П`ятниця, 29.03.2024, 10:31Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Січень » 28 » ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА
11:48
ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА

Худоліївська дерев`яна Архістратиго-Михайлівська церква

Українські дерев'яні церкви – прекрасні і автентичні пам'ятки, які зачаровують своєю гармонією, в яких, напевно, найбільше виражені національні риси архітектури.

Виникнення дерев`яної церковної архітектури відноситься швидше за все до початку християнства на Русі. Перші християнські церкви були дерев`яними, оскільки велику частину території Київської Русі покривали ліси. Тому, протягом багатьох століть, дерево залишалося для цього регіону основним будівельним матеріалом. На жаль до нашого часу не збереглося жодної дерев`яної споруди збудованої раніше XVII століття.

Найдавнішими на території Семенівського району та Полтавщини в цілому, вважаються українські козацькі церкви XVII-XVIII століття, до категорії яких відноситься й Архістратиго-Михайлівська церква села Худоліївка. В ті часи церкві давалася назва або ім`я того свята чи святого, коли була освячена церква, у Худоліївці, ймовірно, освячення прийшлося у день Cвятого Архистратига Господнього Михаїла.

Церква являє собою дерев`яну споруду, яку було збудовано у 1796 році за сприяння козацької старшини та місцевих поміщиків. Спочатку це була невелика церква на околиці села, яку можна було розібрати й перенести на інше місце (це у випадку ворожого нападу). Пізніше у 1899 році у зв’язку з переселенням Худоліївської громади на більш родючі землі, церква була перенесена та поставлена на мурований цоколь на пагорбі, посеред села, де й знаходиться по теперішній час та гостинно приймає вірян з усього району.

Кропивка О.І.,

молодший науковий співробітник

Козлов М.І.,

провідний фахівець з туризму

Переглядів: 419 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 8
8 doroshenkoevgenia  
Дуже важиво, що на території нашої області зберігся такий архітектурний шедевр. Адже духовна святиня стала місцем єднання поколінь, перейманням усього найкращого нащадками.

7 polebkakhomenko1  
Церква це те місце куди завжди хотітиметься прийти. По фото Архістратиго-Михайлівська церква дуже гарна зсередини та ззвоні, вона славиться своєю історією. Багато людей люблять спостерігати нові місцевості, а також нові незвідані для них церки. Мені здається немає нічого краще ніж внутрішній дизайн церкв. Одним із таких є і дизайн цієї церкви.

6 samsonenkoviktorija  
Архістратиго-Михайлівська церква села Худоліївка й справді дивовижна історико-культурна спадщина, якщо чесно , то ніколи не чула про неї. Ще дивовижніше те, що вона збереглася з XVII століття. Україна багата архітектурними величами, ми маємо їх берегти, щоб ще не одне покоління милувалося ними!

5 natalialiakhman99  
Наша Україна славиться неймовірними пам'ятками архітектури.Ця стаття стала для мене досить пізнавальною. Навіть не думала,що на нашій Полтавщині є такі чудові і автентичні церкви,які є не лише візуальною прикрасою,але і місцем духовного збагачення для кожного з нас.

4 alkabilyk737  
Історії рідного краю - це спадщина, яку ми маємо не тільки знати, а й берегти та примножувати. Було цікаво дізнатися про те, що в часи XVII-XVIII століття, церкві давалася назва або ім`я того свята чи святого, коли була освячена церква.

3 anzhelkasklyar  
Цікава історія!!Прочитавши її відразу захотілось побувати в тих краях та на власні очі побачити цю красу.

2 karinkasviatobog  
Чула про цю церкву ще з часів шкільних уроків історії,вона була для мешканців хуторів не лише церквою а й бібліотекою та школою грамотності. Дуже хотілось би відвідати її.

1 aulko99  
Історико-культурна спадщина - це об'єкти, які успадковувались людство впродовж поколінь! Читаючи книги та наукові журнали, рідко зустрінеш рідкісні об'єкти минувшини Полтавської області. Останніми роками пам'ятки страждають від нігілістичного ставлення, неуваги, виділення на їх збереження вкраймізерних коштів. Дізнавшись  таку "історію" було б цікаво провідати її та побачити все на свої очі!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz