П`ятниця, 29.03.2024, 07:51Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2013 » Серпень » 29 » ХІБА МАЛО ДАЛА НАМ ПРИРОДА, ВІДДАВШИ НАМ СЕБЕ?
15:03
ХІБА МАЛО ДАЛА НАМ ПРИРОДА, ВІДДАВШИ НАМ СЕБЕ?

В озонову дірку подивився янгол:

– Господи, скажи їм, щоб вони схаменулись!

Л. Костенко

Вислів відомого римського філософа Луція Аннея Сенеки (4 р. до н.е. – 65 р. н.е.), який став заголовком цієї публікації, приходить на думку всякий раз, коли слухаєш повідомлення про світові глобальні екологічні катаклізми та їх руйнівні наслідки, які все частіше стають темами екстрених випусків засобів масової інформації. Певною мірою люди  вже звикли до неминучих жахливих викликів природи, сприймаючи це як даність та безповоротність таких процесів. Мовляв, і раніше траплялись і вселенські потопи, і землетруси, і засухи, і багато чого ще. Дійсно, за багатомільйонну історію на планеті Земля відбувалися глобальні процеси, які, в кінці кінців, створили те сприятливе екологічне середовище, в якому змогла існувати людина розумна (Homo sapiens), тобто ми з вами.

Але майже з самого початку свого існування людина свідомо (чи не свідомо) почала знищувати та руйнувати те оточення, яке було навколо неї. І привід був відповідний – щоб вижити. Нині руйнівні процеси продовжуються, тільки вони вже мають більш техногенний характер, а риторика та ж. А як виживати, якщо не підкорювати природу? Пам’ятаєте відомий вислів Івана Мічуріна: «Ми не можемо чекати милості від природи; взяти її в неї – наша задача». І брали, і беремо, і ще, нажаль, довго братимемо (якщо не схаменемось).

На всьому відрізку існування людського суспільства був різний філософський підхід та ставлення до оточуючого світу. Наприклад, в античні часи (VII ст. до н. е. II ст. до н.е.) ідеалом вважалося життя в згоді з природою (ідея космоцентризму); у середньовіччі (V-XIII ст.) панував інший підхід, який базувався на тому, що природа бездуховна, є джерелом зла, щось низьке в порівнянні з людиною, а тому не варта уваги; у епоху відродження (кінець XIII – початок XVII ст.) природа розглядалась як джерело радості і повноти життя. Натомість, в період становлення прагматичного промислового капіталізму, з настанням так званого Нового часу, який триває і понині, природа розглядалася як об’єкт підкорення та перетворення. Ще Френсіс Бекон – англійський філософ, що жив на стику XVI-XVII говорив так: «знання – сила, воно джерело панування над природою». І начеб то навмисно озброївшись цим лозунгом та оволодівши відповідними знаннями людина продовжує підкоряти природу та порушувати її закони (освоює космос та впливає на клімат Землі; здійснює техногенне засмічення атмосфери, гідросфери та літосфери; масово знищує тропічні ліси – легені нашої планети; розробляє технології з вирощування ГМО; клонує організми – ось далеко не повний перелік того, що неминуче може призведе до катастрофи).

Безумовно, заради об’єктивності слід відмітити, що з середини минулого століття в деяких країнах, переважно Європи, намітилась тенденція трансформації в свідомості щодо проблем навколишнього природного середовища та необхідності його охорони та збереження. Все частіше йдеться про відмову від ідеї антропоцентризму (коли тільки людина з її потребами має цінність),  та переходу до біоцентризму (коли в центрі уваги все живе). Проте, без спільних зусиль людства подолати ті глобальні проблеми, які воно само й створило – навряд чи вдасться, а це вкрай необхідно хоча б задля того, щоб не збулися такі пророцтва:

Напис на піраміді Хеопса. Люди загинуть від невміння користуватися силами природи і від незнання істинного світу.

Мішель Нострадамус. «Чорна кров Землі її погубить. Невігласи і лихварі спалять ліси і задимлять небо. Відріжуть Сонце від усього живого.
 Загине все, але приречені продовжуватимуть до агонії танцювати і вдаватися бенкетам
».

Цікаві вислови на цю тему:

– Йоган Гете. «Природа не визнає жартів, вона завжди правдива, завжди серйозна, завжди сувора; вона завжди права; помилки ж і омани походять від людей".

– Ральф Емерсон. Природа не потурає слабкості і не прощає помилок.

Жан Дорст. Великі катастрофи, вже розорили і продовжують плюндрувати сучасний світ, вони  походять від небажання людини рахуватися з законами природи, від небажання зрозуміти, що голод не можна втамувати, спустошуючи землю.

Жюль Ренар. Богу непогано вдалася природа, але от з людиною він трохи помилився.
Леонід Сухоруков. Ніщо
в природі не зникає безслідно, крім навколишнього середовища.

 

Автор: фахівець відділу екологічної освіти НПП «Нижньосульський», кандидат біологічних наук Попельнюх В.В.

Переглядів: 1263 | Додав: Oxana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 8
8 ilonacom2028  
Почнемо з того, що таке природа? Природа - це весь навколишній світ, що тебе оточує: рослини, тварини, ліси, моря, гори, рівнини. Для чого потрібна природа і що вона дає людям? Природа чарує своєю красою. Поглянь довкола: ти побачиш пишні троянди, пухнасті кульбаби, тендітні дзвіночки. Прислухайся: почуєш спів солов'я, кування зозулі, плескіт моря і шум лісу. Людина – теж творіння природи, але особлива, розумна істота, тому повинна дбайливо ставитись до природи, охороняти її, вивчати її закони. Людина – це єдина істота, яка перетворює світ природи й утворює свій особистий світ. Світ людини – це світ предметів, створених її працею. Саме людина активно перетворює і свідомо змінює природу нашої планети. Але це втручання має бути продумане, з урахуванням законів розвитку природи, щоб не викликати загибелі рослин і тварин, забруднення води, повітря, обміління річок, зменшення лісових масивів і т. ін. Людству необхідно завжди пам’ятати, що природа – наш спільний дім. І від того, як його оберігають, залежить здоров’я всіх його мешканців.

7 nastyasavenko  
Дуже мені сподобався вислів" Природа не потурає слабкості і не прощає помилок"
Аби я,мала змогу ,яку має влада,і це не стосовно фінансових питать,я щодо маштабів поширення інформації -людству,я б давно зайнялася цим питання,щодо збереження природи.
НАприклад,першим кроком який потрібно зробити,в цьому напрямку ,на мою думку був би девіз,який я вигадала,прочитавши статтю,бу би таким "Природа-це ваш дім,тварини _це ваші діти",я думаю ,що люди думали ,а вже потім робили шось,накористь чи навпаки природі.

6 lukava_lilya  
Природа - це те місце, де ми живемо, тому її потрібно оберігати від руйнування і зникнення. Кожен має задумуватися над майбутнім існуванням і співіснування з природою. Вона дає нам все для життя, тому ми повинні оберігати її для того, щоб запасів природніх комонентів вистачало на майбутні роки.

5 odetta00  
Адольф Гітлер казав: "Не бачу, чому людина має поступатися жорстокістю природі". Проте така точка зору є абсолютно негуманною, адже знищуючи все довкола, людина позбавляє себе можливості пізнати світ у всій досконалості можливих його форм і, відповідно, можливості глибше пізнати себе. Життя в гармонії з довколишньою дійсністю, усвідомлення себе частинкою безмежного космосу, бажання принести користь людству і якимось чином змінити його буття на краще - ось риси зрілої особистості, не схильної до егоцентризму.

4 фахівець відділу екоосвіти  
Цілком підтримую коментар 3.

3 Донченко  
Дійсно, людина не "цар" природи, а лише її компонент. З кожним днем люди виснаджують природу, її джерела енергії які ми використовуємо. Тому на сьогодні особливо важливе екологопросвітництво серед людей, яке повинне донести до соціаму важливість збереження природи, важливість переходу до альтирнативних джерел енергії, донести шкодочинність забрудення її та до чого це зможе призвести.

2 Андрій  
Знаю автора статті по РЛП "Нижньоворсклянський". За його справедоливість його звідти й вигризли шакали. Як тільки прибрав промисловий лов риби з парку, електровудки, сіток брековських при ньому майже не було. А зараз там все в найхужому вигляді. Зараз навіть його запекліі враги кажуть шо зря Попельнюха всім скопом знищували. Не думали шо після нього такий бардак почнеться.

1 рибалка  
Пізнавально, толково, фахово. Байдужа людина так не писатиме.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz