Субота, 20.04.2024, 14:49Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Березень » 21 » ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР
16:59
ЕКОЛОГІЧНИЙ КАЛЕНДАР

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЛІСІВ

За офіційною інформацією святкування Дня лісу було засновано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства на якій обговорювалась, в тому числі, важливість лісових ресурсів кожної країни. Власне, на цій конференції зародилася ідея щодо проголошення Всесвітнього дня лісівництва, яку схвально підтримала ООН з питань продовольства і сільського господарства. Основний меседж запровадження цього свята – цей день потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів використання та збереження лісових насаджень – виробництва, захисту і відновлення.

З точки зору європейських норм та підходів – все дуже правильно. Навіть це узгоджується з декларативними заявами українських чиновників різних рангів. Адже, якщо, наприклад, проаналізувати стан справ за два попередні роки, то ніби то все й нормально. Так, за даними Держлісагенства відтворення лісів у 2018 році відбувалося, у переважній більшості, на місцях суцільних зрубів 2017 року, площа суцільних зрубів у якому становила 40 тисяч гектарів. У 2018 році відтворено лісів на площі 43,7 тисяч гектарів (створено нових лісів – 1,9 тис. га). При цьому, за останні п’ять років, з 2014 по 2018 роки, було відтворено 251 тисяч гектарів лісів, що на 11% більше за площу суцільних зрубів – 227 тисяч га.

Цифри, безумовно, позитивні але цікаво було б дізнатися, на скількох відсотках засаджених площ ліс прийнявся! Не є секретом, принаймні для мене, що в Полтавській області в деяких лісництвах ліси насаджуються з року в рік на одних і тих же площах. Це відбувається з різних причин: не вчасно посаджені дерева, що не прийнялися, засохли, загинули в результаті пожеж тощо. Є й інша сторона – висаджуються швидкорослі та малоцінні види (тополі, берези), а відправляються за кордон цінні, тверді (дуб, бук, граб).

У нинішньому році на Полтавщині буде висаджено 1164 га лісу, з них лише 148 га – нові ліси. Невже в області мало непридатних територій, які можна було б заліснити?

 

Автор: Віктор Попельнюх

 

Переглядів: 480 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 181 2 »
18 kripakmaxx  
Навіть не знав , що є таке свято , як день лісів . Тепер буду знати . Булоб буде добре якби в такий день люди збиралися по всьому світі і садили б хочаб по одному дереву , це набагато збільшилоб кількість дерев .

17 anastasiasotnyk  
Нещодавно ,проїжаючм дорогою якою їздила все життя до бабусі,ми проїздили ліси ,цим разом я не впізнала дорогу..
Ці Ліси знаходяться у Польавській області ,поблизу Великої багачки
Цілі поля вирубані,ні олної деревини ,і щось мені підскакує що це не легально ,що засмучує ще сильніше
Адже ,ми цим дихаємо ,дерева -це легені нашого життя )
Тому б я посилила охорону лісів ,аде це все гроші ,а гроші це наша влада
Тому самі вирішуйте ,з чого розпочати !

16 zari999777555  
Так, немає жодного сумніву, що дана нагальна проблема є актуальною та потребує підвищеної уваги, докладання особистих зусиль кожного задля, хоча б часткового, ії нівелювання. Ми всі добре знаємо й розуміємо, що ліс - це незамінний природний резервуар, який позитивно впливає на усе живе в біосферному просторі Землі. Формування родючих ґрунтів, поновлення запасів кисню, життя величезної кількості створінь,—все це стає практично неможливим без збереження та поновлення масиву зелених легенів нашої прекрасної квітучої планети.
У процесі свого розвитку ліс продукує органічну масу, тому що нагромаджує у листках крони сонячну енергію, завдяки товстим та могутнім стовбурам попереджуються повені й на полях затримується волога; вуглекислий газ, що поглинається та кисень, що виділяється підтримують у такий спосіб сталий склад атмосферного повітря.
За різноманітністю будови, силою впливу на навколишню природу ліс є найскладнішим і найпотужнішим рослинним угрупованням, що обумовлює певний гідрологічний і кліматичний режим місцевості, ґрунтоутворення, флору і фауну.
Навіть невеличка смуга лісонасаджень знезаражує повітря у радіусі кількох кілометрів, адже виділяється велика кількість фітонцидів. Особливо це стосується хвойних дерев.
Тож ліс оберігає землю і ландшафт, приносить велику користь людині як найбільший виробник чистого, лікувального повітря, як найліпший санітар атмосфери.

15 okseniukbohdan  
Вирубування лісів справді дуже важливе питання сучасності, адже ліси – зелені легені планети. Тому 
варто звернути увагу на потребу їх охорони та відновлення. До того ж скоро 
потеплішає, настануть свята і люди їхатимуть на пікніки до лісів. Тому варто 
пригадати, а можливо й вивчити, правила поводження у лісі: не залишати після 
себе сміття та не розпалювати багаття, якщо не облаштували місце для цього. 
Обов’язково залити місце вогнища водою та прикопати піском!Бережіть природу!

14 tatjanaisackova  
Коли їду додому, спостерігаю величезні території, гектари зрубаного лісу і це дуже сумно
В деяких європейських країнах вирубують по одному дереву з гектара і ліс встигає відновлюватись
Але куди там такі технології в нашій країні, тут аби більше забрати нічого не давши натомість

13 irakolo1998  
Як добре, що вирубані ліси все ж таки відновлюють. Адже, всі ми полюбляємо поїхати в ліс, подихати цим свіжим запахом і насолодитися пошуком грибів.

12 vladagusar  
За останні роки в Україні спостерігається зростання екологічної свідомості громадян, формування культури поведінки на природі та активності щодо висадки дерев та створення нових лісових насаджень. Зараз популярності набувають акції з гаслами типу :"Це дерево для тебе, Україно" "Посади своє дерево", "Посади дерево миру", які відбуваються в різних куточках України. Участь беруть всі місцеві організації, а також школи, дитячі садки, коледжі та університети.

11 zheka1233421  
Не будьте байдужими! Посадіть своє дерево, і нехай росте і квітне воно. І пам’ятайте посадивши дерево ви не лише прикрасите власну оселю, а й збагатите планету чистим свіжим повітрям, покращите екологічну ситуацію краю, збережете здоров’я собі і майбутнім поколінням.

10 margarita24081997  
Ліси- це зелені легені планети,тому про них потрібно дбати.Шкода,що люди вирубуючи їх про це не думають,як таким способом тільки шкодять самим собі,адже як добре впливає на здоров'я свіжий запах лісу,прогулянки в лісових масивах,як він позитивно впливає на зір,особливо з сучасними технологіями,які шкодять здоров'ю,послаблюють зір.Добре,що тривають зараз і лісові насадження,але все ж думаю,що кожен шукає вигоду і вже такого результату не буде,як хотілось би,можливо підвищення штрафів зменшать вирубування лісів.

9 aptyp3331999  
Ліси - це ж легені планети! Мене просто дивує поведінка людей, які безжалісно нищать ліси, вирізають та продаюь іх аби набити свої кишені... Їх не тільки вирізають, на них ще іде вплив діяльності людини від різних станцій, заводів та просто неохайної прогулянки лісом.  Я думаю просто необхідно виділити один день та зробити його днем прибирання в лісі та висаждуванні дерев та назвати його наприклад " допоможи своїй Землі та колись вона віддячить тобі".

1-10 11-18
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz