Вівторок, 16.04.2024, 23:26Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2018 » Лютий » 15 » ГОЛОВНІ ДОСЯГНЕННЯ ВІДДІЛУ НАУКИ З ЧАСУ ІСНУВАННЯ НПП "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ" (ПЕРІОД З 2011 ПО 2018 РОКИ)
10:38
ГОЛОВНІ ДОСЯГНЕННЯ ВІДДІЛУ НАУКИ З ЧАСУ ІСНУВАННЯ НПП "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ" (ПЕРІОД З 2011 ПО 2018 РОКИ)

Відділ науки національного природного парку «Нижньосульський» розпочав свою діяльність з 2011 року. В той час у відділі працював один науковий співробітник-орнітолог, станом на початок 2018 року відділ складається з 4 науковців – орнітолога, ботаніка, міколога-фенолога та ландшафтознавця.

За даний період здійснений великий обсяг роботи. З початку 2012 року щорічно виконується програма Літопису природи. На даний час сформовано 5 томів (зберігаються в адміністрації НПП).

Великі зусилля колективу відділу направлені на дослідження, що націлені на інвентаризацію флори та фауни (хребетні). На даний час на території парку виявлено 277 хребетних тварин, серед яких 40 видів ссавців, 221 вид птахів, 10 видів земноводних та 6 видів плазунів. Щодо інвентаризації флори парку, то на кінець 2017 року виявлено 820 видів флори, серед них судинні рослини - 629, мохоподібні – 30, лишайники – 25, гриби – 136.

Досліджена і раритетна складова флори та фауни. Так, на території Національного природного парку «Нижньосульський» відмічено 53 види рослин, які охороняються на міжнародному, національному та регіональному рівнях: 3 – Європейський червоний список (ЄЧС), 3 – Бернська конвенція (БК), 5 – Червоного списку водних макрофітів України (ЧСВМУ), 17 видів – Червона книга України (ЧКУ), 25 вид – на території Черкаської і Полтавської областей (РР).

Усього на сучасній території НПП “Нижньосульський” зареєстровано 57 видів хребетних тварин, занесених до ЧКУ, 20 – до Червоного списку МСОП (без категорії LC – низький ризик), 153 – до Додатку ІІ Бернської конвенції, 130 – до Боннської конвенції, 32 – до Вашингтонської конвенції (CITES), 81 вид птахів – до Угоди про збереження афро-євразійських водно-болотних птахів (AEWA) і 12 видів кажанів – до Угоди про збереження кажанів у Європі (Eurobats).

Науковці відділу займаються не тільки інвентаризацією рослинного та тваринного світу парку та написанням Літопису природи, проводиться також робота по формуванню системи наукових полігонів. На даний час закладено 8 постійних пробних площ, які в себе включають 20 стаціонарних пробних ділянок, 5 облікових маршрутів, 2 фенологічні профілі, 10 гідрологічних постів. Дана система полігонів започаткована для постійного, цілорічного моніторингу видів флори та фауни на території НПП.

Важливим напрямком діяльності науковців відділу є підготовка наукових та науково-популярних статей. На даний час працівниками відділу опубліковано 30 наукових праць, видано 2 монографії, започатковано періодичне наукове видання «Наукові праці НПП «Нижньосульський»», та надруковано 118 науково-популярних повідомлень.

Працівники відділу науки, приймали участь і в роботі з підготовки Проекту організації території НПП «Нижньосульський», обґрунтуванню пропозицій щодо розширення території НПП, а також в роботі по підготовці обґрунтування доцільності створення в пониззі Сули водно-болотного угіддя міжнародного значення, розроблення плану заходів щодо збереження популяції орлана-білохвіста Haliaeetus allbicilla (L.1758) на території НПП «Нижньосульський» та прилеглих ділянках

Велика увага приділялась створенню картографічних матеріалів: ландшафтних карт, карти площадок комплексного геоекологічного моніторингу, карти розширення меж території НПП, серії карт вмісту важких металів у ґрунтах НПП, карти функціонального зонування території НПП, карти поширення рідкісних та червонокнижних видів рослин території парку.

Проводились також дослідження інвазійних видів рослин та тварин:

на території НПП «Нижньосульський» виявлено 14 видів інвазійних видів хребетних тварин: - із ссавців це олень благородний Cervus elaphus, олень плямистий Cervus nippon, лань Dama dama, ондатра Ondatra zibethicus, норка американська, собака єнотоподібний Nyctereutes procyonoides; . - із птахів, такі гідрофільні види як чапля біла велика Egretta alba, чапля біла мала Egretta garzetta, мартини жовтоногий Larus cachinnans та реготун чорноголовий Larus ichthyaetus , а також синиця вусата Panurus biarmicus. - із риб, це два види із групи сріблястих карасів: карась сріблястий Carassius auritus та карась китайський Carassius gibelio.

встановлено що основними представниками даної групи являються такі рослини: амброзія полинолиста, грицики звичайні, злинка канадська, розрив-трава дрібноквіткова, стенактис однорічний, череда волосиста, чорнощир звичайний (амброзія), волошка розлога, ваточник сирійський, верба ламка, дикий виноград п’ятилистий, клен ясенелистий, маслинка вузьколиста, робінія псевдо акація, черемха пізня. Дані види зустрічаються по всій території НПП.

Укладачі: працівники відділу науки – начальник відділу М. Л. Клєстов

молодші наукові співробітники О. І. Кропивка, Ю. М. Лук'яненко

науковий співробітник А. О. Сплодитель

Переглядів: 661 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
4 sandro19021999g  
Цифри справді вражають, а особливо проведена робота. Конкретно мене найбільше здивувало те, що на території парку є 12 видів кажанів. Ніколи б не подумав що взагалі на території україни їх може скільки бути. Добре що є люди, яким важливе майбутнє природи.

3 zheka1233421  
Дуже цікаво було дізнатись яка саме кількість хребетних тварин та рослин знаходиться в НПП "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ". А обсяг роботи і вкладені зусилля доволі вражаючи.

2 karinagrischenko1999  
Це дуже добре, що є небадужі до вивчення флори і фауни нашого регіону. Я навіть не здогадувалась, що в нашій області існують такі іновазійні тварини. Хочеться подякувати усім працівниквам НПП "Нижньосульський" за таку колосальну роботу.

Це дуже добре, що є небайдужі

1 aulko99  
Цікава та пізнавальна стаття!!! Завжди було цікаво дізнатися, що ж саме являє собою Національний природний парк <Нижньосульський>.  Я дуже здивована тому, що на території багато інвазійних тварин. Який догляд треба для них? А що ж в майбутньому планує здійснювати організація, можливо на неї чекають реформи чи реструктуризація ?  Адже, діяльність організації, як ми бачимо, несе величезний внесок як до наукової так і екологічної скарбниці!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz