П`ятниця, 19.04.2024, 22:53Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Травень » 24 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
22:07
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

24 травня – Європейський День Парків

 Відзначення Європейського Дня Парків започатковане Федерацією Європарк, яка об’єднує природні території, що охороняються в європейських країнах. Вперше цей день почали святкувати у 1999 році. Дата святкування була вибрана не випадково – саме 24 травня 1909 року в Швеції був створений перший національний парк (довідково, перший у світі національний парк «Єллоустон» був організований у 1872 році в США). Це свято започатковане з метою популяризації охоронюваних територій, а також для суспільної підтримки їх роботи. Його відзначення символізує міжнародну солідарність територій, що охороняються на нашій Планеті, а це понад 20 тисяч заповідних територіальних комплексів, у тому числі більше 2200 національних парків та заповідників, що функціонують у 120 країнах Світу.

  У Європі нині нараховується понад 300 природних парків, з них в Україні 49 (в нашій державі вони мають статус національних природних парків, далі НПП). Полтавщина представлена поки-що двома – «Пирятинським» та «Нижньосульським», які були організовані, відповідно 11.12.2009 та 10.02. 2010 роках.

  НПП «Нижньосульський» розташований на території Глобинського, Оржицького, Семенівського районів Полтавської області та Чорнобаївського району Черкаської області на площі 18635,11 га. Парк є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою і входить до складу природно-заповідного фонду України, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

  У відповідності до Положення про Парк, основними його завданнями є:

  – збереження та відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів та природних об’єктів на його території;

  – створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів;

 – організація та здійснення науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розроблення та впровадження наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворення окремих видів флори та фауни, відновлення порушених екосистем, управління та ефективного використання природних ресурсів, організації та проведення моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття;

 – відродження місцевих традицій природокористування, осередків місцевих художніх промислів та інших видів народної творчості;

– проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

 

   Автор: Віктор Попельнюх

 

 

Переглядів: 709 | Додав: Oxana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 dashadenisenk  
Україна може пишатися своїми національними парками. Вони всі різні , але унікальні.Тож потрібно їх зберігати і допомагати з доглядом.

9 yulia99loziuk  
Парки - величезне надбання нашого народу, яким ми можемо пишатись і яке потрібно оберігати. Без сумніву, воно вносить красу і гармонію в життя кожного з нас, змінюючи світосприйняття на краще.

8 prihodkoanna304  
Мені дуже подобається проводити свій вільний час у парках свого міста, так я поеднуюсь з природою та почуваю себе в гармонії з природою.
Мені вдалося спостерігати як на територіях парків проводять численні заходи на території і навколо заповідників, присвячених святкуванню природної краси Європи та її культурного надбання, висуваючи на перший план їх захист, як в даний час, так і в майбутньому. Це гарна змога поспостерігати за цікавими фактами парків, дізнатися їх історію та провести гарно час.

7 prihodkoa515  
Людина завжди прагне в ліс, в гори, на берег моря, річки або озера. Тут він відчуває прилив сил бадьорості. Недарма кажуть, що найкраще відпочивати на лоні природи, навколишній ландшафт може різне вплив на наше психоемоційний стан. Споглядання красот природи стимулює життєвий тонус і заспокоює нервову систему. Рослинні біоценози, особливо лісу, надають дуже сильний оздоровчий ефект. Їх прохолода, гармонія різних звуків і фарб, різноманіття запахів особливо приємний людині.Парки вирішують в місті ряд екологічних проблем. По-перше, знижують забрудненість повітря. Найкраще поглинають звуки дерева і чагарники з густими кронами, щільними великими листками, з великою кількістю дрібних гілок (клен гостролистий, липа, дуб звичайний, тополя канадська). Проникнення шуму в парк перешкоджають відкриті грунтові простору - газони. Знижуючи шум, парк відповідає і задачі зниження запиленості та загазованості повітря. Забруднене повітря в місті, отруюючи кров окисом вуглецю, завдає некурящому людині той самий шкода, як і викурювання курцем пачки сигарет в день. А організація парку багаторядними смугами деревно-чагарниковими насадженнями шириною 50 м і висотою 15-20 м знижує рівень забрудненості повітря на 70-75%.Приходячи в парк, людина не залишає меж міста, але при цьому потрапляє на лоно природи, відчуває психоемоційну розвантаження, зняття дратівливості. Доглядаючи за зеленими насадженнями, оберігаючи і примножуючи їх, кожен житель міста може внести свій посильний внесок у поліпшення екології міста.

6 luzovicsnizana  
Особисто я за цей день чую не вперше,дякуючи моїй школі,а особливо вчителю біології (Ольга Миколаївна теж навчалася в ПНПУ).
В школі завжди проходили різні заходи для збереження та обізнаності учнів в корисності зелених парків. Спекотна погода,а хочеться погуляти,в парці саме краще,є тінь та затишок.

5 lili_zaporozhets  
Це екологічне свято було засноване з метою , щоб викликати суспільну підтримку . В даний час Європейський день парків символізує міжнародну солідарність в справі охорони природних територій.
У цей день проводяться численні заходи на території і навколо заповідників, метою яких є привернення уваги до природної краси парків. На перший план незмінно висувається їх захист, як в даний час, так і в майбутньому.

4 samsonenkoviktorija12  
Кожен з нас з нетерпінням чекає на свято чи вихідний день, адже тоді можна вирватись десь на природу. Завжди приємно відпочивати в чистих, незрівнянно красивих місцях. Нажаль таких місць не дуже багато, але вони є і одним з них є парк-невеликий зелений оазис, символ красоти, чистоти та гармонії. Нам варто подбати про його чистоту та цілісність, якщо бажаємо милуватися ним зі своїми правнуками.

3 aulko99  
Парки - це витвори природи та мистецтва, які покликанні внести відчуття спокою в бурхливе життя сучасного міста. Саме вони відіграють важливу роль у вихованні і просвітницькій роботі, мають величезний світоглядний та емоційнив вплив на людину. Це саме те місце, де поєднується людини і природа, основою якого є насадження дерев, кущів та квітів. Ми потрібні оберігати такі цінні речі  в нашому житті, бо без них наше  майбутнє не буде таким гармонійним та квітучим!!!

2 natalialiakhman0855  
Парки завжди відігравали в нашому житті особливу роль,тому святкування цього дня є дуже важливим.Необхідно пам'ятати про красу та велич нашої природи.Дуже чудово,що у Полтаві є аж 2 національних природних парка.

1 potapovaasya1810  
Парк– це місце де можна відпочити, розвіятись та забути про свої щоденні турботи. Чудово, що в нас ще залишилися саме природні парки, адже вони набагато відрізняються від створених людиною. Саме за допомогою них можна відчути та побачити витоки живої природи. Цей день є важливим, адже він нагадує нам, що сьогодні потрібно берегти та захищати такі особливі  місцевості. Як чудово, що ми є свідками таких дивовижних скверів, але прикро, що майбутні покоління можуть взагалі навіть не знати про таку красу.
 

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz