахів». Щоправда більше цю дату святкують у навчальних закладах, проводячи відповідні заходи. Природничий факультет Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка також не залишився осторонь цієї події. Цьогорічне свято, що проходило в рамках тижня природничого факультету, було особливим, адже йому виповнилось сорок років з дня започаткування! У святі взяли участь майже всі школи Полтави. Були проведені конкурси на кращу шпаківню (серед 80), годівницю (серед 65) та малюнок (серед 102). Крім того проводились конкурси збірних шкільних команд серед 3-х районів міста на знання птахів за голосом, гніздами, опудалами, морфологічними ознаками тощо.

А взагалі історія свята досить давня. Все розпочалося з прийняття у 1902 році Міжнародної конвенції з охорони птахів, які корисні у сільському господарстві. Тоді до цієї конвенції долучилися 11 європейських країн, представники яких визначили основні принципи їх охорони. Так, наприклад, заборонялося руйнувати гнізда, збирати яйця та вилучати пташенят, відстрілювати птахів протягом певних термінів тощо. Недоліком цієї конвенції (з позицій сьогодення) був додаток ІІ зі списком шкідливих для сільського господарства видів, в який потрапили майже всі денні хижаки (орли, орлани, луні, шуліки, яструби та скопи), крім того ворони, сороки, сойки, чаплі, пелікани та баклани. Тобто ті, які, на думку людини завдавали збитків народному господарству, знищуючи мисливські види тварин та промислові види риб. Наприклад, за вбиту сіру ворону, доказом чого були її лапки, у мисливських господарствах преміювали двома набоями. Така тенденція продовжувалась майже до кінця минулого століття, яка призвела до підриву чисельності популяцій багатьох видів, а деякі з них зникли зі значних територій.

Проте, прийняття конвенції мало й позитивний наслідок, який полягав у тому, що у 1906 році вчитель однієї з американських шкіл започаткував свято «День зустрічі птахів», яке згодом стало міжнародним й понині відзначається 1 квітня під егідою ЮНЕСКО.

Історично відносини між людиною та дикими тваринами, і зокрема птахами, складалися не на користь останніх. Нинішня Світова орнітофауна нараховує понад 8000 видів. За останні декілька століть людина знищила понад 150 видів (з найбільш відомих – дронт, Моа, подорожуючий голуб). Нині ціленаправленого знищення видів немає, але опосередковано це відбувається постійно, зокрема через негативний антропогенний вплив на довкілля. Як результат – понад 1200 видів світової орнітофауни є рідкісними, а 200 – знаходяться на межі зникнення, тобто їх настільки мало (одиниці чи десятки), що вони вже не можуть відновити свою чисельність. Така ситуація викликала занепокоєння у світової спільноти, тому з другої половини ІХ століття спостерігається тенденція до посилення охорони всього біорізноманіття, і птахів зокрема, шляхом: діяльності громадських міжнародних природоохоронних організацій (WWF – всесвітній фонд дикої природи, Міжнародний союз охорони природи, ГРІНПІС); прийняття природоохоронного законодавства та розбудова екологічної мережі через створення природно-заповідних територій; вивчення міграцій птахів з метою створення оптимальних умов під час перельотів та зимівлі; створення банків генетичного матеріалу та спеціальних розплідників тощо.

В Україні нині відмічено 424 види птахів, на Полтавщині – 300 (з них половина гніздиться). 87 видів є достатньо рідкісними, тому занесені до останнього видання (2009 р.) Червоної Книги України, що на 20 видів більше, ніж у попереднє (1999 р.).

Все ж сподіваюсь, що і прийдешні покоління будуть реально зустрічати птахів навесні, а не віртуально на них споглядати з моніторів!

Підготував: Віктор Попельнюх.

Переглядів: 552 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 inneschelebii5  
Щороку велика кількістьмігруючих видів птахів перетинає моря, океани та гори під час своїх мандрівок
на виживання. Охороняючи їх, ми робимо внесок в збереження біорізноманіття.
Останнім часом чисельність мігруючих птахів, які здійснюють перельоти значно
скоротилася. Відзначення цього дня дає можливість кожному зробити свій внесок у
зменшення загроз для птахів та для їхнього захисту.

9 moroz1996yulia  
Допомогти птахам може кожен з нас. Перш за все, менше турбуйте перелітні зграї. Пам’ятайте, птахи вже здолали багато сотень кілометрів, і ще не близький шлях їх очікує. Повісьте на своєму подвір’ї штучну гніздівлю: шпаківню, синичник, чи зробіть поличку для більш зручного гніздування ластівок – невеликий клопіт, а користі принесе багато.

8 annakraft1997  
В цьому навчальному році нам з одногрупниками випала нагода організувати та провести "Свято зустрічі птахів". Підготовка була ґрунтовною і серйозною. Захід пройшов вдало і представники шкіл порадували своєю підготовкою. Учні продемонстрували знання про птахів нашої місцевості і вміння виготовляти годівнички і шпаківні.

7 yulia99loziuk  
Весняні турботи птахів - це будування гнізд та виведення пташенят. З того самого моменту, коли на деревах розпускаються бруньки, птахи вже тут як тут. Багато з них повертаються навесні з вирію. Це граки, качки, гуси, чижики, іволги, ластівки, лелеки та інші птахи. Всіх їх навіть і не перелічиш.
Зграї птахів навесні прилітають у рідну місцевість. Хтось повертається раніше, як граки. Хтось прилітає пізніше, наприклад, ластівки, які летять з самої Африки. Але птахи не відпочивають після подорожі, а відразу беруться за діло. Ті, у кого немає пари, шукають пару для виведення пташенят. А потім пара пташок будує гніздо. Деякі птахи повертаються на місце свого торішнього гнізда та ремонтують його, якщо воно збереглося.

6 samsonenkoviktorija12  
Приємно, що започатковане більш як 100 років назад свято «День зустрічі птахів», набуло такого розголосу і розуміння. Без перебільшення можна сказати, що це одне з найулюбленіших свят учнів. З шкільного життя памятаю з якою старанністю ми готувалися до нього, адже в Шишацькій школі ім. В.І.Вернадського екологічного напрямку, в якій я навчалась, завжди серйозно ставляться до проблем довкілля. Надзвичайно цікаві конкурси, квести, флеш- моби в яких приймають участь майже всі учні. Ми розуміємо, що ці заходи не допоможуть повернути втрачене, але допоможуть зупинити швидкість росту червоного списку. А прикро те, що всі проблеми - штучного характеру, і їх просто могло не бути, але тут зявилась Homo, яка нарікла себе « РОЗУМНОЮ» і почала класифікувати: Корисне і шкідливе, красиве і гидке, смачне, отруйне Чи не зарано ми появилися на світ і більшість тварин могли б жити?

5 mrs_siryachenko  
Згодна з Вами, що зустрічати птахів краще реально. В такому разі краще можна розширити знання про перелітних птахів нашого краю; розвивати інтерес до їх способу життя; виховувати любов і бережливе ставлення до природи, частинкою якої є птахи.

4 natalialiakhman0855  
Птахи прекрасні створіння,тому ми маємо дбати про них.Мало хто знає про те, що 1квітня це ще і день зустрічі птахів.Тому добре,що природничий факультет організовує різні конкурси для ознайомлення молоді з цим днем.Вивчаючи особливості життя птахів, створюючи їм будинки для житла,кожен з нас долучається до природоохоронної діяльності.Шкода лише,що здебільшого ми згадуємо про щось лише в певні дні,а не протягом всього життя.

3 h1839837  
День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни.

2 aptyp3331999  
1906 році була підписана міжнародна конвенція з охорони птахів. Цей день - це не тільки річниця конвенції, але і час прильоту птахів. Ще в цей день святкується прихід весни. За традицією, 1 квітня в очікуванні птахів розвішують шпаківні. Птахи являються справжніми помічниками людини. Вони мають велике значення в природі і житті людини. Тому треба берегти і охороняти птахів. Проводити такі заходи, щоб діти змалечку розуміли значення птахів у нашому житті.

1 potapovaasya1810  
Здивована, що це свято має давню історію, бо в моїй школі заходи до "Дня зустрічі птахів" почали проводитись досить недавно і ніхто не звертав такої великої уваги на цей день. За традицією в цей час в очікуванні пернатих школярі розвішували шпаківні, годівнички та інші «пташині будиночки». На мою думку, такі заходи повинні бути в школах, адже це сприяє вивченню та збереженню видового складу птахів, формування екологічного мислення у дітей та заохочує їх до природоохоронної роботи. Також ми повинні пам'ятати, що свято “Повернення птахів” нагадує нам про прихід весни, що значно піднімає настрій.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz