Субота, 20.04.2024, 04:24Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Квітень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2020 » Квітень » 22 » КВІТЕНЬ — МІСЯЦЬ КВІТІВ І КОМАХ
10:08
КВІТЕНЬ — МІСЯЦЬ КВІТІВ І КОМАХ

     Другий весняний місяць чарує нас зміною декорацій. В урочищі Стіна відцвіли проліски й гусяча цибулька, так що зараз під пологом листяного лісу суцільний килим анемони жовтої. Продовжують квітувати медунка, фіалки, пшінка весняна. Навіть копитняк європейський розкрив свою “потаємну” квітку. На узліссі розкрились сонячні квіти кульбаби, у білому кипінні цвіту терен і дика груша.

            Відбуваються зміни й у видовому складі комах. Все більше стає різних метеликів. Це здебільшого ті, що вийшли з лялечок і личинок цієї весни, а не зимували в дорослому стані. Хоча ще літають лимонниця та кутокрилка С-біле, які зимували десь під корою, але більше ніж на них, поглядаєш на зоряницю Аврору —  яскраві оранжеві плями на крилах самців цього білана спалахують вогниками серед ще темного, не вбраного у зелене листя лісу. Самички зоряниці більш скромні, їх вбрання біло-зелене й не так сильно  привертає увагу. Білани ріповий і бруквяний, звичайні для нас метелики, почали літати цього року ще в березні. На початку квітня з’явились невеликі синявці, й зараз майже у всіх біотопах відмічається синявець крушиновий, рідше можна побачити хвостюшка підзеленя, що дивує пронизливим кольором своїх крил. Його важко розгледіти серед зеленої трави, але примітний він у польоті. Недалеко від урочища вже літав красень махаон, а незабаром можна буде побачити його родича подалірія, якщо ж усміхнеться доля, то й мнемозину — наших “червонокнижних” косатців.

            Весна цього року, на превеликий жаль, вирізняється сильними вітрами, що завдає прикрості більшості комах, які літають, особливо метеликам. Не в змозі протистояти вітру, вони шукають затишних місць. Отже спостерігати, а тим більше проводити підрахунок їх чисельності, доволі важко, й не завжди такі підрахунки будуть об’єктивно показувати дійсний стан справ.

            На квітах зараз багато різних диких бджолиних. Джмелів, однак, чомусь досить мало цього року, зрідка помічаєш осмій, а здебільшого інших маленьких невтомних трудівниць. 

З бабок поки що вдалось побачити лише бабку лютку темну. Ще цікавою була знахідка мухи-повисюхи Xanthogramma citrofasciatum (De Geer), яка імітує осу.

            На узбіччі доріг привертають увагу входи у нірки, діаметром біля 1 см. Якщо зупинитись і трохи почекати, вийдуть хазяї підземних осель жуки-кравчики. Життя в їх колоніях вирує не аби як! Бійки за нірки та заготівля корму наповнюють дні невгамовних жуків. Ось один із них зрізав невеликий листочок і потяг його до своєї господи. У іншого, що намагався затягти в нірку листок пирію, щось пішло не так, тож він покинув свою “здобич” і знову подався на пошуки. Біля дороги на квітах кульбаби сидять чудернацькі волохаті жуки — хрущики-лисички. Вони одержали таку назву завдяки кольору “шубок”, що дійсно чимось схожі на хутро лисиці. Ще одні жуки, яких так не люблять садівники, бронзівки мохнаті, сидять на квітах дикої груші й виїдають тичинки з пиляками, хоча завдяки своїй мохнатості можуть переносячи пилок з квітки на квітку. Радісно було побачити 7-крапкові сонечка, заклопотаних важливою справою — продовженням роду.

            Серед торішнього опалого листя загубився чорнильний горішок — оселя листкової дубової горіхотвірки. Хоча хазяйку це вже не хвилює, бо через невеликий отвір вона давно вийшла назовні, покинувши свій смачний будиночок. Клоп-щитник, який так бентежить любителів малини та інших ягід, в лісі не затятий шкідник, як й інші клопи, а повноправний член цього зеленого товариства. Як і червоноклоп безкрилий, що раз у раз потрапляє в поле зору, адже цією весною червоних клопів-москаликів скрізь аж занадто багато!

Ентомолог парку к. б. н. З.Л. Берест

              

           

 

Переглядів: 826 | Додав: ksysha | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 171 2 »
17 linakulko  
Пам'ятаю ще з дитинства ми цих жуків називали клопами- пожежниками. І не дарма, як виявилось. Адже їх англійська назва -firebug і перекладається як вогняний жук, або ще пожежник. Зустрічаються клопи-пожежники на всій території Північної Палеарктики від атлантичного узбережжя Європи до північного заходу Китаю, також у Північній Африці, а також  вони є однією з найперших комах, що з'являються навесні.

16 doroshenkoevgenia  
Як красиво виглядають квіти, що тільки пробудилися від зимового сну! Також у цей період зацвітають: сон-трава, ряст, медунка, гусяча цибуля, первоцвіт. Вони наповнюють повітря в лісі весняним ароматом та свіжістю.

15 stefa123430  
Недарма саме в квітні природа рідного краю змінюється, прокидається і вбирається в різноманітні кольори. Інколи ти навіть не встигаєш прослідковувати всі зміни, все наскільки швидко перевтілюється. Особисто мені подобається спостерігати за комахами, метеликами та мурахами. Наприклад цікаво подивитися як мурахи шукають провіант та будують чи добудовують своє житло. Також інколи прогулюючись по луках можна наткнутися на гусениці, або лялечки, які згодом перевтіляться на прекрасних метеликів. А якщо спостерігати кожний місяць за ростом і розвитком рослинниності, то в результаті виявиться, що в квітні рослинність знаходиться в активному періоді росту та розвитку. Загалом в квітні все переживає значні зміни. Це дуже красива пора року, яка реально надихання та пробуджує ніжність та почутття до прекрасного.Але, нажаль, не всі можуть радіти цій квітучій порі особливо ті кого є алергія на пилок квітів, чим людям я бажаю терпіння та міцного здоров'я.

14 matvievskayaoksana827590  
Найгарниша пора року- це весна приемно  спостеригати  за квітами і метеликами. Спасибі за гарні фото та інформацію.

13 galinakovlagina  
Дуже гарні фотографії!

12 yanamagda03  
Дуже гарні фото! Квітень- для мене один з найкрасивіших за красою природи місяців! Так приємно ідучи лісом чи галявиною споглядати за тим, який у нас різноманітний рослинний та тваринний світ. В цьому році  квітень не порадував нас теплом, і було мало можливостей нам побачити всю красу природи.

11 annakulyk2015  
Спасибі за чудові фото, і за можливість просто помилуватися квітучою красою рідного краю.

10 tatyanamohun  
Весна - дивовижна пора року. коли все оживає , інколи себе почуваєш як у вулику від дзвону джмелів! 
        Джмелі є дуже гарними запилювачами різних рослин. І ось цю їхню особливість з успіхом використовують у сільському господарстві в усьому світі. Для цього організовують так звані джмелеферми.

9 galenko2018  
Після зими завжди чекаєш весну з яскравим сонечком та пахощами квітів. Завжди приємно їдучи до батьків додому, або до бабусів та дідусів до села споглядати красу весняної природи. Часто йдучі полем ми споглядаємо квітування різних весняних квітів. які не лише приваблюють своєю красою і пахощами, а й різними комахами трудівницями, які так старанно працюють над цією квіткою. А як примно спостеріати за польотом метеликів навкруги розквітлих квітів.
Цього року дуже гарно квітують яблуні, що не може не милувати око. А як над ними працюють бджілки трудівниці. Їх ній гул навколо дерев додає шарму весняній порі. Все навкруги квітне та змінюється, але так приємно хоч на мить відволіктися від міста та помилуватися красою природи!

8 polebkakhomenko1  
Нарешті всі дочекались ций прекрасний місяць. Приємний запах квітучої вишні, жовтої кульбабки, та прекрасного дзвону бджіл. В багатьох це улюблена пора року. А я її люблю ще тому, що можно зустріти таке велике різноманіття жучків, яких небачив всю зиму. Звісно, квітень не подарував нам теплу погоду, тому було мало можливостей побачити цю красу. Але діло не тільки в погоді, а і в ситуації в країні.

1-10 11-17
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz