Субота, 20.04.2024, 09:45Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Березень » 19 » КОМПЛЕКСНІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ УРОЧИЩА ДРАЧКИ
11:15
КОМПЛЕКСНІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ УРОЧИЩА ДРАЧКИ

Нещодавно працівниками науково-дослідного відділу було проведено дослідження природних комплексів та об’єктів урочища Драчки.

Урочище Драчки - природна ділянка території Національного природного парку «Нижньосульський», яка входить до ландшафтного заказника державного значення «Сулинський» та має загальну площу 89 гектарів. Дана територія являє собою сосновий ліс, де домінуюче положення займають насадження сосни звичайної. Бореальних видів, крім сосни звичайної, майже немає. Другорядні породи: верба біла, береза повисла, дуб звичайний, вільха чорна, тополя тремтяча, акація біла, клен американський. На повалених стовбурах дерев, рідше на живих, траплялись різноманітні види трутовиків – трутовик справжній, дедалеопсис шорсткий, березова губка, тощо. На узліссі зустрічались верба козяча та бузина чорна. На підвищених місцях в травостої переважає куничник наземний, часто домінує пирій повзучий. У ході ботанічних спостережень відмічено нові місця зростання зірочок малих та підбілу звичайного, останній є регіонально рідкісним у Полтавській області.

У фауністичному відношенні урочище порадувало наявністю копитних, таких як козуля європейська, сліди життєдіяльності якої (сліди копит та численні лежанки) траплялись повсюди, а також кабанів, які стали рідкісними в інших частинах парку. Звичайними в урочищі є також такі хижі ссавці, як лисиця звичайна та собака єнотоподібний. Птахи були представлені типовими лісовими мешканцями – сойкою, дятлом великим строкатим, повзиком, синицею великою та блакитною. Згодом в урочищі зявляться і численні комахоїдні птахи, які поки що не прилетіли із теплих країв.

Слід відмітити, що найбільш цікавою зоологічною знахідкою в урочищі стало виявлення жилого гнізда орлана-білохвіста. Судячи по вигляду гнізда воно існує вже не перший рік. Про можливість гніздування орланів в урочищі торік повідомляв співробітник Парку Ю.В. Маленко, який неоднарозово спостерігав тут цих чудових птахів.

З метою збереження гніздової ділянки орлана-білохвіста – дуже рідкісного виду, занесеного до Червоної книги України і ряду міжнародних червоних списків, буде створена охоронна ділянка з суворим режимом охорони, який унеможливить будь-яку господарську діяльність на цій частини урочища та відвідання її сторонніми особами.

Зустрічалися в урочищі метелики: сонцевик чорно-рудий і кутокрилка С-біле, бабка симпекма темна, сонечка 7-крапкове та 13-крапкове, тобто ті, хто спали усю зиму, й прокинулися, коли пригріло весняне сонце. На вербі, поряд із білими "котиками", увагу привертали гали трояндоцвітної вербової галиці - влітку зелені, а зараз коричневі своєрідні "троянди" на кінчиках гілок. Під сподом трутовика на зламаній березі не очікувано знайшлись кокони їздця. Серед торішньої трави, опалого листя, молодих цьогорічних росточків впадали в око червоноклопи безкрилі. На піщаних відвалах борсука хтось із перетинчастокрилих комах вже прорив нірки. На дні озера, що знаходиться з західної сторони урочища, можна було роздивитись черепашки відмерлих водних молюсків - котушки рогової та ставковика великого.

Науково-дослідний відділ НПП "Нижньосульський"

 

 

 

Переглядів: 448 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 10
10 doroshenkoevgenia  
Як добре, що є такі місця, де можна знаходитися в гармонії з природою. ЇЇ краса, голубі річки та озера, спів птахів та могутні ліси радують нас. Тому вкрай важливо дбайливо ставитись до природи, запобігати її забрудненню та знищенню.

9 barannik1999bk  
Дуже цікаво дізнатися про такі місця, де людина з дбайливістю ставиться до природи, оберігає її видовий склад. І мені б хотілося відвідати це чудове місце, полюбуватися його мальовничими краєвидами і побачити всіх його мешканців.

8 polebkakhomenko1  
Дякую Вам за змістовну статтю. Дивує видовий склад флори і фауни, зараз залишилося мало місць де можа вести такі спостереження. Сподіваюсь, що ці природні ресурси не тільки збережуться, а і збагатяться під Вашим наглядом.

7 ivanukt1122  
Цікава стаття, багато нового для себе дізналася. Добре, що існує урочище Драчки, яке радує своєю красою та слугує для проведення наукових досліджень,щоб ми могли дізнаватися цікаві факти про флору і фауну даної місцевості.

6 samsonenkoviktorija  
Не зважаючи на всі негативні дії, які ми, люди, завдаємо природі, вона не закінчує нас тішити своїми мальовничими місцями. Мало хто знає про рідкісні види рослин та тварин, які залишились неподалік наших місць проживань. Комплексні дослідження ділянок - це чудова можливість дізнатись про красу навколо нас, яка без перебільшень - зачаровує.

5 karinkasviatobog  
Яке мальовниче урочище, фотографії  так і зачаровують! Дуже хотілося б побачити цю красу на власні очі.

4 aulko99  
Кожне наукове дослоідження- це процес пізнання, який здійснюється з метою викриття зміни в об'єкті в залежності від певних умов місця і часу. Добре, що однією з метою НПП "НИЖНОСУЛЬСЬКИЙ" є всебічне, достовірне вивчення об'єкту, зв'язків та відносин. Приємно читати та спостерігати за новими "відкриттями" природи на Вашиї територіях!!!

3 anzhelkasklyar  
Дізнаватися про щось нове та цікаве для свого світогляду - це завжди прекрасно. Дуже добре, що НПП "Нижньосульський" забезпечує кращі умови для нашої фауни.

2 alkabilyk737  
Цікава стаття про життя флори і фауни урочища Драчки! Дуже приємно почути, що була створена охоронна ділянка для збереження Орлана-білохвіста, який занесений до Червоної книги України і ряду мжнародних червоних списків, адже це важливо!

1 natalialiakhman99  
Чудово,що урочище Драчки живе і процвітає новими рідкісними видами.Сподіваюся,що колись відвідаю цей мальовничий край.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz