Середа, 24.04.2024, 14:44Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Лютий » 1 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
13:58
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

Лише на перший погляд здається, що відзначення свят екологічного календаря, справа лише обмеженого кола людей, які не байдужі до стану навколишнього природного середовища. Адже з погляду простого пересічного громадянина, те, що його безпосередньо не стосується – не цікавить взагалі або стикаємось з елементарною байдужістю щодо перспектив комфортного проживання на цій планеті. Дійсно, європеєць більш свідомий у цьому питанні, що підтверджується активними протестними налаштуваннями молоді, хвиля яких прокотилася європейськими країнами в останні тижні січня. Як не дивно ці події не так часто та гучно висвітлюються в ЗМІ, адже вони не носять якихось гостро-скандальних сюжетів. На жаль, з телеекранів нас постійно «завантажують» картинками про вбивства, зброю, наркотики, політику тощо. Це мабуть також потрібно, хоча й дозовано. Проте, загрозу екологічної катастрофи на Планеті ніхто не відміняв, навпаки, її очевидність стає все реальнішою з погляду тієї ситуації, що нині склалася у результаті, хоча б, глобального потепління, яке не є вже гіпотетичним, а реальним явищем сьогодення. На виступи молоді, керівництво Германії вже відреагувало, пообіцявши припинити спалювати вугілля аж у 2029 році! Так це Германія, а що говорити про інші країни?

А яке відношення має вище написане до назви статті? Практично ніякого. Проте, це на перший погляд. У природі все взаємопов’язане. Один з екологічних законів Коммонера (відомого американського еколога) так і звучить – «усе пов’язане з усім». Якщо відбувається збій в якійсь природній системі, то він викликає ланцюгову реакцію в інших системах. Тому, водно-болотні угіддя (ВБУ), які є надзвичайно важливою складовою довкілля, перш за все з точки зору підтримання водного балансу регіонів, як місце існування певних, часто рідкісних чи ендемічних видів, місце зупинок мігруючих птахів (особливо водно-болотних), відіграють непереоціненну роль як для довкілля в цілому, так і для окремих регіонів, з точки зору господарського використання таких угідь.

Рамсарська (Рамсар, місто в Ірані) Конвенція про ВБУ була підписана 2 лютого 1971 року. Її назва відображала лише початкову мету угоди − зберегти ВБУ, як середовище для водоплавних птахів. Поступово мету Конвенції було розширено і зараз вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.

Одним з першочергових завдань НПП «Нижньосульський» є охорона і збереження природних комплексів пониззя Сули, переважну площу яких займають ВБУ. Наразі гирлова ділянка Сули запропонована, як ВБУ, перспективна для внесення до Рамсарського списку. Ця територія включає в себе долину гирлової ділянки від села Мохнач (на півночі), до села Жовнине – на півдні. Входить до складу ІВА (територія важлива для збереження птахів) № 23 «Сульська затока».

Автор: Віктор Попельнюх

Переглядів: 443 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 7
7 aptyp3331999  
В наш час потрібно особливо пильнувати за станом водно-болотяних угідь. Вони несуть величезну користь в нашому житті. Люди, як це часто трапляється не думають про наслідки та осушують водойми, випалюють очерет тощо. Мене дивує те, чому про це так мало говорять? В ЗМІ зараз інформація тільки про політику, вбивства, викрадання, якісь інші страшні події, та чомусь дуже мало тем, які стосуються екології. Я вважаю, що з цього питання потрібно починати, а не завершувати в кращому випадку.

6 dianastr2014  
Проблема водно-болотних угідь в наш час набирає все більших обертів. Саме ВБУ здатні поглинати величезну кількість вуглекислого газу атмосфери, який в останні кілька десятків років активно накопичується в результаті діяльності людини. Тим самим водно-болотні угіддя допомагають боротися з глобальним потеплінням. Ось тільки люди все частіше руйнують цю важливу екологічно нішу осушенням і випалюванням очерету, тим самим завдаючи шкоду і навколишньому середовищу і самим собі.

5 potapovaasya1810  
Важлива тема, адже Україна має значні запаси водно-болотних угідь, що, нажаль, зараз зазнають значних негативних змін під впливом діяльності людини, а разом з тим постає проблема зникнення важливих видів рослин та тварин, що проживають у цих екосистемах. Ми часто руйнуємо те, що приносить нам багато користі та не задумуємося про тяжкі наслідки. Водно-болотні угіддя зараз, справді, потребують особливої охорони, щоб зберегти їх та не зашкодити підтримці екологічного балансу навколишнього природного середовища.

4 natalialiakhman99  
А й справді,більшість людей нашої країни байдуже відносяться до різних свят, пов'язаних з якимись екологічними чи іншого роду проблемами.Не раз стикалася з такими.Їм все одно,їх не цікавить щось глобальне,вони вважають,що їх це не стосується.В цьому і є найбільша проблема,головна причина якої - брак знань.
Працівники НПП Нижньосульського виконують надзвичайно важливу роль.Чудово,що все-таки є небайдужі люди і радує те,що з кожним роком їх стає дедалі більше.

3 aulko99  
Річки та водойми завжди були осередками життя, багатої природи та культури. Їх шанували та від них залежали! От і сьогодні ми отримуємо від річок безліч природних послуг. Але в той же час, ми приносими найбільшу загрозу нашим рікам та водоймам - знищення. Тому мета цього дня, на мою думку, збереження від забруднення, забудови та розорювання берегів та русел річок, відокремлення окремих ділянок чи озер!!!

2 samsonenkoviktorija12  
З метою підвищення обізнаності з питань необхідності збереження водно-болотних угідь можна проводити для школярів інформаційні години, де діти зможуть дізнатися про утворення боліт, їх місцями розташування, пристосуванням рослин і тварин до умов життя на болоті, зв’язок людини з природою та результатами впливу на неї. Адже вплив господарської діяльності людини на природу зростає з року в рік і як правило він є негативним.

1 uriypyschyta  
Доведено, що водно-болотні угіддя відіграють значну роль у зменшенні впливу таких екстремальних погодних явищ як повені та посухи. Водно-болотні угіддя діють як природі водосховища - акумулюючи і зберігаючи дощові та талі води вони запобігають повеням. Протягом посушливих періодів водно-болотні угіддя «віддають воду» і затримують початок посухи.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz