П`ятниця, 26.04.2024, 21:47Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2013 » Листопад » 19 » «КРАСА ВРЯТУЄ СВІТ» (продовження)
12:01
«КРАСА ВРЯТУЄ СВІТ» (продовження)

Одноденна поїздка в Крим була досить насиченою. Після відвідання виставки хризантем у Нікітському ботанічному саду, ми відправились в селище міського типу Партеніт, що перекладається з грецького як «Діва». Метою поїздки був парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Айвазовське» – шедевр ландшафтного дизайну, який розмістився на площі 28 га. Відомо, що створення цього ландшафтно-архітектурного комплексу має свою історію та проходило в декілька етапів. Перші спроби розбудови паркової зони в цій місцевості  започатковані ще Миколою Миколайовичем Раєвським (початок ХІХ ст.) – героєм війни 1812 року. Другий етап будівництва парку припадає на 1964-1966 рр., саме тоді він і отримав назву «Айвазовське». Назва ця була не випадковою, оскільки відомий художник-марініст Іван Костянтинович Айвазовський гостюючи у  Раєвського  написав тут декілька відомих своїх полотен (на вході в парк Івану Айвазовському встановлено пам’ятник). З 2003 року, коли парком почала опікуватись (взявши в оренду на 49 років) одна з найбільших корпорацій України – Індустріальний Союз Донбасу, його на новий лад перейменували в «Парадіз», що в перекладі з грецького означає – парк, сад.  Власне з цього періоду розпочався третій етап реконструкції та облаштування парку та корпусів санаторію, поповнення колекції рідкісних рослин, скульптурних елементів тощо, який продовжується і нині з урахуванням сучасних тенденцій в ландшафтному дизайні. Фактично завершене будівництво пейзажного саду в стилі модерн , композиційним центром якого є класична альтанка з мармуровою скульптурою «Жриці таємних відвертостей», яка, нібито виконує всі прохання – достатньо кинути в басейн монетку.

Справжньою перлиною парку є ліванські кедри  (рідкісної плакучої форми, всі три екземпляри якого відомі для України, ростуть саме тут), маслиновий гай з 200-літніми деревами, в оточенні басейнів, водоспадів, каскадних струмків і фонтанів, що належали раніше садибі графа Раєвського. Крім того на території парку росте близько 13000 дерев (із них 7000 хвойних) та 30000 чагарників. Серед цього різноманіття нараховується більше 200 видів екзотичних рослин, колекція яких постійно поповнюється. Дуже цікава колекція бансай, але про неї в наступній публікації.

 

 

Підготував: фахівець відділу екологічної освіти В.В.Попельнюх

Переглядів: 1166 | Додав: Oxana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 201 2 »
20 lukava_lilya  
смт. Партеніт - красиве містечко на березі моря з неповторною природою. Створення там парка-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Айвазовське» та іншого є правильним рішенням, бо таку природу потрібно зберігати та передавати її красу нащадкам.

19 Аня Гордейчук  
Было бы не плохо, если бы люди научились ценить подобную красоту не только в садах и заповедниках, но и повседневно на улицах.

18 Леся Широкоступ  
Неперевершена краса матінки-землі завжди буде дивувати людське око та радувати наші душі...

17 фахівець відділу екоосвіти  
Юля! Душевно

16 Юлия Турко  
Я повністю, погоджуюсь з думкою Ф. Достоєвського, який говорив, що краса врятує світ. Підтвердженням цьому є незаймана краса земної природи, яка впливає і буде впливати в подальшому на нашу релігію, філософію, мистецтво, науку і визначатиме матеріальний і духовний розвиток людства. Крім духовного, може здійснюватися ще й інтелектуальний «діалог» людини і природи. Отже, коли ми милуємося мальовничими ландшафтами, можна відчути на собі всю силу очищення, переконатися, що саме тут вічно співіснують добро, істина і краса. Отже, краса, дійсно врятує світ!!! Тож потрібно бережливо ставитися до природи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

15 Youko  
Парадіз? Співзвучне з англ. Парадайз, що означає Рай)) В якійсь мірі це мабуть і є сад райської краси, струмки.. водоспади...Напевно там чудово відпочивається душею! happy

14 OLEXANDR_SHERASOV  
Я теж в це вірю! Потрібна любов до життя, таємниці краси...

13 фахівець відділу екоосвіти  
Олександре! Ви висловились з приводу комента Юлі? Чи можливо є сумнів взагалі до такої тези? У назві своєї публікації я використав її в контексті того, що той, хто вміє цінувати прекрасне - ніколи не вчинить зло (у будь-якому сенсі). Я в це вірю.

12 Alexey13  
Ну, если "Індустріальний Союз Донбасу", да ещё  
«Парадіз»... Глядишь, скоро котеджами застроят парк и буду беречь красоту, как по всему Крыму.

9 OLEXANDR_SHERASOV  
А коли це краса рятувала Світ? Щось я такого не пам'ятаю...

1-10 11-16
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz