Субота, 20.04.2024, 03:15Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Червень » 5 » ХТО СПІВАЄ НА ЛУКАХ?
11:53
ХТО СПІВАЄ НА ЛУКАХ?

   Долинає з трави загадкове «трр-трр-тир». Підходиш ближче, звуки завмирають, відходиш — знову звучить чиясь пісенька. Лише випадково можна побачити вправного музику — цвіркуна польового Gryllus campestris L., мешканця відкритих ділянок. Самець цього цвіркуна сидить біля нірки та грає свою просту пісеньку, а потурбований, швидко ховається у нірку, й лише згодом, впевнившись, що небезпека минула, виходить і продовжує “співати”. Але треба досить довго простояти на місці, щоб цвіркун заспокоївся, виліз із нірки і знову почав свої музичні вправи.

            Назву “цвіркун” дали цій комасі за специфічне стрекотіння, яке цвіркун видає не завдяки голосовим перетинкам, а тертям надкрил. Є в нього зубчастий смичок і плівка перетинки, що вібрує. Цвіркун трохи піднімає надкрила та дуже швидко тре одне об друге. Виходить така звична для нашого вуха пісенька, що в погожий день постійно супроводжує нас на луках. “Співають” тільки самці, а самички слухають, але теж не вухами, а... ногами: отвори тимпанальних органів розміщені у цвіркунів на гомілках передніх ніг.  Почувши цю шлюбну пісеньку самичка починає чепуритися, вмиватися, й лише потім наближається до можливого партнера. Самець не тільки співає для самичок пісню, але й виконує шлюбний танець — крутиться перед самичкою, постукує її вусиками.

            Час від часу самець оббігає свою територію у декілька десятків квадратних сантиметрів (на ній живе він та кілька самичок). Йому треба пильнувати, адже у володіння може забігти сусід і зманити самичок. Причому допомагає цвіркуну звабити подругу сусіда специфічна пісня на високих тонах. Окрім звуків, які чуємо ми, цвіркун може видавати низькочастотні вібрації, що передаються субстрату, а самички мають на лапках спеціальні рецептори, які відчувають ці вібрації.

            Грають мелодії цвіркуни не тільки для самичок. Так вони передають і сигнал про небезпеку, і повідомлення про погоду, пересторогу можливому супернику й навіть виклик на поєдинок. У бою цвіркуни відвойовують своє місце на ієрархічній сходинці. Верхні сходинки займають сильні особини: вдалі бійці та прекрасні музиканти, що можуть добре охороняти свою територію та втримувати на ній самичок. Більш низькі сходинки займають слабші самці, а цвіркуни, яким під час бою відгризли вусики, стають ізгоями.

            Цвіркуни, що живуть на луках у нірках, вирізняються темним кольором, великою головою, стегна задніх ніг у них потовщені, а у самички на кінці черевця є довгий яйцеклад. Такий “зловісний” вигляд у деяких людей викликає відразу й жах. Але якщо придивитись до комахи, можна відмітити симпатичний широкий лоб і гарні оченята, а темні покрови — це захисне забарвлення, бо так легше бути непоміченим на фоні темного ґрунту. Проте цвіркуна іноді можна побачити й у зовсім незвичних для нього місцях, наприклад, на стіні будинку, куди його зманило світло лампи.

 

Ентомолог парку, канд. біол. наук. З.Л. Берест

Переглядів: 417 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
6 anastejsabel  
Хотілося б добавити цікавий фак про цих тварин:
Цвіркуни є символом удачі. Жителі Китаю в минулому тримали цвіркунів в якості домашніх тварин.

5 vladagusar1103  
Самці цвіркунів є досить агресивними, їх поведінка породила незвичайне азартне видовище — бої. Припускають, що бої придумали в Китаї приблизно 1000 років тому, за часів правління Сунь.
Для цього комах відловлювали в кінці літа. Потім самців-цвіркунів випускали на мініарену. Вони миттєво починали битися, до переможного кінця. Переможцю навіть присвоювалося певне звання. Такі бої коштували дорого, а ставки на них були дуже високі.

4 linakulko  
Хотілося б нагадати й про капустянку, або у наших широтах знайома її назва — ведмедка. Комаха з ряду Прямокрилі, відноситься до цвіркунів, в Україні поширена повсюдно. Живе у ґрунті та є проблемою для багатьох сільськогосподарських культур. Дуже часто пошкоджує капусту, перець, салат, картоплю та огірки.

3 doroshenkoevgenia  
До речі, польовий цвіркун має "родича" - домашнього цвіркуна. Він живе разом з людиною в будинку. Тут комахи шукають прихистку на зиму та в період весняних морозів. Практично не завдає жодної шкоди (на відміну від карганів). А живиться домашній цвіркун різноманітними рослинними рештками

2 ivanukt1122  
Цікава стаття! Літніми вечорами його спів привертає увагу аби покинути буденні справи і відпочити. Цікавим фактом є те що, він - єдиний представник комах,будує собі гніздо, в якому і живе все доросле нетривале життя. Цвіркуни по своїй натурі одинаки. Кожна особина має свою територію. Якщо вона належить самцеві, то він може допустити проживати поруч кілька самок.

1 barannik1999bk  
Цвіркун, мабуть, рідкісний приклад винятків серед комах, що викликає у людей не відразу (як наприклад, ті ж таргани), а навпаки симпатію, цікавість. Його мелодійний спів з давніх часів асоціювався з домашнім теплом, затишком, комфортом. Неспроста адже цвіркун – найулюбленіший герой багатьох казок. Назва цієї комахи походить від грецького слова «співак». Якщо ж вдатися до наукової класифікації то цвіркуни, як і їх родичі – коники, відносяться до групи довговусих прямокрилих комах, названих так завдяки володінню довгими вусами, прямими крилами.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz