Четвер, 28.03.2024, 13:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Березень » 5 » ІЗ ПЕРШИМ ВЕСНЯНИМ МЕТЕЛИКОМ!
10:57
ІЗ ПЕРШИМ ВЕСНЯНИМ МЕТЕЛИКОМ!

  Після незвично теплої зими вже на початку березня пригріло справжнє весняне сонечко, і одразу ж з’явились метелики. Хтось побачив лимонницю, хтось — сонцевика кропив’яного, або  щербатку С-біле, чи інших сонцевиків, а до нас завітав метелик павиче око денне, блиснув своїми синіми “очима” й полетів далі, бо ж проспав усю довгу, хоча й не дуже холодну зиму в якійсь шпарині, тому шалено радів сонцю, простору, можливості вільно розправити крила й летіти!

            Примітний цей метелик, особливо його “очі”. Їх у нього аж дві пари на верхній стороні крил. Нижня сторона крил метелика темна, з коричневим невиразним візерунком. Так легше сховатись: склав крила й лишаєшся непомітним на темному фоні землі, серед опалого листя. Якщо ж метелика потурбують, він зненацька розкриває крила, й тоді на нападника чекає неприємна несподіванка: на нього дивляться великі очі якоїсь істоти. Жах!

            4 березня, коли в середині дня на сонці було навіть жарко, у лісі в усій своїй красі постали проліски, збирались квітувати ряст та гусяча цибулька, з-під куща виглядало жовте око пшінки весняної. В цей день можна було побачити одразу й лимонницю й сонцевика чорно-рудого, внесеного у Червону книгу метеликів Європи. Причому в урочищі Стіна сонцевик був не один, а літало не менше як 7-8 особин. Однак ще в лютому можна було спостерігати метеликів-екстремалів — на світло лампи прилітали совки, які відомі тим, що літають за низьких температур повітря; прилетіла совка до освітленого вікна й сьогодні ввечері. Так що кого вважати першим, ще треба подумати.

            Квіти проліски дволистої зараз запилюють здебільшого свійська медоносна бджола та різні мушки. Волохаті джмелихи ще сплять. Вони, мабуть, чекають квітування рясту, щоб можна було вдосталь напитись нектару. Під відслоненою корою сплять ще майже прозорі золотоочки. Це згодом золотоочка звичайна (лише вона зимує на стадії дорослої комахи) набуде зеленого кольору.

            Знайшлись під корою й два азійські сонечка. Наші, звичайні 7-крапкові сонечка, вийшли зі схованок погрітись, а потім одне з них навіть попрямувало кудись, хоча попелиць та інших дрібних комашок, на яких воно полює, поки що немає. Навіть гали в’язово-грушевої попелиці висять темні, порожні.

            Заспаний, сидів під корою тополі білої невеликий червоний клопик, а його родичі, теж червоні клопи-москалики, або червоноклопи безкрилі, вже наприкінці того тижня збирались великими компаніями в теплих сонячних закутках.

            Під деревами літають дрібні комарики, а на них чатують невеликі тоненькі бабки —  сіролютки руді. Прокинулись і дрібні мурашки й купкою зібрались біля входу в свою нірку. Жучки-листоїди земляні блішки вже геть проточили листя коров’яку. Бігають у пошуках їжі швидкі жуки-туруни, а жуки-чорнотілки, здається, нікуди не поспішають. Життя вирує! Проте за прогнозом незабаром температура повітря знизиться, тож більшості комашок доведеться знову шукати собі схованку, й лише деякі, особливо витривалі, будуть продовжувати літати, повзати й бігати.

Ентомолог парку, канд. біол. наук  З. Л. Берест

 

 

 

 

 

           
 

                                                                                  

Переглядів: 968 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 151 2 »
15 doroshenkoevgenia  
Метелики – надзвичайно красиві та тендітні створіння. Екологічні проекти з охорони лускокрилих повинні інформувати громадськість про важливість їхнього захисту і місць їх проживання.

14 galinakovlagina  
Коли природа починає прокидатися, це дійсно заворожує.

13 yanamagda03  
Так, дійсно цього року весна до нас завітала рано, метелики прокинулися, але холод та вітри ще й досі не покидають нас, не дивлячись на те, що уже кінець травня. Хочу вірити в те, що всі тваринки і маленькі метелики також, зможуть пристосуватися до такої зміни клімату.

12 polebkakhomenko1  
Що може бути кращим за цю світлу, теплу пору року, яка пробуджує все довкілля від зимового сну і заливає природу яскравими барвами. Метелики й справді дивовижні в своїй красі. Дякую за таку позитивну і цікаву публікацію.

11 slavaglushik  
З першим днем ​​весни! Посмішок, сонця, світла, теплоти, позитиву, гарного настрою, квітів і нескінченної любові! Нехай удача та здоров'я відвідають вашу оселю і залишаться в ній назавжди. Нехай перші весняні дні принесуть бадьорість і позитивний заряд на майбутнє.

10 tatyanamohun  
Як на мене , ця зима ідеальна, вона була доволі тепла і не сніжна! Але, питання в тому , як пережили цю зиму шестиногі , сподіваюсь що вони пристусувались до сучасних умов!!!

9 samsonenkoviktorija  
Майже в кожному коментарі було згадано  про цьогорічну ранню весну, зміну клімату і т.д. Маю надію, що всі тварини і тендітні метелики в тому числі, зможуть пристосуватись до цієї зміни!

8 pirokhoksana  
І справді, весна не може не радувати. Адже це така чудова пора року. Краєвиди у цей час вражають своєю неймовірною красою. Цього року весна, як на диво, дуже рання. Здавалося б, це прекрасно. Але ж до того моменту, доки ми не починаємо замислюватися про порушення клімату та процесів у природі. Сподіваюся, що така ну дуже рання весна не призведе до непоправних збоїв у природі.

7 natalialiakhman99  
Читаючи цю статтю,з кожним її наступним реченням все більше відчуваю красу нашого світу,його кольорове пробудження зі сну - усе це так прекрасно. Але останні речення нагнали сум,бо й справді наша погода за прогнозам синоптиків невдовзі погіршиться,тож прикро,що наших маленьких дружніх комашок та беззахисних рослин чекає сумне майбутнє. Клімат планети дедалі більше змінюється,призводячи до таких неприємних наслідків.Що ж,виживуть найсильніші.

6 mobistyle2467  
Метелики -надзвичайно красиві та тендітні створіння. Недарма у літературі їх ототожнюють
з душею. Разом з кольоровими барвами на крилах, ранні метелики дарують відчуття
весни.

1-10 11-15
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz