Субота, 20.04.2024, 13:15Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 631

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Архів записів

Друзі сайту

Головна » 2017 » Лютий » 8 » МЕШКАНЦІ ОЧЕРЕТЯНИХ ЗАРОСТІВ ТЕРИТОРІЇ НПП “НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ”
13:28
МЕШКАНЦІ ОЧЕРЕТЯНИХ ЗАРОСТІВ ТЕРИТОРІЇ НПП “НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ”

            Вівсянка очеретяна Emberiza schoeniclus (L.1758) - невеликий птах розміром з горобця польового. Дорослий самець зверху бурий з темними рисками і рудуватими плямами. Поперек і надхвістя сірі, голова зверху і з боків чорна. На шиї біла поперечна смуга. Горло і воло чорні, решта нижньої частини оперення біле. У самок голова рудувато-біла, з чорними плямами. Чорна пляма на горлі менша, ніж у самців, оперення не таке яскраве. Молоді птахи схожі на самку.

         Більшу частину життя вівсянки очеретяні, які є звичайними, але не численними птахами,  проводять на заболочених ділянках поблизу води, серед очеретяних заростів – звідси і виникла назва птаха.

         В умовах пониззя Сули вівсянки очеретяні ведуть осілий, від части – кочовий спосіб життя. Взимку об’єднуються в невеликі зграї до 10-15 осіб. У природі їх легко визначити за характером забарвлення оперення та особливостями поведінки. Ці вівсянки завжди тримаються біля води, в заростях очерету та рогозу. Пісня самця коротка та нескладна - «зіа-тіт-тай-ці-ззіс-тай-цієр-ціззізі». Позивка – «цііє» або «джжю».

         Вівсянка очеретяна – характерний і дуже симпатичний птах заболочених місцевостей.

 

                          Начальник відділу Науки  НПП "НИЖНЬОСУЛЬСЬКИЙ" 

М.Л. Клєстов

Переглядів: 760 | Додав: ksysha | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 6
6 nikusastorozh  
Юним орнiтологам важливо знати вiдмiнностi вiд схожих видiв , а саме : від дорослого самця лучної і чорноголової вівсянок відрізняється відсутністю жовтого кольору в оперенні, а самець — також сірими попереком і надхвістям. У позашлюбному оперенні від вівсянки-ремеза і вівсянки-крихітки — відсутністю вузьких білих смуг на верхніх покривних перах крил і рудого або каштанового кольорів у забарвленні голови, шиї, вола, попереку і надхвістя, а шлюбний самець — також чорною головою в поєднанні з чорним горлом. Самка від самки лучної вівсянки — наявністю чорно-бурих смуг по боках горла і білуватим низом, хоча у позашлюбному оперенні нерідко розрізнити складно, як і молодого птаха від молодої лучної вівсянки.

5 margosha2408  
Цікавий птах,особливо своїм співом.Можливо доводилося зустрічати,але якщо схожий на горобця,то можливо легко сплутати.

4 karina_S  
Ніколи раніше не доводилося зустрічати цього птаха на власні очі. Птах дійсно дуже схожий з горобцем. Найбільше мене здивувала спостережливість автора цієї статті, який(яка) чітко зміг(змогла) словесно відтворити пісню самця та позивку

3 korynevych96  
Яка цікава стаття! Вона мені знадобиться при виченні зоології хребетних.

2 lena_shuba  
На мою думку, ця пташка цікава не лише своїм злвнішнім виглядом , а й способом життя. Здивувала схожість молодих птпхів на самок. Та вперше чую про таку пісню самця, адже ніколи раніше не замислювалась над звуками які вони видають.

1 dporuygkjh  
Доводилося зустрічати цього птаха. Оперення самки дуже гарне, як на мене.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024 | Конструктор сайтів - uCoz