Субота, 27.04.2024, 02:57Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2015 » Травень » 28 » ЛАНДШАФТНИЙ ЗАКАЗНИК МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ- ЦІННА ПРИРОДНА ДІЛЯНКА ТЕРИТОРІЇ НПП
16:23
ЛАНДШАФТНИЙ ЗАКАЗНИК МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ- ЦІННА ПРИРОДНА ДІЛЯНКА ТЕРИТОРІЇ НПП

Ландшафтний заказник — природно- заповідна тереторія, що створюється задля забезпечення охорони всього природного комплексу, що розташований на ній.

Для збереження ландшафту заказника, зберігаються усі компоненти, від яких він залежить: рельєф, геологічна основа,повітряні маси, гідрологічні об"єкти, флора та фауна. 

Територія Національного природного парку «Нижньосульський» (далі НПП), частково створена на території ландшафтного заказника місцевого значення «Онішківський», а саме - урочище Романчик. Сама тереторія досить цікава, особливо вразила екосистема  дубового та заплавного вільхового лісу. Велика кількість лучного, запашного різнотрав’я. Серед болотних рослин тут зростають півники болотні Iris pseudacorus (L.), молочай болотний Euphorbia palustris (L.), жовтець язичковий Ranunculus lingua (L.), осот болотный Sonchus palustris( L.), осока висока Carex elata (All.), та ін..

Дослідження не виявилися марними, адже список рідкісних рослин НПП був збільшений на ще одне місцезростання такого виду як плодоріжка болотна Anacamptis palustris, рідкісний багаторічний вид родини Зозулинцеві, також відома під застарілою назвою зозулинець болотний. Вид занесений до Червоної книги України, у статус «Вразливий».  В НПП, цей вид охороняється на луках урочища Березове (Чорнобаїсвський р-н, Черкаська обл..), також в минулому році було віднайдено в околицях с. Тарасівка, на березі р. Сула (Оржицький р-н, Полтавська обл..). Даний вид є малочисельним.

Також, приємним було те, що, під час дослідження мали змогу поспостерігати за козулею Європейською (охороняється Бернською конвенцією, ІІІ додаток) , зайця сірого (охороняється Бернською конвенцією, ІІІ додаток), вигріванням на сонячних променях черепахи болотної (охороняється Бернською конвенцією, ІІ додаток; СІТЕС,ІІ додаток; Червоним списком МСОП, категорія LR).

 

 

 

Молодший науковий співробітник

Юлія Лук'яненко 

Переглядів: 590 | Додав: Julya2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz