П`ятниця, 29.03.2024, 08:11Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Грудень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Грудень » 5 » ІНВАЗІЙНІ ВИДИ ТВАРИН НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»
14:46
ІНВАЗІЙНІ ВИДИ ТВАРИН НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ»

До інвазійних видів тварин відносяться такі, що не є автохтонними представниками нашої фауни, а з`явилися шляхом природного розповсюдження з прилеглих територій, або за рахунок розселення людиною. Таке розселення може бути здійснено людиною планово, наприклад, з метою збагачення мисливської фауни, або випадково (втеча тварин із розплідників, зоопарків тощо). Як засвідчує досвід, інвазійні види тварин не завжди позитивно впливають на екосистеми, в які розселилися. Так, загально відомим є факт негативного впливу норки американської Mustela vison, яка в багатьох регіонах України витіснила аборигенний вид – норку європейську Mustela lutreola. Ще більше таких прикладів серед комах, які до того ж в наших умовах стали шкідниками сільського господарства. На території НПП «Нижньосульський» виявлено 14 видів інвазійних видів хребетних тварин: - із ссавців це олень благородний Cervus elaphus, олень плямистий Cervus nippon, лань Dama dama, ондатра Ondatra zibethicus, норка американська, собака єнотоподібний Nyctereutes procyonoides; . - із птахів, такі гідрофільні види як чапля біла велика Egretta alba, чапля біла мала Egretta garzetta, мартини жовтоногий Larus cachinnans та реготун чорноголовий Larus ichthyaetus , а також синиця вусата Panurus biarmicus. - із риб, це два види із групи сріблястих карасів: карась сріблястий Carassius auritus та карась китайський Carassius gibelio. Обидва ці види протягом останніх 100 років поступово розповсюдились з Далекого Сходу і зайняли усі можливі водойми, де відсутня, або дуже повільна течія, у першу чергу, це водосховища Дніпровського каскаду. Як більшість видів-вселенців, сріблясті карасі мають відчутний негативний вплив на систематично близьких представників місцевої фауни, наприклад, карася золотого Carassius carassius, який занесений до останнього випуску Червоної книги України (2009). У водоймах НПП сріблясті карасі зустрічаються повсюдно і поступово витісняють карася золотого, хоча останнього ще можна зустріти в окремих відокремлених заплавних озерах, наприклад, на озері Судебське. Ще одним видом риб, що виявлений в межах НПП у цьому році, є окунь сонячний Lepomis gibbosus. Проблемна ситуація на сьогоднішній день склалася по відношенню до собаки єнотоподібного, зависока чисельність якого наносить значну шкоду аборигенній фауні і становить загрозу виникнення спалахів сказу, а також, як зазначено вище, із сріблястими карасями. Можливо згодом виникне проблема і з окунем сонячним, який за певних умов може скласти серйозну конкуренцію аборигенним видам риб, поїдаючи їхню ікру та молодь. Чисельність інших видів є відносно незначною і не становить загрози для екосистем НПП. Згадані види парнокопитних трапляються поодиноко. Найбільш численними інвазійними птахами є мартин жовтоногий та синиця вусата. За попередніми даними, умови більшої частини НПП не є сприятливими для мешкання ондатри та норки американської (різкі коливання рівня води), що пояснює їхню невисоку чисельність.

Г.Г. Гаврись, М.Л. Клєстов

Переглядів: 1731 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 111 2 »
11 aulko99  
Так, дійсно, в наш час не можливо оминути дану тему. Перебування інвазійнх видів  становлять найбільшу загрозу для світового біорізноманіття.  Відомо те, що одним із способів контролювання збитків від інвазійних видів може бути використання досягнень в галузі генетичної модифікації. Тому вчені пробують досягти якихось результатів і цьому напрямку.

10 lili_zaporozhets  
Інвазія - це як палиця з двома кінцями. Більшість науковців все частіше схиляються до думки, що інвазії чужорідних видів за межі їх первинних ареалів носять глобальний характер,
їх натуралізація і подальше розповсюдження може викликати необоротні екологічні
катастрофи, небажані економічні і соціальні наслідки. Як приклад - амброзія полинолиста та аргентинська мураха.

9 viktor36  
Ознайомившись з цією статтею , я навіть і не підозрював , що інвазійні тварини так можуть загрожувати нашій екосистемі.

8 karinagrischenko1999  
Ознайомившись з цією статтею, я зрозуміла., що у тваринному світі існує конкуренція, виживає сильніший і витісняє слабшого. Цікаво чи існує такий метод, щоб усі тварини вживались разом. Адже кожен вид відіграє важливу роль в природному середовищі.

7 herasymenko-olena20177  
Раніше я чула про цю проблему, тому що  з нею стикалися мої знайомі. Єнотоподібна собака з'являлася в Шишацькому районі, жителі одного села знайшли таку істоту біля свого двору, тварина була мертвою. Але факт той, що  ця істота була зовсім поруч з людьми, і всі розумій які наслідки можуть бути. Єнотоподібні собаки мають великий відсоток захворування на сказ. А якщо ця тварина вкусить людину, куди звертатися? В наших медичних закладах не завжди зможуть надати певну допомогу.

6 anastasiasotnyk  
Прочитавши статтю ,подумала можливо було б зробити якісь певні парки ,територійї для інвазіійних видів тварин
Це полегшено життя ,їхнім «сусідам». Через декілька років це стане великою загрозою ,та проблемою для господарства

5 gotra2016  
Шкода, що інвазійні види ткарин, які напрочуд гарні є не завжди корисні для нашої екосистеми.

4 matviychyk96nina  
Шкода, що не всі розуміють, що інвазійні види тварин можуть завдати величезної шкоди природі, їхнім мешканцям та навіть сільському господарству. Потрібно вживати належних методів. Я вважаю, що такими справами повинні займатися фахівці.

3 natali-matvienko-98  
Дуже цікава стаття, цікаво було дізнатися про інвазійних видів.

2 luzovicsnizana  
Я й не задумувалась про можливу шкоду інвазійних видів,треба слідкувати та контролювати,щоб не було не бажаних результатів витіснення або шкоди сг культурам чи іншим видам населеним на тій території.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz