Четвер, 28.03.2024, 10:11Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Травень » 22 » ЛЕБЕДІ НИЖНЬОГО ПОСУЛЛЯ
11:30
ЛЕБЕДІ НИЖНЬОГО ПОСУЛЛЯ

Лебеді є одними з найбільших за розмірами водоплавних птахів, посперечатись з якими можуть лише пелікани, які в наших краях не зустрічаються.

За свою красу, сніжно-біле оперення і граціозність лебеді користуються великою любов’ю населення - їм присвячені легенди, казки, вірші та пісні.

У фауні України представлено 3 види лебедів – лебідь-кликун Cygnus сygnus, лебідь-шипун Cygnus olor та лебідь малий Cygnus bewickii. Останній вид занесено до Червоної книги України.

  • пониззі Сули трапляється 2 види – лебідь-шипун, який тут гніздиться, концентрується під час сезонних перельотів і у невеликій кількості зимує, та лебідь малий (тундровий) – мешканець півночі, який лише зрідка до нас залітає. Ще один вид лебедів – лебідь чорний Cygnus atratus, представник фауни Австралії, зареєстрований в пониззі Сули. Деякий час (квітень-травень) поодинокого птаха спостерігали поблизу сіл Лящівка та Михайлівка Чорнобаївського району. Як пізніше з’ясувалось. цей птах втік з подвір’я любителя тварин із села Липове.

  • великий птах – масою до 10-12 кг. Забарвлення оперення дорослих птахів сніжно-біле, навколо дзьоба чорна гола шкіра (вуздечка), основа дзьоба теж чорна. Самець і самка мають на дзьобі великий, добре помітний наріст. Молоді птахи буровато-сірі, тільки шия і горло у них брудно-білі. Наростів на дзьобі у молодих птахів немає. Оперення дорослого птаха у них з’являється після третього осіннього линяння.

У природі лебедя-шипуна легко впізнати по сніжно-білому забарвленню, наявністю помітного наросту на дзьобі. Під час плавання шия шипуна зігнута, дзьоб опущений до води. Самці в шлюбний період піднімають у гору краї зігнутих крил і час від часу тріпочуть ними. Ще однією ознакою, за якою легко визначити шипуна, є дуже характерні звуки – ритмічне порипування, яке створюють крила птаха під час польоту і які можна почуту на значній відстані. Лебеді-шипуни досить мовчазні птахи, але іноді можуть гучно шипіти, за що і дістали свою назву.

Лебеді-шипуни відносно нечисленні гніздові птахи Нижнього Посулля. Поселяються як на ставах і озерах в населених пунктах (Іркліїв, Лящівка, Худоліївка), так і на території НПП «Нижньосульський» в межах Сулинської затоки (ур. Чубарове, Березове, Липняги). В останнє десятиріччя спостерігається поступове зростання чисельності шипунів у регіоні.

Гніздовий період у цих птахів починається у квітні. Гніздо будує самка. Гніздова споруда – це велика незграбна споруда із стебел очерету та інших водних рослин, яка розміщується на острівці або мілководді серед очеретяно-рогозових заростів. У повній кладці 7-9 зеленовато-жовтуватих великих яєць.

Насиджує самка. Самець охороняє гніздо і весь час знаходиться поблизу. Насиджування триває 35 днів. Пташенята стають на крило в кінці липня – на початку серпня.

Під час сезонних міграцій, особливо навесні, в різних частинах регіону (став у смт. Іркліїв, Сульська затока поблизу сіл Погребняки, Дем’янівка, Липове тощо) можна спостерігати скупчення шипунів від 50-100 до 1000 особин.

Слід усвідомлювати - лебеді відносяться до найчарівніших створінь природи і пам’ятати, що всі їх види охороняються в Україні на регіональному та державному рівнях.

Начальник відділу науки М.Л.Клєстов

Переглядів: 766 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 5
5 luzovicsnizana  
Ніколи не бачина більше 10 лебедів в одному місці,я впевнена ,що 50-100 особин це неймовірно!Особисто для мене лебеді це втілення граційності та краси.

4 Black_Jack  
Лебедя-шипуна легко впізнати по сніжно-білому забарвленню, це дійсно так. Під час численних поїдок за територію міста, досить часто зустрічав цих, заворожуючих око, красенів.

3 alo4ka1997  
Також лебедя чорного можна зустріти у полтавському дендропарку.

2 ksenianikolaenco  
В Полтавском денропарке лебеди-шипуны. За ними довольно интересно наблюдать,особенно когда кормишь.

1 tatjanaisackova  
Так, лебеді і справді одні з найчарівніших створінь природи, найграційніший і найелегантніший її витвір) Спостерігала за ними в полтавському дендропарку, цікаво, чи то були лебеді-шипуни, чи якийсь інакший вид?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz