Четвер, 25.04.2024, 07:32Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Січень » 22 » ФЛАМУЛІНА ОКСАМИТОВОНІЖКОВА ЯК ОДИН З ОСНОВНИХ ВИДІВ ЗИМОВИХ ГРИБІВ
15:07
ФЛАМУЛІНА ОКСАМИТОВОНІЖКОВА ЯК ОДИН З ОСНОВНИХ ВИДІВ ЗИМОВИХ ГРИБІВ

Багато хто думає, що зима не найкращий період для збору грибів. Але насправді – це пора, коли ліс може нас здивувати, адже на стовбурах дерев та пеньках під час тривалих відлиг та навіть під снігом можна побачити фламуліну оксамитовоніжкову (лат. Flammulina velutipes), або опеньок зимовий – їстівний гриб, який розпочинає плодоносити пізно восени і плодоносить практично всю зиму, якщо температура повітря не дуже низька, цьому сприяє наявність слизу який захищає гриб від холоду, однак при великих морозах гриб не росте, але цікаво те, що його пошкоджені промерзанням клітини зрощуються і відроджуються при підвищенні температури повітря до позитивних значень. Це один з небагатьох видів грибів, що трапляється досить часто взимку на території парку.

Зростає даний гриб у листяних та мішаних лісах НПП, на мертвій деревині та живих ослаблених деревах листяних порід, таких як верба, клен, тополя, ясен, в’яз тощо. Росте здебільшого групами, утворюючи «букети», інколи дуже великі, але при цьому самі плодові тіла невеликих розмірів, яскраво-помаранчевого кольору, пластинки від білого до кремового кольору, у дорослих екземплярів можуть бути помаранчевими та вохристими. Головною відмінністю даного гриба від отруйних видів - несправжнього опенька сірчано-жовтого (лат. Hypholoma fasciculare) та галерини облямованої (лат. Galerina marginata) є оксамитова ніжка, коричневого кольору, завдяки якій фламуліна і отримала свою назву.

В шапинках зимового опенька знайдено у великих кількостях антикоагулянти, що розріджують кров, гриб може бути корисним для людей які потерпають від тромбофлебіту, або кров яких швидко згортається. Досліди показали можливість використання даного виду для боротьби з раком. У 1963 році було виділено фламулін – водорозчинний полісахарид з протипухлинними властивостями. У 2001 році професор Т. Ікєкава повідомив, що за даними Національного інституту раку в Японії, провінції Нагано, населення якого вирощує фламуліну у промислових умовах відмічено найнижчий відсоток захворювання на рак.

Зимовий опеньок культивують у багатьох країнах, найбільш за все в Японії та Китаї.

Список використаних джерел:

Сухомлин, М. М. Гриби України : Атлас-довідник / М. М. Сухомлин, В. В. Джаган ; Рец. Д. В. Лукашов, Н. А. Бісько ; Наук. ред. В. П. Гелюта. — 2-е видання. — К. : КМ-БУКС, 2017. — 240 с.

Оксана Кропивка,

молодший науковий співробітник

Переглядів: 1769 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 doroshenkoevgenia  
До речі, досліди, проведені на тваринах, довели, що цей гриб містить велику кількість антиоксидантів, а також є одним з потенційних об'єктів застосування у виготовленні вакцин та імунології.

9 polebkakhomenko1  
Цей гриб є особливою цікавинкою, адже його спори відправляли в космос. Він став першим грибом, ріст якого вивчали у космосі. Вчені спостерігали за ростом
фламуліни протягом 8 діб. Виявилося, що невагомість загалом не впливає
на морфогенез і ріст плодових тіл (за винятком того, що вони починають
рости у випадкових напрямках), хоча з'являлися й гриби з пласкими та
скрученими ніжками.

8 samsonenkoviktorija  
Не знала про існування фламуліни оксамитовоніжкової. Є новиною, що зустріти цей гриб можна навіть взимку. Гадаю для справжніх грибників це чудово новина, ну звісно ж якщо для них це новина biggrin

7 mobistyle2467  
Гриби, щоростуть в природному середовищі взимку
Трутовик зимовий – Polyporus brumalis) - зустрічається з жовтня по травень на листяних
деревах. Несмачний гриб
Гливазвичайна – Pleurotus ostreatus) - росте з осені по весну на листяних деревах.
Їстівний гриб
Опеньок зимовий – Flammulina velutipes) - збирають з осені по весну, гриб росте на
листяних деревах. Смачний
Ложноопеноксірчано-жовтий (Hypholoma fasciculare) - отруйний гриб, росте цілий рік на всіх
видах дерев
Ложноопенокцегляно-червоний (Hypholoma lateritium) - неїстівний гриб, росте на листяних
деревах з осені по зиму
Ложноопенок серопластинчатий (Hypholoma capnoides) - росте з осені по весну на хвойних
деревах, їстівний

6 natalialiakhman99  
Навіть не здогадувалася,що бувають зимові гриби.Лише цього року, прогулюючись, помітила їх. Прочитавши статтю,тепер я знаю,що це були опеньки зимові. Шкода, що не зберегла фото.
Дякую за такі цікаві дані,тепер я більше стала розбиратися в грибному світі.

5 potapovaasya1810  
Досить нова для мене інформація. Ніколи б не подумала, що такі гриби існують. А ще це, мабуть, дуже зручно та практично для тих хто полюбляє збирати гриби, адже у позбавленому від листя лісі взимку їх дуже добре видно, особливо такої зими, яка зараз в нас.

4 karinkasviatobog  
Цікава інформація для "мисливців за грибами", дуже полюбляю збирати гриби, і дуже здивувалася що в таку пору року можна знайти такий корисний гриб.

3 anzhelkasklyar  
Так, з теперішньою зимою ми дійсно можемо зустріти цей гриб. Адже під час відлиг можемо побачити фламуліну в січні та лютому. Більш масове зростання гриба з жовтня по грудень.

1 aulko99  
Цікава інформація! Ніколи не думала, що взимку можна зустріти такий дивовижний гриб. Хоча з нашою теперішньою зимою можливе й не таке! Цікаво чи з нашою зимою можна їх зустріти???

2 alkabilyk737  
Так, зима цього року, достатньо тепла і волога, тому не дивно, що в лісах можна зустріти цей гриб, якщо його можна спостерігати навіть під снігом, яким довелось любуватися досить недовго. Я вважаю, що теперішня зима, створила всі умови для його зростання.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz