Субота, 20.04.2024, 03:23Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2019 » Квітень » 27 » Як убезпечити себе від кліщів
09:35
Як убезпечити себе від кліщів

Ранньою весною з’являються іксодові кліщі. Ці членистоногі небезпечні для людини, оскільки крім укусу та проникнення в тканини тіла, є переносниками до 40 хвороб людини, і серед них таких особливо небезпечних, як енцефаліт, борреліоз, лихоманки. Тому, працюючи або відпочиваючи в лісі, на березі річки, на луках треба зважати на те, що на вас може потрапити кліщ. Ці невеликі за розміром тваринки (самички крупніші, до 4-х мм, самці менші за розмірами — до 2, 5 мм) сидять, очікуючи жертву, на кущах, нижніх гілках дерев і на траві. Особливо небезпечними є личинки кліщів, бо вони дуже дрібні, розміром біля 1 мм, їх важко роздивитись, але, заражені, переносять збудників хвороб так само, як і дорослі.

Життєвий цикл кліща починається з того моменту, коли самичка, напившись крові тварини чи людини (для розвитку яєць в її організмі це обов’язково), відпадає на землю й відкладає яйця. З них через деякий час виходять личинки, які вражають здебільшого дрібних ссавців: гризунів, комахоїдні, куницеві. Проте вони можуть зануритись і в тіло людини, потрапивши в місця з тонкою шкірою, особливо їх приваблюють пахви. Личинки одноразово живляться кров’ю, після чого відпадають на землю, де стають німфами, а ті в свою чергу після живлення та линяння перетворюються на дорослих кліщів. Після парування і порції крові самичка здатна відкладати яйця.

Побутує думка, що захисний одяг надійно захищає від кліщів, проте це не так. Якщо заправити сорочку чи блузку в штани, а штани в шкарпетки, на голову надіти капелюх, вірогідність попадання їх на тіло знижується, однак кліщ все ж може пролізти. Тому радять, особливо в місцях, де виявлені захворювання, які передаються кліщами, оглядати себе і дітей кожні дві години. Можна частіше перевіряти місця під поясом, манжетами, в місцях, де одяг щільно прилягає до тіла, та там, де відчувається подразнення волосків на тілі. В спекотну погоду краще надіти якомога менше одягу — тоді є можливість частіше оглядати себе. Захисні препарати, якими обробляють одяг, знижують вірогідність попадання на тіло кліщів. Також треба обробити захисними засобами собаку, інших домашніх тварин, адже вони теж хворіють, а собака може на шерсті занести кліщів у помешкання.

Прийшовши після перебування в місцевості, де є кліщі, краще за все зняти з себе увесь одяг, витрусити його, можна замочити у воді й випрати. Голову розчесати над листком паперу, газетою тощо. Обдивитись себе і дітей. Прийняти душ. Собаку ретельно обдивитись. Якщо ви принесли квіти, їх теж треба струсити над раковиною, ванною.

ж робити, якщо ви все ж пропустили кліща, і він занурився в тіло? По-перше, не панікувати. Радять викрутити його пінцетом, вийняти спеціальною виделкою, потім змазати місце проникнення рідиною, що знезаражує. В місцевостях неблагополучних по епідеміологічній ситуації, бажано здати вийнятого кліща в лабораторію для аналізу на захворювання. Кліщів, як того, що втрапив у тіло, так і знятих із себе, не можна розчавлювати руками — так теж можна заразитись, тому що патогенні мікроорганізми переходять із тіла кліща на руки.

З.Л. Берест

канд. біол. наук

Переглядів: 560 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 361 2 3 4 »
36 bezkorovaina_oksana2000  
Ця інформація неймовірно корисна, так як зараз сезон їхньої активності. Тому потрібно дотримуватися всіх правил і рекомендацій врачів - не нехтувати власною бепекою та своїх рідних.

35 18sabrinasvichkar2000  
Думаю, що одним з надійних способів захисту від кліщів є правильно підібраний одяг і застосування репелентів. Тож збираючись на природу треба дотримуватись таких правил:

— одяг вибирайте з довгими рукавами, бажано світлого кольору,

— не завадить капюшон або капелюх, щоб прикрити голову,

— штани заправте у шкарпетки,

— одяг та шкіру (крім обличчя) обробіть репеллентами.

— липким роликом для чистки “пройдіться” після відпочинку по тілу і по сидіннях в авто.

34 mobistyle2467  
Прогулянки на свіжому повітрі дуже корисні і дорослим ідітям, але що робити, якщо в траві чигає така небезпека як кліщі. Щоб
убезпечити себе від укусу кліща слід дотримуватися нехитрих правил і
елементарні заходи безпеки:1.Післяповернення з прогулянки ретельно оглядайте одяг на наявність «незваних гостей».2.Носітьщільний одяг, що закриває все тіло, щоб кліща не було шансу дістатися до
відкритого тіла.3.Заправляйтеверхній одяг в штани, а штани в шкарпетки, так ви зможете мінімізувати
можливість потрапляння кліща під одяг.5.Користуйтесяспеціальними засобами, перед тим як йти на прогулянку в парк чи лісопосадку.
Наносити їх на шкіру або одяг.5.Ненехтуйте щепленнями від укусу кліщів.

33 zoaranuk  
З початком весни в лісах і парках активізувалися кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі.Якщо вам не пощастило, і ви все-таки виявили на собі кліща, то по-перше — не панікуйте. Пам'ятайте, що в будь-якій критичній ситуації необхідно зберігати холоднокровність. Що робити, якщо кліщ присмоктався?
1. Якщо Ви виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща олією (але не заливайте, щоб не задихнувся), повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.
2. Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою.
3. Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть.
4. Протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі - зверніться до лікаря!

32 anzhelkasklyar  
Треба пам'ятати, що перебуваючи на природі, треба проводити огляд себе і всіх, хто знаходиться поруч, кожні кілька годин. Уважно потрібно оглянути відкриті ділянки тіла.Також не потрібно зривати в лісі гілки, оскільки існує небезпека струсити з куща кліщів під ноги або відразу на себе.

31 111222111222vika  
В більшості випадків, укуси кліщів – безпечні. Але іноді ці тварини можуть заразити людину серйозними хворобами, які важко діагностувати. Найчастіше кліщів бояться через енцефаліт. Хоча на теренах України кліщовий енцефаліт – дуже рідкісна хвороба.

30 karinkasviatobog  
Багато видів іксодових кліщів є переносниками їнфекційних хвороб,що викликаються вірусами,бактеріями та найпростішими-піроплазмами. Для людини найбільшу небезпеку становить кліщовий енцефаліт, а для собак-піроплазмоз. 
Голодні особини деяких видів пташиних кліщів можуть присмоктуватися до побратимів,які вже добряче наїлися,а до них, у свою чергу,можуть присмоктуватися інші голодні особини того ж виду.Так утворюється своєрідний ланцюжок харчування. Цікаво, що такий спосіб живлення зовсім не шкодить здоров'ю кліщів.

29 dpolovunka  
Така ТРАГЕДІЯ може призвести до енцефаліту кліщового

28 suhomlynnastiya734  
Це взагалі дуже цікаво для мене,бо одного разу його підхопила моя знайома, а це дуже небезпечно, бо вони впускають так звану "отруту'', яка може бути шкідливою для організму людини ( якщо вчасно не надати допомогу).

27 aqatavasilacis  
Саме так ,кліщі небезпечні для людей і для собак.В  останніх ще є проблемою виявити вчасно кліща.У мене чудовий шарпей,але після укуса кліща ледве врятували його.

1-10 11-20 21-30 31-36
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz